27 Ekim 2021 11:18

Muhalefette 6 partinin parlamenter sistem hazırlığı: Cumhurbaşkanını kim seçmeli?

Cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl, bir kişinin sadece bir kez seçilmesi konusunda anlaşan muhalefetteki 6 parti, cumhurbaşkanının kimin seçeceği konusunda bir uzlaşıya varamadı.

TBMM | Fotoğraf: Nursima Özonur / DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Muhalefette 6 siyasi partinin güçlendirilmiş parlamenter sisteme yönelik çalışmaları sürüyor. Seçim barajının en fazla yüzde 5 olması konusunda anlaşan partiler, bu hafta yapılan toplantıda gensoru ve komisyonların işleyişi gibi konuları ele aldı. Cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl, bir kişinin sadece bir kez seçilmesi konusunda anlaşan partiler, cumhurbaşkanının halk veya meclis tarafından seçilmesi konusunda bir uzlaşıya varamadı. Bu konu bir dahaki görüşmeye bırakıldı. 

“Güçlendirilmiş parlamenter sistem” vaadiyle seçime hazırlanan muhalefet partilerinin bu konudaki çalışması sürüyor. CHP, İyi Parti, DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin genel başkan yardımcılarının bu hafta beşinci kez kez toplandığı çalışmanın, yıl sonuna kadar tamamlanarak parti genel başkanlarına bir metin sunulması planlanıyor. Muhalefet partilerinin üzerinde uzlaşacağı parlamenter sistem biçiminin son şekline genel başkanlar tarafından karar verilecek.

GENSORU VE KOMİSYONLAR

Gerekçe, yasama, yürütme, yargı ve temel hak ve özgürlüklerin yer aldığı 5 başlıktan oluşacak metinde bu hafta da yasama konusu görüşüldü. Toplantıda meclisin işleyişi konusunda gensoru uygulamasının geri getirilmesi kararlaştırıldı. “Hükümet kurmanın kolay, düşürmenin zor olacağı” olarak tarif edilen gensoru sistemine güvenoyu alamayan hükümet düşürülürken muhalefet Cumhurbaşkanına yeni hükümetin kuracak kişinin yanı sıra Başbakan'ın ismini verecek. Cumhurbaşkanı o isme hükümet kurma görevini verecek. Meclis komisyonları konusunda ise özellikle denetleyici komisyonların güçlendirilmesi üzerinde duruldu. Ayrıca kesin hesap komisyonunun Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan ayrılması ve başkanlığının ana muhalefet partisine verilmesi konusunda uzlaşıldı. Yasama konusunda 6 partinin geçtiğimiz uzlaştığı konular arasında en önemlisi ise seçim barajının yüzde 5’i geçmemesi yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE ORTAKLIK HENÜZ SAĞLANAMADI

Yasamanın yanı sıra yürütme başlığı da görüşülmeye başlandı. Burada en önemli konu Cumhurbaşkanının seçimi ve yetkileri oldu. Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 7 yıl olması, sadece bir defa seçilmesi ve herhangi bir partiye üye olmayarak yetkilerinin “temsili” olması üzerinde uzlaşıldı. Ancak cumhurbaşkanının nasıl seçileceği konusunda henüz bir uzlaşmaya varılamadı. Cumhurbaşkanının halk tarafından ve eskisi gibi Meclis tarafından seçilmesi önerileri sunulurken, bunun seçimden sonra bir referandumla halka sorulabileceği önerisi de geldi.Bu konu bir dahaki görüşmeye bırakılan gündemlerden biri oldu.

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisinden Geçici Koruma Yönetmeliği’nin 7’nci yılında açıklama: Geçici koruma değil, kalıcı çözüm

SONRAKİ HABER

Boğaziçi davasında 13 kişi hakkında zorla getirme kararı çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa