Bursa’dan metal işçileri: TİS imzalanmadan istenen zam eridi
Bursa’da Türk Metal’in örgütlü olduğu Coşkunöz fabrikası ile Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu SCM’de çalışan işçiler “Sözleşme daha imzalanmadan istenen zam eridi” diyor.
Fotoğraf: Lenny Kuhne/Unsplash
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
MESS grup toplu sözleşmesinde patronlarla sendikaların görüşmeleri sürüyor. Metal patronlarının yaptıkları açıklamalar kâr oranlarının arttığını ortaya koyarken, işçilerin payına ise yoksulluk ve düşük ücret düşüyor. Bursa’da Türk Metal’in örgütlü olduğu Coşkunöz fabrikası ile Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu SCM’de çalışan işçiler “Sözleşme daha imzalanmadan istenen zam eridi” diyor.
"TASLAK REVİZE EDİLMELİ"
Türk Metal üyesi Coşkonöz işçisi, “Genel olarak piyasada bir durgunluk var. Özellikle otomotiv sektöründe. Bu durum da ister istemez her alanı etkiliyor. Bizde de belli bölümlerde sözleşmeli işçiler çıkarılıyor” dedi.
Sendikanın açıkladığı taslakta istenen zam oranının TL’nin değer kaybetmesiyle daha imzalanmadan eridiğini söyleyen işçi, “Açıklanan taslağın hepsini alsalar bile kayıplar karşılanmıyor. İçeride ufaktan da olsa konuşuluyor, taslak revize edilsin diye. Zaten pazarlığı neden düşükten açtılar söylemi de var. Zaten asgari ücrete yüzde 20 civarı zam geliyor. Bu oranı devlet zaten veriyor. Sendikanın burada görevi ne, insanlar bunu sorguluyor” dedi.
"OLMAYAN PARAYI HARCIYORUZ"
Sözleşmenin asgari ücrete gelecek zamma yakın bir zamla bitmesi durumunda tepkilerin olabileceğini ifade etti bir başka Coşkunöz işçisi ise şunları söyledi: “Aynı oranda zamma imza atılacaksa bu sendika benden neden aidat alıyor. Şu ana kadar yapılan iki görüşmeden çıkan kararları WhatsApp’tan bizlere aktarmak dışında bir şey yapmıyorlar. Hayat her geçen gün pahalılaşıyor ve biz hep içeri giriyoruz. Kredi kartlarına yüklene yüklene iyice şişti. Resmen olmayan parayı harcıyoruz” dedi.
ERZAK KOLİLERİNDEKİ ÜRÜNLERİN GRAMAJLARI DÜŞÜRÜLDÜ
Eve aldıkları erzaktan sürekli tasarruf yaptıklarını dile getiren işçi, “Yağı 5 litre alırken şimdi 1-2 litre alıyoruz. Resmen günü kurtarmaya çalışıyoruz şu an. Diğer sektörlerde çalışan arkadaşlarımız var, mesela fabrika erzak kolisi veriyor 3-4 ayda bir, artık o kolilerde bile gramajlar düşmüş. 5 litre yağ yerine 2 litre yağ, 1 kilo çay yerine yarım kilo çay koyduklarını söylüyor” ifadelerini kullandı.
Bir ürün alırken hep alternatifini aradıklarını ifade eden işçi, “Bu zamlar herkeste rahatsızlık yarattı. AKP’li işçilerde bile bunu görebiliyorum. Tabii bunu hepsi için söyleyemem. Örneğin AKP’li bir işçi tarım kredi kooperatifinin kataloğunu getirdi ve buranın daha pahalı olduğunu söyledi. Fabrikada nohut, fasulye, bal, yumurta satan çok insan var. Geçen sene 40 liradan bal satan arkadaşlar şimdi 60 liradan aşağı olmaz diyor, bu en basit örnek. İnsanların alım gücü her geçen gün düşüyor. Bir de başımızdaki en büyük belalardan biri vergi kesintisi var. Bu konunun da acil olarak düzeltilmesi gerekiyor” dedi.
TASLAĞIN HÜKMÜ KALMADI
Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu SCM fabrikasında çalışan bir işçi ise, İşlerin pandemiden bu yana durgun olduğunu, TOFAŞ üretimi durdurduğunda çalıştıkları fabrikada da durduğunu söyledi.
Eski sözleşme dönemlerine göre bu dönem tartışmaların az olduğunu söyleyen işçi, “Herkes topu sendikaya atmış bekliyor. Önceden görüşmeler sonrası tartışmalar olurdu şimdi pek yok. Pandeminin ve üretimde yaşanan duruşların etkisinin olduğunu düşünüyorum” dedi.
Açıklanan taslağın zaten iyi olmadığını ifade eden işçi, “Taslağın artan bu dolar karşısında hiçbir hükmü kalmadı bana göre. Bu saatten sonra pazarlık payının olmaması gerektiğini düşünüyorum. Zaten enflasyon karşısında eridik bir de taslakta erimeyelim” diye konuştu.
İNSANLAR EK İŞ YAPIYOR
Önümüzdeki süreçte üretimde ne gibi sorunlar yaşanacağının bilinemediğini belirten başka bir işçi de “Siparişler anlık geliyor ve sürekli değişiyor. Haftalık öngörü yapılıyor, bir gidiyorsun yarı yarıya düşüyor. Hiçbir sözleşme dönemini bu şekilde karşılamamıştık” dedi. Hayat pahalılığına değinen işçi, “İnsanlar ek iş yapmadan geçinemiyor. Her şeye zam geliyor. Örneğin benzine zam geldi haberi gelince herkes ‘Sırasıyla diğer ürünlere zam gelecek ve bu kış bizim için çok zor geçecek’ diyor. Özellikle bizde duruşlar çok olduğu için arkadaşlar gidip garsonluk yapıyor, pazara çalışmaya gidiyor. Bunun gibi ek gelir getirecek işleri kovalıyorlar. Bu durum bile ne durumda olduğumuzun bir göstergesi. Genç işçilerin zaten hiçbir beklentisi yok. Günü kurtarayım yarına sonra bakarım kafasında” dedi.