02 Kasım 2021 12:12

AKP'nin 5'inci yargı paketini içeren kanun teklifi TBMM'ye sunuldu

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 5. Yargı Paketini TBMM Başkanlığına sunduklarını belirtti. Teklife göre icradan çocuk teslimi kalkacak, çocuk teslimi okul, kreş gibi mekanlarda yapılacak.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 5. Yargı Paketini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunduklarını belirtti.

Ünal, teklifin 8 ayrı kanunda değişiklik öngören 54 maddeden oluştuğunu, icra iflas kanunu ve çocuk teslimi ile ilgili değişikliklerin de yer aldığını ifade etti.

"ÇOCUK TESLİMİNE REHBER ÖĞRETMEN DE KATILACAK"

İcradan çocuk tesliminin çocuğun üstün yararına hizmet etmekte yetersiz kaldığını ve taraflar arasında yeni ihtilaflara neden olduğunu belirten Mahir Ünal, uzun süre üzerinde çalıştıkları yeni düzenlemeyle çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulmasına dair işlemlerde çocukların örselenmemesinin amaçlandığını kaydetti.

Ünal’ın açıkladığı yeni kanun teklifine göre; çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin görev, icra dairelerinden alınarak, Adalet Bakanlığı’nın hizmet birimi olan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı taşra birimlerine verilecek.

Çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemler ise çocuğun üstün yararı gözetilerek psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci ve rehber öğretmen gibi uzmanlar eliyle gerçekleştirilecek.

Çocuğun anne veya babasıyla görüştürülmesine ilişkin işlemler de ücretsiz hale getirilecek. Bu kapsamda harç alınmayacak ve yapılacak tüm masraflar devlet bütçesinden karşılanacak.

"ÇOCUK TESLİMİ OKUL, KREŞ GİBİ MEKANLARDA YAPILACAK"

Düzenlemeye göre, ‘çocuğun örselenmemesi’ için çocuk teslimi okul, kreş gibi mekânlarda yapılacak. Söz konusu mekânların hazırlanmasında ise kamu kaynakları kullanılacak. Yine teklifte ilam veya tedbir kararlarının icra marifetiyle zorla yerine getirilmesi sırasında istenmeyen görüntülerin ortaya çıkmaması için çocuğun ailesiyle görüştürülmesinde uygulanan zor kullanma usulü kaldırılacak.

"VELAYET DEĞİŞTİRME HAKKI GETİRİLECEK"

Yeni düzenlemede çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesini engelleyen taraf disiplin hapsiyle cezalandırılacak. Kişisel ilişki kurulmasına dair karara aykırı davranılmasının önlenmesi amacıyla tarafların gerekleri yerine getirmemesi durumunda velayet hakkı değiştirilecek.

HACİZLİ MALIN MEZAT SALONLARINDA SATIŞI KALDIRILACAK

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İcra ve İflas Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliklerle, alacaklı ve borçlu arasındaki hassas menfaat dengesinin daha güçlü şekilde korunmasını ve bu sürecin daha hızlı, daha az masraflı şekilde yürütülmesini sağlamayı amaçladıklarını belirterek, "İcra sistemimizde mevcut olan hacizli malın mezat salonlarında satışına ilişkin uygulamayı kaldırıyoruz" dedi.

Ünal, "Mesela Van'da oturan biri Edirne'den araç satın alabilecek. Mallar, lisanslı yediemin depolarında güvenle tutulduğu için tereddüt yaşanmadan bu alım gerçekleştirilebilecek. İhaleye katılım sayısının fazla olması sebebiyle alınan mallar rayiç değerinden satılabileceği için borçlunun da malı elden değerinde çıkmış olacak" bilgisini verdi.

Bir başka önemli düzenlemenin ise borçluya hacizli malını satabilme imkanı tanınması olduğunu açıklayan Ünal, borçlunun, bu sayede hacizli malını, cebri satış yerine, kendi rıza ve ihtiyarıyla dilediği kişiye satabileceğini ifade etti.

Ünal, icra sistemiyle ilgili bir başka önemli sorunun ise ihalenin feshi talebinin kötüye kullanılması nedeniyle alacaklı, borçlu ve ihale alıcısının sistem içinde mağdur olduğunu anımsatarak, "Bunu da ortadan kaldırıyoruz. Milli servet olan bu araçların oralarda birikmesine yol açan mekanizmadaki aksaklıklar tespit edilerek, hızlıca ihaleden satın alanlar tarafından tekraren kullanılmasını sağlayacak düzenlemeleri getiriyoruz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Metal işçileri 2 gündür eylemde: "Geçinemiyoruz, yeter artık"

SONRAKİ HABER

Basketbol maçlarında yüzde 100 seyirci kapasitesine geçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa