Erdoğan uğruna az gelişmiş ülke kategorisine girilen İklim Fonu'ndan 3 milyar 157 milyon dolar geleceğini müjdeledi!
Uğruna az gelişmiş ülke kategorisine girilen, Yeşil İklim Fonu'ndan gelecek ‘3 milyar 157 milyon dolar’ için imza atıldı. Erdoğan mutabakatın imzalandığını AKP Grup toplantısında duyurdu.
Fotoğraf: Murat Kula / AA
AKP Grup Toplantısında konuşan Tayyip Erdoğan, “Ülkemize Yeşil İklim Fonu'ndan 3 milyar 157 milyon dolar kaynak sağlanmasıyla ilgili mutabakat zaptının imzalandığının müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.
Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, 6 Ekim 2021’de TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
BU ANLAŞMANIN FON ALABİLMEK İÇİN YAPILDIĞI ANLATILMIŞTI
Genel Kurul’da konuşma yapan CHP Milletvekili Ali Öztunç, Paris Anlaşması'nın neden bugün Meclis’te görüşüldüğünü sorarak, "Sayın Cumhurbaşkanı Amerika'ya gitti. Amerika'da İklim Fonu kendisine anlatıldı. 3 milyar dolarlık iklim fonunun olduğunu duydu. Paris Sözleşmesi onaylanmak için Genel Kurula geldi. Doların yeşilini duyunca ağacın yeşilini hatırladı sayın Erdoğan" ifadelerini kullanmıştı.
Paris İklim Anlaşması görüşmelerinde konuşan CHP’li Utku Çakırözer ise "Anlaşmadan gelecek fonları termik santrallere, inşaata, Kanal İstanbul’a değil; çevre için, daha temiz hava için harcayın" uyarısı yapmıştı.
Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na verdiği soru önergesiyle İklim değişikliği konularında AB tarafından sağlanan fon katkılarını ve alınan fon katkılarından yapılan çalışmaları sormuştu. Tutdere, “İklim değişikliği konularına uzak ve alakası olmayan bir kurum olan AFAD'a AB fonlarının neden aktarıldığı, aktarılan fonlarla hangi çalışmaların yapıldığı saklanıyor” demişti.
Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da Erdoğan’a "fon arayışı" tepkisi göstermiş ve G20 ülkeleri arasında Paris İklim Anlaşması’nı uygulamayan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, “İmzalarken ‘Gelişmiş ülkeyiz biz, böyle imzaladık’ dediler. Ama imzalandığı günden beri Meclis’e sunmadılar. Bunun nedeni ‘Bizi az gelişmiş ülke kategorisinde değerlendirin ve az gelişmiş ülkelerin yeşil iklim fonlarından alacakları parayı bize aktarın’ pazarlığıydı” vurgusu yapmıştı.
Filiz Pehlivan Yetkin Report için yazdığı yazıda şunlara dikkat çekmişti: “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres neredeyse tamamen iklim konusuna ayırdığı Genel Kurul konuşmasında bu yatırımlar konusuna da değinerek hükümetleri karbon vergilendirme, fosil yakıtlara verilen sübvansiyonları sona erdirme ve yeni kömürlü termik santral kurmama gibi adımlarla yeşil ekonomiye geçmeye çağırdı. Finans konusunda, gelişmiş ülkelerin 2021’den 2025’e kadar, gelişmekte olan ülkelerin iklim mücadelesi için yılda 100 milyar doları harekete geçirme sözünü yerine getirmelerini istedi.”
Pehlivan bu sebeple zorlu bir uygulama aşamasına geçileceğini söylemiş ve “Yani mutlu sona daha çok var” demişti. (HABER MERKEZİ)