25 Ekim 2021 23:40

KESK Genel Mali Sekreteri Şimşek: Bütçeyi emekçilerin ortak mücadelesi değiştirir

KESK Genel Mali Sekreteri Gönül Kural Şimşek, bütçede emekçilerin payına daha çok vergi, zam ve yoksulluğun düşeceğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Mecliste görüşmeleri bugün başlayacak olan bütçeye yönelik mücadelelerine ilişkin konuşan KESK Genel Mali Sekreteri Gönül Kural Şimşek, bu yıl da bütçede emekçilerin payına daha çok vergi, zam ve yoksulluğun düşeceğini söyledi. Bütçeyi emekçilerin lehine değiştirecek tek gücün emekçilerin işyerlerinden başlayarak örgütleyeceği ortak mücadele olduğunu vurgulayan Şimşek, sendikalı-sendikasız bütün emekçilerin mücadelesi için üyelerine seferberlik çağrısında bulundu.

KESK Genel Mali Sekreteri Şimşek, açıklamasında son dönemde artan zamlara, geçim zorluklarına vurgu yaparak, emekçilerin günbegün daha da yoksullaştırıldığına dikkat çekti. Şimşek, “Ağustos ayında imzalanan TİS’te kamu emekçilerine enflasyon rakamlarının çok altında zam yapıldığı, bir de üstüne doğal gaz, elektrik ve benzin zamları başta olmak üzere iğneden ipliğe her şeye yapılan zamlar ve artan oranlı vergi yükleri binince emekçiler daha da yoksullaştı. Metal iş kolunda TİS görüşmeleri başladı ve devam ediyor. Aralık ayında da 2022 yılının asgari ücretinin belirlenmesi tartışmaları gündeme gelecek. İşyerlerinde en önemli gündem artan yoksulluk ve geçim sıkıntısı. Emekçilerin en temel talebi insanca yaşayacak bir ücret ve her geçen gün emekçinin sırtına daha fazla yüklenen vergiler ve zamlardır. En temel talepler etrafında bir araya gelme, ortak söz söyleme bütçenin hazırlanacağı dönemlerde çok daha önemlidir” diye konuştu.

"ORTAK MÜCADELE İŞYERLERİNDE ÖRGÜTLENMELİ"

Bütçe, asgari ücret, yoksulluk ve geçim sıkıntısının mücadelenin birleşeceği zemini de gösterdiğini anlatan Şimşek, “İşçi-memur ayırımı yapmadan bütün sendikalara ortak mücadele için çağrı yapılmalı, emekçiden yana bir bütçe için ortak duruş sergilemenin yol ve yöntemleri değerlendirilmelidir. Birlikteliğe cevap vermeyen sendikalar işyerlerinde teşhir edilmelidir. Fakat sadece yukarıdan birlikteliği bekleyen tutum tek başına yeterli değildir. Birlikteliklerin işyerlerinde, şubelerde kurulması önemlidir” dedi.

MÜCADELE SENDİKA MERKEZLERİNE SIKIŞMAMALI

KESK’in geçmiş yıllardaki bütçe dönemlerinde Ankara mitingi yaptığını, ancak bugün eylemlerin işyerlerinden koparak sadece sendika yöneticilerinin katıldığı eylemlere dönüştüğünü belirten Şimşek, “Son yıllarda kadroların katılımı da düşmeye başladı. Şimdi yine aynı yol tercih edilmemelidir. Mücadeleyi sadece sendika merkezlerinin alacağı kararlara sıkıştıran, belirli örgütlere çağrı yapmaya indirgeyen tutumdan kaçınmak gerekir” dedi.

"ÜYELERİMİZ SEFERBER OLMALI"

Emekçilerin bu sürecin bir parçası olması gerektiğini ifade eden Şimşek, KESK’e bağlı sendikaların üyelerinin kendi işyerlerinde bir araya gelerek sendikalı-sendikasız bütün emekçileri birleştirmek ve mücadeleye çekmek için seferber olması çağrısında bulundu. Üyelerin işyerlerinde yapılacak toplantılarla kendi planlarını oluşturması, kararlarını alması gerektiğini ifade eden Şimşek, “Aydınlatma toplantıları, bildiri dağıtımları, yemekhane konuşmaları, işyeri önü açıklamalar vb. yapılacak işlerden bazılarıdır. Miting, iş bırakma vb. bir planlama yapılacaksa da çalışmaların sonuçları üzerinden, işyerlerinde tartışarak, geniş emekçi kesimlerin fikri alınarak, en geniş birliktelikle yapılmalıdır. Bütçeyi emekçilerin lehine değiştirecek tek güç emekçilerin işyerlerinden başlayarak birleşik örgütlü gücü ve ortak mücadelesidir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Derbinin galibi Kara Kartal | Beşiktaş - Galatasaray: 2-1

SONRAKİ HABER

Ücretleri ödenmeyen AHES taşeron işçileri iş durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa