Almanya'dan mektup: İşçilerin ücretleri erirken Mercedes kârını artırıyor
"Var olan kârdan işçilerin de hakkı olduğunu yeniden anımsaması gerekiyor, çünkü son iki dönemde tek bir cent bile kârdan pay dağıtılmadı."
Almanya'da Mercedes binası | Fotoğraf: Evrensel
Sindelfingen’den bir Mercedes işçisi
Daimler AG (Mercedes) yönetim kurulu 29 Ekim günü yaptığı açıklama ile yılın üçüncü dönemindeki net kârını 2,6milyar olarak açıkladı.
Mercedes yönetimi, geçtiğimiz yıl kasım ayında büyük hisse senedi sahiplerinin vermiş olduğu karar ile üç parçaya ayrılarak holding şirkete dönüştürülmüş ve bu şirketler binek araçlar grubu, ağır vasıta araçlar grubu ve finans (kendi bankası) olarak belirlenmişti. Bu yöntem ile borsa da daha iyi işlem görebileceği öngörülmüştü.
Yaklaşık son iki yıldır pandeminin yaygınlaşması ile firmanın birçok bölümünde kısa çalışmaları gündeme gelmişti. Kısa çalışma zaman zaman kimi bölümlerde devam ediyor. Özellikle Japonya ve Malezya gibi ülkelerden alınan araçların beyni durumundaki çiplerin temininde yaşanan sorunlar üretimi etkilemek yerine özellikle lüks araç sınıfına giren S sınıfı araçların üretiminde ve satışında büyük oranda artış olduğu ortaya çıkıyor. Bu bölümde çalışan işçilerin bir kısmı ve kiralık firmalardan getirilen işçiler. Bu işçiler haziran ayından itibaren tam gece vardiyasında çalıştırılmaya baslatıldılar. Bu bölümde neredeyse tüm cumartesiler çalışılıyor.
Firma yönetiminin yaptığı açıklamaya göre, bu döneme kadar 578 bin araç satılmış. Bu rakam bir yıl önceki aynı döneme göre yüzde 25 az olmasına rağmen yapılan kâr bir yıl önce aynı dönemde 2,6milyar avro iken bu dönem de 2,6 milyar avro kar edildiği açıklaması yapıldı.
Metal dalında özellikle son birkaç yıldır reel ücretlere herhangi bir artış görülmediği gibi bugüne kadar da işçilerin yeterince feragat etti. Almanya 'da enflasyon oranının yüzde 4'den fazla olduğu bir dönemde Mercedes yönetimi hisse senedi sahiplerini mutlu etmeyi bırakıp kendi işçilerine bakması gerekiyor. Var olan kârdan işçilerin de hakkı olduğunu yeniden anımsaması gerekiyor, çünkü son iki dönemde tek bir cent bile kârdan pay dağıtılmadı.