28 Ekim 2021 10:18
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ekim 2021 21:14

"Yeni yapılan AKM, artık farklı bir kültür merkezi"

AKM'nin açılışıyla ilgili Evrensel'e konuşan Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, "Hepimizin ortak belleğinde derin bir yarık açtığını söyleyebiliriz” dedi.

Atatürk Kültür Merkezi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yıkılıp, yeniden yapılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yarın açılıyor. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen AKM’nin açılışıyla ilgili Evrensel’e konuştu. Taksim’in siyasetin malzemesi haline geldiğini belirten Köymen, Taksim’de yaşanan değişikliklerin hepimizin belleğinde ciddi yaralar açtığını vurguladı.

Taksim yayalaştırma projesi, cami yapımı, Taksim’deki Topçu Kışlası ihyası ve çevre yollarının yer altına alınmasıyla ilgili Mimarlar Odası olarak pek çok dava açtıklarını bazılarının kaybedildiğini bazılarının da kazanıldığını aktaran Köymen “Modern mimari olarak tescil edilen bir yapı olan AKM’nin yıkılmasıyla ilgili pek çok dava vardı. Ancak ne yazık ki bu davaları kaybettik” dedi.

"ORTAK BELLEĞİMİZDE YARIK AÇTI"

“Taksim doğrudan doğruya siyasetin bir malzemesi haline getirildi. Bunu söyleyebiliriz çok net. Ve dolayısıyla orada yeni bir mekan algısı yaratıldı. Yeni yapılan kültür merkezi de hem yerleşim alanı itibarıyla hem büyüklüğü itibarıyla artık farklı bir kültür merkezi” diyen Köymen AKM’nin yapımıyla ilgili şunları söyledi: “Tabii en önemlisi; modern mimarlık mirası olarak tescil edilmiş bir kültür varlığı bütün kurallar hiçe sayılarak yıkılıp farklı değişikliklerle yeni bir proje olarak hazırlandı. Taksim Meydanı’na silüet veren bir kültür merkezi olması itibarıyla hepimizin ortak belleğinde derin bir yarık açtığını söyleyebiliriz.”

"TAKSİM’İN ÖZELLİKLERİ YARALANDI"

Uygulamalarla beraber Taksim’in meydan özelliklerinin ciddi bir şekilde yara aldığını belirten Köymen “Taksim’deki hem meydanın, hem kültür merkezinin ve karşısına tescilli bir kültür varlığı olan ve Taksim’in adının geldiği su mahzeni üzerinde yapılan yeni cami ile Taksim’in silüeti değişti. Artık bu uygulamalar Taksim Meydanı’nın şimdiye kadar bizim bildiğimiz cumhuriyet meydanı olması, ’69’ların yaşandığı, ’77’lerin yaşandığı, demokrasi ve 1 Mayıs meydanı özelliklerini ciddi bir şekilde yaralar hale geldi” ifadelerini kullandı.

BAKAN ERSOY: MALİYET 2 MİLYAR LİRA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, projenin maliyetinin 2 milyar lira olduğunu söyledi, bunun dünyadaki emsalleriyle kıyaslanamayacak kadar düşük bir fiyat olduğunu savundu.

 

AKM'nin tanıtım toplantısında konuşan Bakan Ersoy, "Merkezimiz, yaklaşık 96 bin metrekare kapalı alana ve 14 bin 400 metrekare taban alanına sahip olarak, yüzde 70 oranında yerli malzeme kullanılarak inşa edildi. Çevresindeki 6 bin 100 metrekare alanda peyzaj çalışması yapıldı. Yine 4 bin 700 metrekare alana sahip 'Yeşil Çatı' sistemi uygulamasıyla diğer bir peyzaj çalışması hayata geçirildi. Az su ihtiyacı gerektiren söz konusu yeşil çatı sisteminin yanında proje gün ışığından olabildiğince faydalanacak şekilde tasarlanmış ve uygulanmıştır" dedi.

NE OLMUŞTU?

1969 İstanbul Kültür Sarayı ismiyle hizmete giren bina, Türkiye’de cumhuriyet döneminin simge yapılarından biriydi. Bina 1971 yılında Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ismini aldı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un “Ömrünü tamamladı, yıkılmalı” demesinden sonra kültür merkezi, 2008’den 2018’e kadar çürümeye terk edilmişti. Bu süreçte İstanbullular AKM’nin yıkılmasına karşı çıkmış ve aslı korunarak restore edilmesini talep etmişti. Açılan davalara rağmen AKM, Şubat 2018’de yıkıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, binanın yıkımının ardından “AKM için de çok bağırdı Geziciler. İstediğiniz kadar bağırın, çatlayın, patlayın yıktık” sözlerini kullanmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

TTB, Kovid-19 programına dahil edilen çocukların aşılanmalarına ilişkin sorunları açıkladı

SONRAKİ HABER

BMGK'de Türkiye’ye 'Suriye’de işgalci olduğu' suçlaması yöneltildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa