Meslek lisesi öğrencileri: Üretimi arttırmak için saat tutup başımızda beklediler
Meslek liselerinin kasasına bu yılın ilk 9 ayında öğrencilerin yaptığı üretim sayesinde 408 milyon lira girdi. Buna karşılık öğrencilere günlük 70 TL yevmiye ödendi.
İLGİLİ HABERLER
Meslek liseliler çalışmaya devam etti, okul ve patronların kasası doldu
Meslek liseliler için yeni dönem mücadeleye açılıyor
Ceylan GEÇKİN
Ankara
Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz hafta 2021’in ilk 9 ayında meslek liselerinde çalışan öğrencilerle üretimden elde edilen gelirin 408 milyon 591 bin lira olduğunu ilan etti. Yüz yüze eğitimin başlamasına rağmen okullarında üretime devam eden ya da uzaktan eğitim döneminde liselerinde sıra üretiminde çalışmış olan Dikmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir öğrenci, bakanlığın açıkladığı miktar karşısındaki şaşkınlığını ve tepkisini “Bize verdikleri yalnız 70 lira” diyerek açıklıyor.
"MİLYONLARDAN ÖĞRENCİNİN PAYINA DÜŞEN 70 TL"
Okulda kantin olmadığı için 40 dakikalık öğle aralarında hızla çevre marketlerden öğle yemeği alışverişini yapıp karınlarını doyurma telaşına düşen öğrencilerle sohbete başlıyoruz. Dikmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin büyük çoğunluğu haftanın 1 ya da 2 günü okula gelirken kalan vakitlerde staj yerlerinde asgari ücretin üçte biri ücrete çalıştırılıyorlar.
İkili Mesleki Eğitim Merkezi programı kapsamında haftanın 3 günü MAN fabrikasında çalışan ve Ankara’nın dört bir yanından mesleki eğitim için Dikmen’e gelen öğrencilere denk geliyoruz. Geçtiğimiz sene sıra üretiminde çalışan İMEM programı kapsamındaki bir 11. sınıf öğrencisi “Okul idaresi bizim çalışmamız üzerinden övünerek ‘Lisemizi İstanbul’dan duydular’ diyor. Bana ne faydası var, İstanbul’dan Dikmen Meslek Lisesinin adının duyulmasının. Benim elime geçen 70 lira.” sözleri ile yaşadıklarını anlatıyor.
"YAPTIĞIMIZ İŞ EN AZ 200 LİRALIK"
İMEM programında olan bir başka 11. sınıf öğrencisi ise “Ankara’dan döner sermayeye 40 milyon gelir girdiyse neredeyse hepsi bizim lisedendir. Ben de geçenlerde 4 gün çalışıp ayrıldım. Bize günün sonunda verdikleri 70 lira. Yaptığımız işe kıyasla çok az. Aslında en az 100-150 lira olması lazım” diyor. Biraz duraksadıktan sonra bu miktarın da az olduğunu fark edip, “Düşününce bizim gönlümüz bile fakir… Yaptığımız iş en az 200 liralık” diyor.
Kısa dönem sıra üretiminde çalışmış olan öğrencilerden biri de neden ayrıldığını sorduğumuzda “Dakika başı elinde saat ile başımızda beklediler daha fazla sıra üretelim diye. Ben de istemedim bıraktım” diyerek üretim koşullarına sözü getiriyor.
Bir 10. sınıf öğrencisi ise “Bizim okulda milyonlarca lira gelir getirecek sıra üretilmiş ise biz neden hâlâ eski sıralarda oturuyoruz” diye soruyor.
Evrensel'i Takip Et