02 Kasım 2021 06:28

Katı atık işçileri el konulan ekmek teknelerini istiyor

İstanbul'daki katı atık işçileri, zabıtalar tarafından el konularak hurdacılara satılan çekçeklerininin geri verilmesini istedi.

Katı atık işçilerinin zabıtalar tarafından el konularak hurdacılara satılan çekçekleri | Fotoğraflar: MA

Paylaş

İstanbul'da katı atık toplayarak geçimlerini sağlayan işçilere yönelik baskılar sürüyor. Ağustos ve eylül aylarında Ataşehir, Ümraniye, Bahçelievler ve Üsküdar başta olmak üzere birçok ilçede katı atık depolarına polis ve zabıtalar tarafından baskın düzenlendi. Baskınlarda birçok katı atık işçisi gözaltına alınırken, işçilerin ekmek teknesi olan çekçeklerine de el konuldu. Söz konusu çekçeklerin daha sonra zabıtalar tarafından hurdacılara satıldığı görüntüler ortaya çıktı.

İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği (İGEKATDER) Başkanı Mesut Aygün ile çekçeklerine el konulan işçiler, yaşadıkları baskıların sona ermesini ve ekmek teknekerinin geri verilmesini istedi.

"BU BASKILARI EMİNE ERDOĞAN'IN PROJESİ ADI ALTINDA GERÇEKLEŞTİRİYORLAR"

Belediye ve valiliğin çöpten topladıkları katı atıkları "haksız kazanç" olarak nitelendirdiğini aktaran Aygün, bu nitelendirmenin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Topladıkları atıkların alın terleri olduğunu vurgulayan Aygün, "Yapılan açıklamaları kınıyoruz. Baskınlar bir yağmadır ve gasptır. Emeğimize karşı bir sömürüdür. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yok" dedi.

Hayatların idame ettirmek için katı atık toplama işinde çalıştıklarına dikkati çeken Aygün, baskılar karşısında durmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Aygün, “Bu saldırıların bir alt yapısı var. Bu baskıları, Emine Erdoğan’ın 'Sıfır Atık Projesi' adı altında gerçekleştiriyorlar. Bunu da AKP’nin belediyeleri üzerinden işbirliği içinde yapıyorlar" diye kaydetti.

"BİZE DESTEK OLUN"

"Elimizden alınan ekmeğimizi tekrar almak için mücadelemizi sürdüreceğiz" diyen Aygün, şu çağrıda bulundu: "Bütün geri dönüşüm emekçileri, siyasi ve emek demokrasi güçleri bize destek olsun. Bizim direnişimiz haklı bir direniştir."

"HAKKIMI HELAL ETMİYORUM"

Katı atık toplayarak geçimini sağlayana Bayram Tuğ, zabıtaların topladıkları atıklara bile el koyduğunu hatırlattı. Tuğ, el konulan çekçeklerinin satıldığına işaret ederek, “Hakkımız helal etmiyoruz. Ekmeğimize el koydular. Bir çekçek arabasını 500 TL’ye alıyoruz. Çekçeğe verdiğimiz bu parayı bir haftada kazanamıyoruz. Hırsızlık yapmıyoruz ki biz. Belediye katı atık ihalesi almış, 'Ondan dolayı siz buraları toplayamazsınız' diyor. Benim iki defa çekçeğime el koydular" diye konuştu.

ÇEKÇEĞİNİ İSTİYOR

Katı atık işçisi Burak Ataç ise çekçeklerinin satılmasına tepki göstererek, "Kabul edilemez" dedi. Ataç, “Biz çekçeklerimizi istiyoruz. Onlar bizim arabalarımızdır. Kendi paramızla aldığımız çekçekleri alıp satıyorlar. Bunu yapanlara hakkımızı helal etmiyoruz. Milyonlarca katı atık işçisi bu işi yapıyor. Bu işi bırakmıyoruz" diye kaydetti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

"Mersin’de 100 aile sağlığı merkezinden 80'i çalışma şartlarına uygun değil"

SONRAKİ HABER

Kolon kanseri tutuklu cezası bitmesine rağmen tahliye edilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa