"Zamlara yetişemiyoruz, esnaf can çekişiyor"

Derinleşen ekonomik kriz, yapılan zamlar esnafın belini büküyor. Çay ocağı işleten Hüseyin Toprak, zamlara yetişemediklerini söyledi.

02 Kasım 2021 00:31
Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Emekçiler açısından krizin giderek derinleşmesi, Türk lirasının dövizler karşısında yaşadığı hızlı erime nedeniyle art arda gelen zamlar esnafı daha da zor duruma soktu. Pandemi sürecinde verilen kısmi destek, ihtiyaçları çok da karşılamazken İzmir’in Konak ilçesi Alsancak Mahallesi’nde konuştuğumuz çay ocağı işleten Hüseyin Toprak, esnafın can çekiştiğini söyledi.

1998 yılından beri çay ocağı işleten Toprak, esnafın bugüne dek hiç bu kadar zorlanmadığını söyledi. Pandemi kısıtlamalarıyla birlikte işlerinin durma noktasına geldiğini belirten Toprak, “Esnaf tabiri caizse kan ağlıyor. Pandemi sürecinde ödenen destek kısmi olarak yaramıza merhem olsa da ardından gelen zamlar bizi perişan etti” dedi.

Kendisi gibi diğer esnafın da durumuna değinen Toprak, “Adeta bir zam yağmuru var. Biz yapılan zamlara yetişemiyoruz. Çaya, şekere, kahveye, elektriğe, suya hele de tüp gaza gelen zamları takip edemiyoruz. Dün aldığımız malzemeyi bugün aynı fiyatla alamıyoruz” diye konuştu.

En son gelen zamlardan en çok tüp fiyatlarının etkilendiğini söyleyen Toprak, “Geçtiğimiz ocak ayında 120 TL’ye satın aldığımız tüp gazın fiyatı her ay zamlandı. 10 ayda 50 TL zam oldu. Daha dün tüp söyledim, 170 TL olmuş. Zamlara yetişmek mümkün değil” dedi. 

Elektrik ve su zammından da yakınan Toprak, elektrik faturasının bu ay 1169 TL geldiğini, dükkan kirasının 1520 TL olduğunu belirterek, “Ben ne kazanacağım ki bu faturaları ödeyeceğim” diye konuştu.

"VERGİ ADI ALTINDA SOYULUYORUZ"

Sudan alınan atık su bedeli ve katı atık bedelini de dile getiren Toprak, “Dün 250 TL su faturası geldi. Harcadığım su bedeli 120 TL, vergilerle ödediğim su faturası 250 TL. Kullandığımız su bedelinden çok vergi ödüyoruz. Atık su bedeliyle, katı atık parasıyla artık baş edemiyoruz. Bu atık su parasını kim alıyor, kimin cebine giriyor ben bilmiyorum. Gelen sudan ziyade atık bedeli ödüyoruz. Atık su bedeli ayrı, katı atık bedeli ayrı ödüyoruz” dedi.

Her ay su faturasıyla birlikte 170, 180, 190 TL atık bedeli ödediklerini söyleyen Toprak, “Elektrik ve su faturalarından alınan bedellerle, vergilerle adeta soyuluyoruz” ifadelerini kullandı.

"KAHVE BİLE DOLARLA"

Kahve almak için toptancıya gittiğinde toptancısının kendisine “Ağabey kusura bakma aynı paraya veremeyeceğim. Kahve dışarıdan dolarla geliyor” dediğini aktaran Toprak, “Dolar biraz kıpırdasa bizim fiyatlar da kıpırdıyor. Dolar arttığı zaman kahveden tüpe, tepeden tırnağa zam geliyor. Ben her gelen zammı müşteriye uygulayamıyorum. 25 yıldır burada esnaflık yapıyorum” dedi. 

Komşu esnafın da zor durumda olduğunu ekleyen Toprak, “İçtiği çayın parasını ödeyemeyeler var. Affedersiniz hafta sonu çay parası toplarken inan olun bazı müşteriler bizden kaçmak için yollarını değiştiriyorlar” diye konuştu.

MUTFAK TÜPÜNE 10 AYDA YÜZDE 40’A VARAN ZAM

Birçok evde kullanılan 12 kilogramlık mutfak tüpü, 2021 yılının ilk 10 ayında 50 TL’lik artışla yüzde 40’a varan bir artış gördü. 

12 kilogramlık mutfak tüpü ocak ayında 120 TL’ye satılırken mart ayında iki defa zamlanarak 127 TL’ye yükseldi. Temmuz ayında ise 143.50 TL’den satışı yapılırken 3.5 TL zamlanarak ağustos ayında 147 TL’ye satışı yapıldı. Eylül ayında 150 TL olan tüp ekim ayı itibariyle 170 TL’ye yükseldi. 

2 kilogramlık küçük tüpler ocak 2021’de 23.25 TL’ye satıldı. Bir yılda 75 kuruş zamlanan küçük tüpe 10 ayda 8.25 TL zam gelerek ekim 2021’de 31.50 TL’ye satılmaya başlandı.

12 KG’LIK MUTFAK TÜPÜ FİYATI

  • Ocak 120 TL
  • Mart 127 TL
  • Temmuz 143.5 TL
  • Ağustos 147 TL
  • Eylül 150 TL
  • Ekim 170 TL
ÖNCEKİ HABER

Uruguay 'Tosuncuk'un ağabeyi Fatih Aydın'ın iade talebini kabul etti

SONRAKİ HABER

Ücretleri ödenmediği için iş durduran AHES taşeron işçileri kazandı, ücretleri ödendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa