26 Ekim 2021 22:36

Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Çeltek: İşçi sınıfının hak kayıpları arttı

"İşçilerin maaşları ceplerine girmeden bordrolarından kesilen vergiler, her ay işçinin geçim sıkıntısının artmasına ve canından bezmesine neden oluyor"

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

150 bin işçiyi ilgilendiren patron örgütü MESS ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. İlk toplantıda ücret ve sosyal haklar gündem edilmedi. Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, pandemi sürecinden bu yana işçilerin ücretsiz izinden vergi kesintilerine kadar birçok hak kaybıyla karşılaştığını ifade etti.

Pandemi sürecinde işçi sınıfının ekonomik hak kayıplarının arttığını dile getiren Ali Çeltek, ülkenin en büyük toplu sözleşmesi olan asgari ücretin, milyonlarca emekçiyi yoksulluğa mahkum ettiğini söyledi. Çeltek, “İnsanlara evde kalma çağrıları yapılırken üretim hız kaybetmeden devam etti. İktidar, ‘Fabrikalarda çarklar dönsün’ şiarıyla fabrikalarda üretimi her türlü bulaşa rağmen devam ettirdi” dedi.

“İŞSİZLİK FONUNDAKİ PARALAR NE OLDU?​”

Pandemi sürecinde ortaya çıkan gerçeğin, sistemin nasıl sermayeden yana olduğunu bir kere daha gösterdiğini belirten Çeltek, “Bu dönem içerisinde kimi fabrikalarda üretimlerin düşmesi daha can alıcı sorunlara neden oldu. Bu süreç karşımıza işsizlik olarak çıktı. İşsizlik Fonu’ndan ödenen paralar 1400 lira ila 4 bin lira arasında sınırlandı. Bugün halkımızın sorması gereken soru bence İşsizlik Fonundaki paralar ne oldu olmalıdır” diye konuştu.

Ücretsiz izin uygulamasına da değinen Çeltek, “Hükümetin uygulamalarıyla işverenler pandemi sürecini fırsata çevirdi. Pandemi sürecinde, Manisa’da bulunan Termokar fabrikası önemli bir örnek oldu. Burada sendikamıza üye olan işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı uygulandı. Arkadaşlarımız istifa etmedi. Ücretsiz izne gönderildiği için yargı sürecine başvurduk” dedi.

GÖÇMEN İŞÇİLER DEVREYE SOKULDU”

AKP’li Mehmet Özhaseki’nin, mülteci işçiler üzerinden yaptığı konuşmasında “Bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyor” sözlerini hatırlatan Çeltek, “Emek sömürüsü yerli, mülteci ayrımı yapmadan devam ediyor. Ülkemiz tam bir ucuz emek cenneti oldu” diye konuştu.

Fabrikalarda karşılaşan önemli sorunlardan birinin de izne çıkarılan işçilerin yerine, İranlı, Afgan, Suriyeli işçilerin işe alınması olduğunu aktaran Çeltek, bu duruma ilişkin Teftiş Kuruluna başvurduklarını söyledi. Çeltek, yaptıkları başvuruların 6 ile 8 ay sonra haklılıkları kabul edilse de fabrikalardaki hukuksuzluğun devam ettiğini dile getirdi.

İncelemeyi yapan müfettişlerin kendilerine “Yargıya başvurun” dediğini belirten Çeltek, “Yargı sürecini hepimiz biliyoruz, 1.5 ile 3 yıl arasında sürüyor” dedi.

Pandemi sürecinde en büyük sorunun işçilerin ücretlerindeki erime ve temel tüketim maddelerine gelen zamlar olduğunu söyleyen Çeltek, “Hükümetin uygulamalarına baktığımız zaman işçilerin hayatını kolaylaştıracak herhangi bir uygulamadan söz etmek mümkün değil. Bize ‘İşverenlere teşvik verdik, istihdam devam etti’ diyorlar. Bir de ballandırarak işçi çıkarma yasağını getirdiklerini söylediler. Bu uygulamadan dolayı işçiye zorla ‘ücretsiz izin’ dayattığınız zaman bunu kabul etmeme, tazminatını alıp ayrılma hakkı vardı. Kısa çalışmada, o parayı alma ihtimali varken bu da işçilerin elinden alındı. Tamamen işverenin iki dudağı arasında bırakıldı” diye konuştu.

“VERGİ KESİNTİLERİ İŞÇİYİ CANINDAN BEZDİRİYOR”

AKP’nin 2002 yılında iktidara geldiğinde kademeli bir şekilde gelir dağılımındaki vergi adaletsizliğini düşüreceğini vadettiğini hatırlatan Çeltek, bugüne bakıldığında söylediğini uygulamak bir yana tam tersi uygulamayı devreye soktuğunu söyledi.

İşçilerden kesilen kesintilerin giderek arttırıldığını belirten Çeltek, “Bu durum tüm işçi arkadaşlarımızın can yakıcı sorunu haline geldi. Asıl önemlisi bizden kesilen vergilerin nereye gittiğini de net bir şekilde görüyorlar. Özellikle de hizmet olarak yapıldığı belirtilen, fakat halkın vergilerinin yapılan anlaşmalarla nasıl kullanıldığı ve zarara uğratıldığı artık herkes tarafından görülüyor. Bir işçinin herhangi bir borcu olduğunda devletin tüm gücüyle işçinin tepesine binmesine karşılık, milyon dolar borcu olan kişilerin bir gecede tüm borcu sıfırlanıyorsa bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu konuların hepsi fabrikaların gündemi oluyor. Dolayısıyla korkunç bir vergi adaletsizliği var. İşçilerin maaşları ceplerine girmeden bordrolarından kesilen vergiler, her ay işçinin geçim sıkıntısının artmasına ve canından bezmesine neden oluyor” dedi.

Öte yandan daha önce işçileri yoksulluğa mahkum eden TİS karşısında grev kararı aldıklarını fakat grevlerinin yasaklandığını ifade eden Çeltek, “Yetkili sendika Türk-İş’e bağlı Türk Metal olmasına rağmen, üyemiz olsun olmasın hiçbir ayrım yapmadan 127 bin işçinin taleplerine sahip çıkacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Durak sohbetleri: Belirleyici olan, işçinin ekonomisi

SONRAKİ HABER

Elon Musk'ın servetinin yalnızca yüzde 2'si, açlıktan ölmek üzere olan 42 milyonu doyurmaya yetiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa