02 Kasım 2021 08:51

RTÜK, "toplumun milli ve manevi değerlerini koruyan" yapımların çoğaltılmasını istedi

RTÜK, düzenlediği çalıştayda “Türk örf ve adetlerine aykırı çarpık ilişkiler, aile içi şiddet” konularının işlenmemesini, “milli ve manevi değerleri koruyan” yapımların çoğaltılmasını istedi.

RTÜK logosu

Paylaş

RTÜK’ün düzenlediği Medya ve Aile Değerleri Çalıştayı’nın sonuç bildirgesini yayımladı. RTÜK, “Türk örf ve adetlerine aykırı çarpık ilişkiler, aile içi şiddet” gibi konuların işlenmemesini talep etti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), Kültür ve Turizm ile Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıkları işbirliğiyle düzenlediği, medyanın aile yaşamına etkilerinin ele alındığı Medya ve Aile Değerleri Çalıştayı’nın sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı.

"Türk aile yapısı"na saygılı yapımların çoğaltılması, gündüz kuşağında "aile kurumunu itibarsızlaştıran" ve "toplumsal değerleri erozyona uğratan" yapımlara yer verilmemesi gibi önerilerin yer aldığı 12 maddeden oluşan çalıştay sonuç bildirgesinde, medya okuryazarlığı eğitimlerinin yaygınlaştırılmasının yanı sıra dijital medya ve dijital platformlara yönelik de düzenleme önerileri yer aldı.

"TÜRK ÖRF VE ADETLERİNE AYKIRI YAYINLAR..."

Medya ve Aile Değerleri Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde dizi senaryoları ve haber programlarına ilişkin “Kurgusal senaryolarda aile değerlerine karşı duyarsızlaştıran, Türk örf ve adetlerine aykırı; çarpık ilişkiler, entrika ve aile içi şiddet gibi olumsuz konuların işlenmemesine azami hassasiyet gösterilmesi ve yapımcıların sorumlu yayıncılık anlayışını ön plana çıkararak içerik üretmesi ve şiddet içerikli haberlerin sunumunda habere konu olan kişilerin ve aile değerlerinin zarar görmemesi adına söylem, fotoğraf, video, ses gibi haberin temel unsurlarının daha dikkatli hazırlanması ve kamusal sorumluluk çerçevesinde ekrana getirilmesi” önerilerine yer verildi.

Çalıştayda ayrıca gündüz kuşağı programlarıyla ilgili “gündüz kuşağında aile içi yaşantıların toplumun göz önüne serilmesi sonucunda aile içi mahremiyeti yıkan, aile kurumu itibarsızlaştıran ve toplumsal değerleri erozyona uğratan yapımlara yer verilmemesi” istendi.

"AİLE DEĞERLERİNİN KORUNMASI İÇİN…"

Medya araç gereçlerinin kullanımında eğitim ve medya okuryazarlığının yaygınlaşması için ise “Medyanın eğitici yönü ön plana çıkarılarak eğitici yayınların teşviki ile aile içi eğitimin sağlanması ve toplumda ortak bir sivil bilincin oluşturulması, Kamu kurumları, STK ve medya kuruluşları tarafından aile değerlerinin korunmasını teminen ortak etik ilkeler belirlenmesi ve toplumsal bilincin oluşturulması adına dijital platformları da kapsayacak şekilde medya okuryazarlığı eğitimlerinin yaygınlaştırılması, akıllı işaretler ve koruyucu saat uygulamasının faydaları hususundaki tereddütlerin en aza indirilmesi ve uygulamalar noktasında ortak bir tavır belirlenmesi, aile değerlerinin toplumsal yaşamdaki varlığı kapsamında kamuoyu bilinci oluşturmaya yardımcı olacak etkileyici ve bilimsel temelli öncelikli yayın sayılarının artırılması” gibi öneriler yer aldı.

SOSYAL MEDYANIN DENETLENMESİ

Bildirgenin dijital platformları kapsayan kısmında ise “Dijital platformlarda yetişkin ve çocuk içeriklerinin tasnif edilerek kategoriler oluşturulması ve ebeveyn kontrol mekanizmasının etkin bir biçimde kullanılmasının sağlanması, dijital medya hukuku oluşturulması ve sosyal medyanın denetlenmesinde kurumlar arası iş birliği yapılması ve İsteğe bağlı yayın hizmeti sunan yayıncılar tarafından satın alınan içeriklerin özdenetim sürecinden geçirildikten sonra yayımlanması” önerildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Mustafa Durmuş "Küresel İklim Zirvesi"ni değerlendirdi: Kapitalizm yarattığı krize çare olamaz

SONRAKİ HABER

Ankara’da tacizi engellemeye çalışan ve tacizciler tarafından bıçaklanan genç yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa