1 Kasım 2021 00:09

Nesim KEMAL
İstanbul

AKP’nin iktidara gelmesinden beri en çok övündüğü konulardan biri eğitimdeki icraatlar. Özellikle her fırsatta ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması dillendiriliyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçtiğimiz gün 2002’den beri eğitimde kalitenin arttırılmasıyla ilgili çok ciddi yatırımlar yaptıklarını söyledi. Tüm kademelerde eğitime erişim ve okullaşma konularında çalışmalar yapıldığını söyleyen Özer, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için ders kitaplarına ücretsiz erişimle ilgili çok önemli adımların atıldığını söyledi.

Bakanlık ayrıca okullarda yardımcı kaynak kullanılmasını yasakladı. Sayın Bakan, velilerin okullarda yardımcı ders kaynak kitaplar istenmesine anlam veremediklerini, okulun henüz ilk haftasında öğretmenlerin yardımcı kaynak önerdiğini söylüyor ve devam ediyor: “Biz buna tepki gösterdik. Çocuklarımız daha devletin ücretsiz olarak verdiği ders kitaplarının yüzüne bakmadan nasıl olur da hemen kaynak kitap istenir? Üstelik kitaplar çok pahalı…”

‘İÇERİK YETERSİZ, KİTAP GİTMEYEN OKULLAR VAR’

Biz de İstanbul Esenyurt’ta velilerle eğitimdeki duruma ilişkin konuşuyoruz. Veliler ‘ücretsiz eğitim’ adı altında eğitimde yaşanan piyasalaşmaya ve pandemiye rağmen önlem alınmamasına tepkili.

Öğretmenlere yardımcı kaynak kitapları sorduğumuzda “Devletin vermiş olduğu ders kitapları yetersiz. Konulara çok az yer veriyor. Bundan ötürü tamamlayıcı kaynaklara ihtiyaç var. Üstelik 2 ay oldu bazı kitaplarımız halen ulaşmadı bunların MEB sayfasındaki PDF’den kopyasını aldık. Her hafta bunlara kırtasiye masrafı ödüyoruz.” diyerek durumu özetlediler.

Bir veli ise şunları dile getiriyor: “Çocuklarımız devletin vermiş olduğu kitaplarda aradığı birçok şeyi bulamıyor. Benim 2 çocuğum var. Biri devletin anaokulunda. Onun kitapları için 250 TL’den fazla para ödedim. Diğer çocuğum 7. sınıfta. Matematik, fen, Türkçe için ayrı ayrı yardımcı ders kaynakları aldık. 200 TL’den fazla para verdim. Öğretmenleri suçlamıyoruz, onlar korkudan kitap bile önermiyorlar. Eskiden kitapları ücretli alıyorduk evet; ama içerik olarak daha dolu idi. En azından böylesi kaynak kitaplar aldığımızı hatırlamıyorum. Devletin ücretsiz verdiği kitaplar için övgüler dizmesine sadece gülerim.”

EĞİTİM MASRAFLARI KARŞILANAMAZ BOYUTTA

Yeni eğitim öğretim döneminde eğitim masrafları A’dan Z’ye çok zamlandı. Bir öğrencinin okul kıyafeti için 250-300 TL arası para harcanıyor. Velilerin tepkisi ise şöyle: “Çantası, defteri, kalemi derken neredeyse aldığımız maaşı okul masrafları için harcadık. Yetmedi kredi kartı ya da veresiye ile aldık.”

Veliler aynı zamanda pandeminin hâlâ sürdüğünü ve devletin yüz yüze eğitim için hiçbir tedbir almadığını ifade ediyor: “Maske ve hijyen malzemelerini bile biz kendi cebimizden ödüyoruz. Verdiğimiz vergiler nerelere kullanıyor düşünmeden duramıyoruz.”

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et