Taslak işçilerle hazırlanmalı
“Sözleşme kesinlikle iki yıllık imzalanmalıdır. İşçiye danışarak taslaklar hazırlanmalı ve patrona sunulmadan önce tüm işçilere, bölüm bölüm oylatılarak son hali verilmelidir.”
Fotoğraf: Erbosan Tanıtım Bülteni
Bir grup Erbosan Boru işçisi
Kayseri
Gazetemizde geçen haftalarda çıkan Erbosan haberiyle ilgili fabrikadaki tartışmaları yazmak istedik. Haberin fabrika içerisinde yayılmasından sonra herkes şaşırdı. Birçok arkadaşımız gazetede çıkan haberde sıralanan taleplerin geçerliliğini koruduğunu tartışır duruma geldi. Bizlerin de sesinin çıktığı bir gazetenin olmasına herkes sevindi. Hatta Isısan işçilerinden de haber çıkması çok iyi oldu.
Sözleşme dönemine yaklaşıyoruz. Bu sözleşmede işçilerin savunduğu taleplerin tartışılması iyi oluyor. Bu haberler üyesi olduğumuz Özçelik-İş temsilcilerine de ulaştı. Bir kere daha söylemeliyiz. Kesinlikle işçinin olmadığı bir toplu sözleşme taslağını kabul etmiyoruz. İşçinin onayı olmadan da imzalanmamalıdır diyoruz. Bunlar en başta gelen taleblerimiz. Artık Erbosan işçisi hakkı olanın peşine düşecek. Çünkü bu sözleşme diğer sözleşmeler gibi sessiz sedasız geçmeyecek.
Erbosan işçisi fabrika içerisinde sözleşme komitesini kurup bütün her şeyi 300 işçiyle birlikte hazırlayıp, sendikayla patron arasındaki görüşmeye aktif olarak katılmalıdır. Erbosan, boru sektöründe Kayseri’de ve Türkiye’de en büyük işyeri olarak anılıyor ve kârını artırarak ilerliyorsa, 300 tane Erbosan işçisinin emeği vardır. Erbosan işçisi hakkı olanı almalıdır. Çünkü gecesini gündüzüne katıp demirin tozunu yutarak, fırınların karşısında sıcaktan bunalarak, binlerce ton ağırlıktaki boruları paketleyerek emeğini veren işçilerdir. Bu emeğinin karşılığının ne yazık ki 2009 yılından sonra azaldığını hepimiz biliyoruz. Patron ile sendika arasında danışıklı dövüşle getirilen gruplar işçileri bölmüştür. Bunun gibi birçok hakkımız tırpanlanmıştır. Bu gruplar işçileri bölerken ekonomik olarak da geriye götürmüştür.
8-10 yıllık işçinin ücreti 3 bin 500 TL’yi geçmiyor. İşçiler olarak hayat pahalılığı karşısında zaten inim inim inliyoruz. Bu nedenle bile artık başımızı eğip sessiz kalmayacağız. Sözleşme sürecinin yaklaşmasıyla birlikte fabrika içerisinde sendika temsilcileri, bu sözleşmenin farklı olacağını söylüyorlar. Özçelik-İş’e soruyoruz: Şimdiye kadar işçinin sesine kulaklarınız kapalıydı. Şimdi işçinin gözünü boyamak için yapacağınız her şeyi biliyoruz. Bizim artık palavralara karnımız tok. Bundan sonra Erbosan işçisini öyle kolay kandıramayacaksınız. Yandaşlarınızı belirleyip biz işçileri sözleşmeye katacak gibi laflar ediyormuşsunuz. Peki, biz buna kanar mıyız?
İŞÇİLERİN TALEPLERİ NET
Ülkenin ekonomik durumundan en çok etkilenen biz işçiler oluyoruz. Pandemi öncesinde ve sonrasında ekonomik krizi işçiye yansıtan Erbosan patronu yine 2020 yılında ilk 500 firma arasında yerini korumuştur. Net kârınızı 100 milyon TL olarak açıklamışsınız. Bu kârı sağlayan biz Erbosan işçileriyiz. Bunun için de bu sözleşme de diğer sözleşmelerden farklı geçmeli. Erbosan işçisi artık sözleşmede etkili olmalı ve taraf olmalıdır diyoruz. Kapalı kapılar ardında olacak bir sözleşmeye izin vermeyeceğiz. İnsanca yaşayacak bir ücret bizim hakkımız. Bunun için,
- Sözleşme kesinlikle iki yıllık imzalanmalıdır.
- İşçiye danışarak taslaklar hazırlanmalı ve patrona sunulmadan önce tüm işçilere, bölüm bölüm oylatılarak son hali verilmelidir.
- İşçinin maaşına yansıtılacak çıplak bir zamdan sonra yüzdelik zammı tartışmalıyız.
Evet, biz işçiler olarak eski, yeni, şu grup, bu grup diye bölünmeden birleşirsek hakkımız olanı alabiliriz. Birliğimizi sağlarsak hem patron hem de bugüne kadar bizim fikrimizi bile sormayan sendika da bizim görüşlerimizi alır. Gazetemiz aracılığı ile haberleşmeye devam edeceğiz.