27 Ekim 2021 11:18

Emek Partisinden Geçici Koruma Yönetmeliği’nin 7’nci yılında açıklama: Geçici koruma değil, kalıcı çözüm

Emek Partisi, Suriyelilerin statüsünü belirleyen Geçici Koruma Yönetmeliği’nin 7’nci yılı nedeniyle açıklama yaptı: "Suriyelilerin Geçici Koruma Yönetmeliği ile hayatlarını sürdürmeleri mümkün değil"

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

Emek Partisi, Suriye savaşından kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyelilerin statüsünü belirleyen Geçici Koruma Yönetmeliği’nin 7’nci yılı nedeni ile yazılı basın açıklaması yaptı.

7 yıl önce çıkarılan yönetmelikle milyonlarca insanın çalışma izni olmadan güvencesiz bir biçimde yaşamını sürdürmesinin sermayenin iştahını kabartmaya devam ettiğini vurgulayan Emek Partisi açıklamasında “Savaştan dolayı ülkelerini bırakmak zorunda kalmış milyonlarca insan mültecilik statüsünü doğrudan hak etmelidir. Kalıcı olanlar için eşit yurttaşlık temelinde hazırlıklar sağlanmalı, geri dönmek isteyenler için ise uluslararası koruma çerçevesinde güvenli geri dönüş yolları sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

“ÖNCE MİSAFİR SONRA GEÇİCİ KORUMA MÜLTECİLERİ KÖLELİK KOŞULLARINA MAHKUM ETTİ”

Geçici Koruma değil, kalıcı çözümlere ihtiyaç olduğunun altının çizildiği açıklama şu şekilde:

“10 yıldır ülkemizde bulunan Suriyelilerin statüsü 7 yıl önce çıkarılan Geçici Koruma Yönetmeliği ile belirlendi.

Yeni Osmanlıcı politikaların ve emperyalist ilişkilerin parçası olarak Erdoğan ve AKP iktidarının 2011’de Suriye’ye müdahalenin öncülüğüne soyunması sonucu Suriye’den Türkiye’ye göç ortaya çıktı. Erdoğan’ın ‘Üç ay içinde Emevi Camiinde Cuma namazı kılacağız’ sözlerinin üzerinden 10 yıl geçti. Hükümet, savaştan kaçarak kitlesel olarak sınırı geçen Suriyelilere, bir statü vermek yerine Suriye’deki rejimin 3-5 ayda devrileceği ve ülkedeki Suriyelilerin geri döneceği beklentisi ile milyonlarca insanı ‘misafir’ olarak nitelendirdi.

“SURİYELİLERİN GEÇİCİ KORUMA YÖNETMELİĞİ İLE HAYATLARINI SÜRDÜRMELERİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Suriyeli mültecilerin statüsüne ilişkin düzenlemeler 2014’de yapıldı. 12 Nisan’da Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, 22 Ekim’de ‘Geçici Koruma Yönetmeliği’ kabul edildi ve Suriyelilerin statüsü ‘geçici koruma yönetmeliği’ ile belirlendi. Geçici Koruma Yönetmeliği ile birlikte misafirliğin yerini ‘Geçici Koruma’ aldı. Ancak bu statü Suriyelileri güvencesizliğe ve kölelik koşullarına mahkum etmekten geri bırakmadı. Geçici koruma statüsü aldıkları için mültecilik statüsü alamayan milyonlarca insan, 10 yıldır, geri gönderilme tehdidi ile Türkiye’de yasamakta.

Türkiye’de doğup büyüyen 600 bin Suriyeli çocuk gerçeği ve burada düzenini kuran milyonlarca Suriyeli ile yapılan araştırmalar neticesinde Suriyeli mültecilerin önemli bir bölümünün geri dönmek istemediği ortaya çıkmıştır. Suriyelilerin Geçici Koruma Yönetmeliği ile hayatlarını sürdürmeleri mümkün değildir.

“EŞİT YURTTAŞLIK TEMELİNDE HAZIRLIKLAR SAĞLANMALIDIR”

Misafir diyerek başlayan statüsüzlük sorunu Geçici Koruma ile çözülmemiştir. Geçici Koruma Yönetmeliğiyle milyonlarca insanın çalışma izni olmadan güvencesiz bir biçimde yaşamını sürdürmesi sermayenin iştahını kabartmaya devam etmektedir. Patronun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurusuna bağlı olarak verilen çalışma izni ile Suriyelilerin güvenceli çalışma hakki patronların insaniyetine bırakılmıştır. Kayıtlı olduğu iller dışına seyahatleri Göç İdaresi’nden alacakları izne bağlı olan ‘Geçici Koruma’ statüsündeki Suriyeliler kayıtlı oldukları il dışında bir ilde yaşamlarını sürdürememektedir. Geçici koruma statüsü ile belirlenen geri gönderme koşulları, Cumhurbaşkanı’nın tek kararı ile milyonlarca insanın geri gönderilebileceği ilkesi milyonlarca insani geri gönderilme tehdidi altında bırakmaktadır.

Emek Partisi olarak bir kez daha söylüyoruz: Göçmen ve mültecilerin ihtiyacı kalıcı çözümlerdir. Savaştan dolayı ülkelerini bırakmak zorunda kalmış milyonlarca insan mültecilik statüsünü doğrudan hak etmelidir. Kalıcı olanlar için eşit yurttaşlık temelinde hazırlıklar sağlanmalı, geri dönmek isteyenler için ise uluslararası koruma çerçevesinde güvenli geri dönüş yolları sağlanmalıdır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten Bakırköy Belediyesi işçilerine ziyaret: İşçi talepleri doğrultusunda TİS imzalansın

SONRAKİ HABER

Muhalefette 6 partinin parlamenter sistem hazırlığı: Cumhurbaşkanını kim seçmeli?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa