25 Ekim 2021 12:32
/
Güncelleme: 20:00

Büyükelçiliklerden Kavala çağrısıyla ilgili, "Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi" açıklaması

Büyükelçilikler, Osman Kavala çağrısıyla ilgili son açıklamalarında, devletin iç işlerine karışmamak konusunda bağlayıcı olan Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine uymayı sürdürdüklerini beyan ettiler.

Büyükelçiliklerden Kavala çağrısıyla ilgili, "Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi" açıklaması

Osman Kavala | Fotoğraf: DHA

ABD, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda, Kanada, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Finlandiya Büyükelçilikleri'nden 18 Ekim'de 10 büyükelçiliğin Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep eden açıklamayla ilgili yeni bir açıklama geldi.

ABD Büyükelçiliği'nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamanın Türkçe kısmında "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder" denildi.

İngilizce bölümünde ise "In response to questions regarding the Statement of October 18, the United States notes that it maintains compliance with Article 41 of the Vienna Convention on Diplomatic Relations" ifadeleri yer aldı.

Açıklama diğer ülkelerin Büyükelçiliklerinin Twitter hesaplarında da paylaşıldı.

TÜRKÇE METİN İLE İNGİLİZCE METİN ARASINDAKİ FARK

Yapılan İngilizce açıklamanın Türkçe çevirisi "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamayla ilgili sorulara yanıt olarak, Viyana Sözleşmesi'nin diplomatik ilişkilere ilişkin 41. maddesine uymayı sürdürdüğünü beyan eder" olmasına karşın Türkçe açıklamada "Riayet etmeyi teyit eder" yazılması dikkat çekti ve sosyal medyada tartışıldı.

HUKUKÇU TURGUT TARHANLI: DEVLETLER KAYGISINI VURGULAMAKTAN GERİ ADIM ATMADI

Tartışmayla ilgili görüşlerini Twitter hesabından paylaşan Hukuk Profesörü Turgut Tarhanlı, "Devletlerin geçen haftaki ve bugünkü mesajları, dile getirilen insan hakları ve hukukun üstünlüğü kaygısını vurgulamaktan geri adım atılmadığı, sadece geçen haftaki metnin içeriğinin ve amacının diplomatik bakımdan bu defa adını koyarak sarahate kavuşturulmasından ibarettir" dedi. Tarhanlı, diplomatik ilişkilerde İngilizce metin esas alındığını vurguladı.

Tarhanlı'nın paylaşımları şöyle:

"İlk açıklamada imzası olan bazı diplomatik misyonların aşağıdaki yeni mesajları, önceki açıklamanın 1961 Viyana Sözleşmesi bağlamında iç işlere müdahale niteliği taşımadığı; bu konudaki sorulara cevaben, Sözleşme'nin madde 41. hükmüne riayeti koruma ve sürdürme hususunu kaydettikleriyle ilgilidir.

İlgili devletlerin geçen haftaki ve bugünkü mesajları, dile getirilen insan hakları ve hukukun üstünlüğü kaygısını vurgulamaktan geri adım atılmadığı, sadece geçen haftaki metnin içeriğinin ve amacının diplomatik bakımdan bu defa adını koyarak sarahate kavuşturulmasından ibarettir.

Diplomatik ilişkiler bakımından İngilizce metin esas alınır. Sonuçta, o Türkçe çeviri Türkiye resmi makamları tarafından yapılmış bir metin değildir."

VİYANA SÖZLEŞMESİ'NİN 41. MADDESİ NE DİYOR?

Madde 41

  1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür.
  2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
  3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

NE OLMUŞTU?

18 Ekim'de ABD Ankara Büyükelçiliği, 4 yıldır tutuklu yargılanan Osman Kavala hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımında, Kavala'nın tutukluluğu için "Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürmektedir" ifadelerine yer verdi. Açıklamada "Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz" denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 büyükelçinin "Osman Kavala serbest bırakılsın" çağrısı üzerine "Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. 'Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz' dedim. Zira, bunlar Türkiye'yi tanıyacaklar, anlayacaklar, bilecekler. Türkiye'yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler" ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et