Haklarında dava açılan nükleer karşıtları, Mersin Adliyesi önünde açıklama yaptı.
"Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet" suçlamasıyla haklarında dava açılan Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, ifade vermek üzere geldikleri Mersin Adliyesi önünde açıklama yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
Mersin'de 11 Mart’ta Akkuyu Nükleer Santrali’nin bulunduğu Büyükeceli Mahallesi’ne nükleer felaketlere dikkat çekmek üzere giden Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyelerine "toplantı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet" suçlamasıyla dava açıldı. Nükleer karşıtları, Gülnar’da açılan davaya talimatla ifade vermek üzere Mersin Adliyesi önünde bir araya gelip açıklama yaptı.
Adliye girişinde konuşan NKP avukatı Sevim Küçük, anayasal hakkını kullanan NKP üyelerinin yargılanmasının hukuksuz olduğunu ve nükleer karşıtlığının yargılanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Dayanışma için gelen Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir de baro olarak NKP bileşeni olduklarını hatırlatıp "Arkadaşlarımızın haksız hukuksuz yargılanmasına karşıyız. Dava beraat ile sonuçlanacak ve adalet yerini bulacak" dedi.
"HALKA BİLGİ VERMEMİZ ENGELLENDİ"
Dava kapsamında yargılanan ve o dönemki NKP Sözcüsü Aycan Özkan, "Akkuyu’ya nükleer felaketlere dikkat çekmek ve halkı bilgilendirmek için gideceğimizi duyurduk. Orada da balon uçurma etkinliği yapıp halka bilgi verecektik ama buna müsaade edilmedi. Ben de konuşma hakkımızın bile engellediğine dair bir konuşma yaptım, balonları uçurduk ve indiğimiz araca bindik. Buna rağmen açılan davayı kabul etmiyoruz" dedi.
"GÖRÜŞÜMÜZÜ DİLE GETİRMEMİZE BİLE İZİN VERİLMEDİ"
Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesini temsilen etkinliğe katılan ve hakkında dava açılan Uğur Tülay da "Bizim görüşümüzü dile getirmemize bile izin verilmedi ki açıklama yapalım. Etrafımız çevrildi, engellendik ve halka bilgilendirme yapamadık" diye konuştu.
BAŞKAVAK: DAVANIN ASIL SEBEBİ NÜKLEERE KARŞI ÇIKMAMIZ
Dava kapsamında yargılanan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak da yapılmayan basın açıklaması için yargılandıklarını, polisin "izinsiz gösteri" bahanesiyle basın açıklaması sırasında kalkanlara vurup ses çıkararak psikolojik şiddet uyguladığını ifade etti.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ve anayasaya göre barışçıl biçimde toplantı ve gösteri hürriyetlerinin olduğunu hatırlatan Başkavak, “Yaptırılmayan bir basın açıklamasında bile açılan bu dava, ülkemizin demokratik hakları kullanabilme açısından ne kadar gerilerde olduğunun göstergesidir” dedi.
“Aynı balonlarla, aynı kişilerle, yine aynı yere gidip de 'Nükleer santral çok iyidir, var olsun nükleer santrali inşa edenler' demiş olsaydık bu dava açılmayacaktı” diyen Başkavak, davanın açılmasının asıl sebebinin nükleer santral gibi sonucu felaket olan bir uygulamaya karşı çıkmak olduğunu belirtti.
Nükleer santralin henüz inşaat halindeyken 3 defa temelinin çatladığını, buna rağmen inşaatın bir dakika bile durmadığını ve santralde yapılan hiçbir işlemin şeffaf ve denetimli olmadığını belirten Başkavak, her yapılan santralin geçmişte Çernobil’de, Fukuşima’da görüldüğü üzere ağır sonuçları olduğunu ve bu yargılamanın, nükleerin felaket olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini ifade etti.
Nükleer Karşıtı Platform, Fukuşima nükleer felaketinin yıl dönümünde nükleer santral felaketine dikkat çekmek üzere 11 Mart’ta Akkuyu’ya gitmiş, ancak düzenlemek istediği eylem kolluk kuvvetlerince engellenmişti. (Mersin/EVRENSEL)