Sağlık emekçilerinin adları bu anıtta yaşayacak
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, pandemide büyük fedakârlıklar gösteren ve bu süreçte yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin adlarını, “Varlığımız Sağlığımız” anıtı ile ölümsüzleştirdi.
Fotoğraf:Rahmi Emeç
Rahmi EMEÇ
Eskişehir
Eskişehir, Tepebaşı Belediyesi, pandemide yaşamını yitiren sağlık emekçilerini 57 sanatçının birlikte çalışarak hazırladığı “Varlığımız, Sağlığımız” adı verilen anıt ile ölümsüzleştirdi. Baca formunda tasarlanan anıt eserde, üzerlerinde pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin adlarının da yazılı olduğu 450 seramik yer aldı.
Anıt, bugüne kadar 13 kez Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu gerçekleştiren Tepebaşı Belediyesi’nin bu faaliyetine katılan Türkiye’nin farklı yerlerinden seramik sanatçılarının çalıştığı eserlerin birleşiminden oluşuyor. Toplam 57 sanatçının elinden çıkan 450 eser ile birlikte anıtın üzerinde pandemi nedeniyle yaşamını yitirmiş sağlık emekçilerinin de isimleri yer alıyor. Sanatçıların eserlerinin yer aldığı tuğlaların birleşimiyle oluşan ve baca formunda tasarlanan eser, sağlık emekçilerinin toplumu var ederken, bunu fedakârlıklar üzerinden inşa etmeleri simgeleniyor.
Eskişehir’in merkez Tepebaşı ilçesine bağlı Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü-1 Caddesi’nde yer alan “Varlığınız Sağlığımız” anıtı hakkında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Türkiye’de bir ilk olan çalışmaya ilişkin, “Bu anıt, pandemide büyük fedakârlıklarla mücadele ederek hayatlarını kaybetmiş sağlık çalışanlarının onurlu anılarını yaşatmak için yapıldı” dedi.
Ataç, şöyle konuştu: "Eser, insanlık için yapılan fedakârlığı simgeliyor. Gelenekselleşmiş festivalimiz Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nda yer alan seramik sanatçıları başta olmak üzere Türkiye’den 57 sanatçının hazırladığı 450 adet seramik eser, kolektif bilincimizi ve toplumsal belleğimizi bu anıta taşıdı. Açılışını gerçekleştirdiğimiz anıt, sanatın gücü ile sağlıkçılarımızın isimlerini ölümsüzleştirdi. Onları, sevgi ve saygıyla anıyoruz.”
Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu Sanat Danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner de, pandemi nedeniyle sempozyuma ara verdiklerini, oluşturulan bu anıtla yaşamını kaybeden sağlık emekçilerinin adlarını yaşatacaklarını söyledi.
Açılışa; CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden ilk hekim Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu’nun eşi Didem Akal Taşcıoğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Uluslararası ve yaşamını kaybeden sağlık çalışanlarının yakınları ile sağlıkçılar katıldı.