Ek zam talebini birlikte savunmak zorundayız
Asgari ücret görüşmeleri öncesi sendikalardan beklediklerini yazan İzmir’den bir sağlık işçisi, ek zam talebinin acil olduğunu ifade ederekasgari ücretin vergi dışı bırakılması çağrısı yapıyor.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Sağlık işçisi
İzmir
Ben bir üniversite hastanesinde sağlık işçisi olarak çalışıyorum. 1 yıldır Sağlık-İş Sendikası üyesiyim ve sendikamız ilk kez bu sene toplu iş sözleşmesi imzaladı.
Toplu iş sözleşmesi süreci işleyiş açısından gündem oldu. Biliyoruz ki pek çok işyerine göre şeffaf, demokratik, işçiyi sürece dahil etmeye çabalayan bir toplu sözleşme süreci yaşandı. Ancak elde edilen kazanımların bizim ihtiyaçlarımızı karşılamaya uygun olmadığı açıktır.
Açlık sınırının 3 bin 93 TL, yoksulluk sınırının 10 bin 76 lira ve resmi enflasyonun bile yüzde 20’lerde olduğu, vergi adaletsizliğinin çözülmediği bir ortamda elde edilen kazanımlar “Hiç yoktan iyidir” düzeyinde kaldı.
Sendikamız çabalıyor, biliyoruz ama “İşimiz, ekmeğimiz için hep beraber mücadele etmeliyiz” vb. cümleler her ne kadar sonuna kadar doğru ise de böyle basmakalıp cümleleri duymak istemiyoruz. Somut sorunlarımıza, somut taleplerle birlikte çözüm aramak istiyoruz.
Ayrıca sendika aidatının 1 günlük brüt yevmiyemiz üzerinden hesaplanması bizim için oldukça büyük bir tutar. Bunun daha makul bir seviyede olması için de gerekli girişimlerin yapılmasını bekliyoruz.
Evet, temsilcilerimiz ve il yöneticilerimiz bizi ziyaret ediyorlar, sorunlarımızı dinliyorlar, yönetimle görüşüyorlar ancak uzun süredir sorulan sorular aynı.
- Senelik izinde maaş kesintisi olması, iznin bir hak olması durumunu ortadan kaldırmıyor mu?
- Geriye dönük ödemeler geç yapılıyor, faizi ile ödenmesi gerekmiyor mu?
- Maaşımızın ne kadar yatacağını önceden bilemiyoruz, nasıl ödeme planı yapacağız?
- Memur arkadaşlar der ki sağlık işçilerinin maaşı bizimkine yetişti, biz herkes yoksulluk sınırının üzerinde maaş alsın istiyoruz, işçi memur kıyaslaması bize zarar vermez mi?
Çalışma koşullarımızın ağırlığı ortada. Ev kiraları, düşük ücret, pahalılık, çocukların ihtiyaçlarına yetişememek hepimizin sorunu değil mi? Sosyal hakları kullanmaya fırsat bulursak o da ayrı. Ek iş yapan bir sürü arkadaşımız var. İş ve gelecek güvencesi ortak sorunumuzken “ek zam” talebini de birlikte savunmak zorundayız.
Asgari ücretin belirlenmesine çok az kaldı. İnsanca yaşayacak bir düzeyde ücret belirlenmesi ve asgari ücretin (Tüm emekçilerin ücret ve maaşlarının asgari ücret kadarlık bölümünün) vergi dışı bırakılması talepleri etrafında ortak bir mücadele için kolları sıvamalıyız.