29 Ekim 2021 09:32

İMO İzmir Şubesi deprem sempozyumu düzenledi

Geçtiğimiz yıl 30 Ekim'de meydana gelen İzmir depreminin bir uyarı olarak görülmesi gerektiği belirtilen İzmir Deprem Sempozyumu'nda rant yerine sağlıklı barınma hakkında ısrarcı olma çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi 26-27 Ekim 2021 tarihlerinde Tepekule Kongre Merkezi’nde “İzmir Deprem Sempozyumu” gerçekleştirdi. Sempozyuma İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ve İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Danışmanı Alim Murathan katıldı. Sempozyumda 22 sunum yapıldı.

Açılış konuşmasını İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş yaptı. 17 Ağustos depreminin hemen hemen her kesim için milat kabul edildiğini söyleyen Ulutaş, her yıl deprem farkındalığı için açıklamalar yaptıklarını aktardı.

“İZMİR DEPREMİNİ DAHA YAŞAMADIK”

17 Ağustos 2020 tarihinde de yaptıkları basın toplantısında İzmir merkezli yaşanabilecek bir depreme dikkat çekmeye çalıştıklarını anlatan Ulutaş, “Ama dikkat çekmek istediğimiz büyüklükte bir depremi henüz yaşamadık. Bu nedenle 30 Ekim depremine bir uyarı depremi diyoruz. Ancak bu deprem sonrası ortaya çıkan tabloya baktığımızda korkmamak elde değil. İlimizdeki yapı stoğuna duyduğumuz güvensizliği gözler önüne seren bu deprem sonrası için bugün yapılmayan her çalışmanın yarına ertelenmesinin çok geç olacağını ifade etmeliyim” dedi.

Dünyanın sismik olarak en hareketli topraklarından birinin üzerinde yaşadığımız gerçeğine vurgu yapan Ulutaş, bir doğa olayının afete dönüşmesinin sebebinin kurulu sistem olduğunu ve buna itiraz ettiklerini dile getirdi.

“RANT DEĞİL, SAĞLIKLI BARINMA HAKKI”

Ulutaş, çok sayıda insanın yapılarının güvenliğini sorguladığını, orta ve ağır hasarlı yapıların sahibi olan birçok kişinin önünde belirsiz bir süreç olduğunu söyledi. Amaçlarının, rant üzerinden şımartılan inşaat sektörünün sağlıklı ve güvenli barınma hakkına hizmet etmesini sağlamak olduğu belirten Ulutaş, “Nihai hedefi bilerek, yapı üretim sürecinin bilimin dayattığı koşullarda yürütülebilmesinin önünü açmak ve bunda ısrarcı olmak gerekir” diye ekledi.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ise, “Başta binaları yapan, tasarlayan, projelendiren, denetleyen, ruhsatını verenler olmak üzere yıllar boyunca güvenli sağlıklı yapılaşma için kılını kıpırdatmayan herkes, bundan tam bir yıl önce deprem ile yeniden yüzleşmek zorunda kalacaklarından habersizdiler” diye konuştu.

Sempozyum yapılan sunumlarla son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Günter Wallraff: Ben hâlâ Türk işçisi Ali'nin bir parçasıyım

SONRAKİ HABER

Balon balığı avında istenilen düzeye ulaşılamadığı için tebliğ değişkliğine gidiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa