25 Ekim 2021 16:11
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ekim 2021 12:27

EMEP Genel Başkanı Akdeniz, TKP ve Yeşil Sol Parti'den tezkereye karşı açıklamalar

Tezkereye dair EMEP Genel Başkanı "'Evet' diyen muhalefet partileri tek adam yönetimine yedeklenmiş demektir" derken, TKP de "AKP ile işbirliği yapmak, AKP'nin suçlarına ortak olmak demektir" dedi.

TBMM | Fotoğraf: Besti Karalar / DHA

Paylaş

Suriye ve Irak'a sınır ötesi operasyonların 2 yıl daha uzatılmasını öngeren tezkere TBMM'ye sunuldu. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve Türkiye Komünist Partisi (TKP), tezkereye karşı açıklama yaptı.

Akdeniz, Twitter hesabından paylaştığı açıklamada "Libya’dan Afganistan’a Suriye’den Irak’a kadar Türkiye halkının çıkarı savaş tezkerelerinde değil barış tezkerelerindedir. 'Evet' diyen muhalefet partileri de tek adam yönetimine yedeklenmiş demektir. EMEP olarak 'hayır' diyoruz!" dedi.

TKP'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda da "Sınır ötesi operasyon için Erdoğan'a yetki verecek oylama öncesi uyarıyoruz. Bırakalım askeri operasyonu, Erdoğan'a bu ülkenin bir kırık dalını yerden kaldırmak için dahi yetki vermek suçtur. AKP ile bir konuda bile işbirliği yapmak, AKP'nin tüm suçlarına ortak olmak demektir" denildi.

CUMHUR İTTİFAKI KARŞISINDA YER ALAN BÜTÜN MİLLETVEKİLLERİ TEZKEREYE HAYIR DEMELİ

Yeşil Sol Parti'de yaptığı açıklama ile tezkereye hayır oyu verilmesi çağrısında bulundu, Türkiye’nin hiçbir sorununun savaş aygıtlarıyla çözülemeyeceğinin altını çizen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sınır ötesi askeri operasyonlara kesinlikle karşıyız ve bunların bir an önce sonlandırılması talebimizi yineliyoruz. AKP-MHP ortaklığı, dikkatleri Türkiye’nin gerçek sorunlarından uzaklaştırıp milliyetçi/ırkçı hamasetle gemisini yürütme derdinde. Artık her tarafından su alan bu gemiyi ancak baskıyla, zorbalıkla, hukuksuzlukla yürütebileceklerini biliyorlar. Her geçen gün kan kaybettikleri için kendi tabanlarına, milletvekillerine bile güvenemez haldeler. Zira şimdiye kadar altı defa, hep bir yıllığına uzatılan sınır ötesi harekat tezkerelerinin aksine meclisin şimdi gündemine sokulan tezkere iki yıllık. Gelecek sene ne olacaklarını onlar da bilemedikleri için kendilerini garantiye almaya çalışıyorlar.

Savaş politikaları sadece insan canı ve kanıyla kumar oynamak, ekolojik felaketlere sebep olmak demek değil. Aynı zamanda demokrasi, sosyal adalet ve özgürlük talep eden toplumsal kesimleri bölme ve böylece onları etkisiz kılma amacının da araçlarıdır.

Bu yüzden bugün demokrasiyi savunmak, barışçıl politikaları savunmakla eş anlamlıdır. Cumhur İttifakı karşısında yer alan tüm milletvekillerini bu tezkereye hayır demeye, tüm toplumsal kesimleri barışı savunmaya çağırıyoruz."

 

 

Geçtiğimiz yıl ekim ayında ilgili tezkere uzatılırken AKP'nin sunduğu teklife CHP, MHP ve İYİ Parti de destek vermişti, HDP ise karşı çıkmıştı.

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, bugün yaptığı açıklamada "Tezkere demek Suriye’de vekalet savaşlarının yürütülmesine evet demektir. IŞİD’den El Kaide artıklarına evet demektir. IŞİD’lilerin ve diğerlerinin bu ülkede cirit atmasına evet demektir. Tezkereye hayır oyu vereceğiz" demişti.

Pek çok demokratik kitle örgütü de milletvekillerine mektup yazarak tezkereye hayır demelerini istemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Yüzümüz ancak sırtımızdan geçinenler giderse gülecek"

SONRAKİ HABER

DİSK’in İzmir’de İSİG eğitimleri devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa