Dicle Elektrik: Çiftçi borcunu ödemeyecekse bugünden boşuna ekmesin
Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, “Borcunu ödemeyen çiftçiye önümüzdeki yıl elektrik vermeyeceğiz. Veremeyiz. Eğer borcunu ödemeyecekse ekin ekmesin. Boşuna heba olmasın” dedi.
Ekran görüntüsü, DEDAŞ online basın toplantısından alınmıştır
Diyarbakır, Urda, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’a elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik yönetimi çevrimiçi basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Yaşar Arvas ve Depsaş Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel katıldı.
KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 46
Toplantıda sunum yapan Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, özelleştirme öncesinde yılda ortalama 140 milyon TL yatırım yapıldığını belirterek, bu rakamının şu an yılda 560 TL’ye çıktığını söyledi. 2021 yılı için ise 1,5 milyar lira yatırıma ulaşmayı beklediklerini ifade eden Atalay, en fazla yatırım yapan üçüncü elektrik şirketi olduklarını belirtti.
Kayıp-kaçak oranlarıyla ilgili de bilgi veren Atalay, özeleştirme öncesi kayıp kaçağın yüzde 75,8 iken, 2020 sonunda yüzde 46’ya gerilediğini söyledi. Bu yıl kuraklığa bağlı olarak yaşanan tüketim artışının kayıp kaçak oranını bir miktar olumsuz etkilediğini belirten Atalay, akıllı sayaçlarla ‘3K’ dedikleri ‘Kayıpsız, Kesintisiz, Kaliteli Enerji’ projesiyle kayıpları minimize etmeye hedeflediklerini dile getirdi.
“ÇİFTÇİNİN BORCU 5,5 MİLYAR TL’YE ULAŞTI”
Tarımsal ve kırsal abonelerin elektrik faturasını ödeme alışkanlığının çok zayıf olduğunu belirten Atalay, “Tarımsal sulama abonelerinin uzun yıllardır ödenmeyen ve bu nedenle birikmiş borcu Ekim 2021 itibariyle toplam 5,5 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Bu borç büyümeye devam ediyor. Kuraklığın çok ciddi seviyelere ulaştığı ve enerji fiyatlarının da hem ülkemizde hem de dünya genelinde çok yükseldiği 2021 yılında tarımsal sulama abonelerimizin de sıkıntı yaşadıkları aşikar. Ancak biriken borcun büyük kısmı önceki yıllardan” dedi.
“SULAMA TEKNİĞİ YÜKSEK ENERJİ SARFİYATINA NEDEN OLUYOR”
Urfa ve Mardin’de sulama tekniğinden dolayı yoğun elektrik tüketimin olduğunu belirten Atalay, iyi tarım ve doğru sulama yöntemleriyle ilgili iyi örnekleri desteklediklerini ve üzerlerine düşen görevi yapmaya çalıştıklarını ifade etti.
Çiftçinin elektrik masraflarıyla ilgili devlet tarafından teşviklerle desteklendiğini savunan Atalay, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) ürün ve faaliyetlerini kaydeden çiftçilerimizin elektrik masrafını yüzde 45’e varan oranlarda sübvanse etmektedir. Ancak üzülerek belirtmek isteriz ki, bizlere olan borçlarını ödemeyen çiftçilerimizin pek çoğu, bu sisteme kayıt olmamakta, dolayısıyla bu sübvansiyonlardan da faydalanamamaktadır” dedi.
“BORCUNU ÖDEMEYEN ÇİFTÇİYE ELEKTRİK VERMEYECEĞİZ”
Atalay, “Biz bu enerjinin parasını peşin ödüyoruz. Yarın alınacak enerjinin parasını bugün ödüyoruz. Bunun KDV’sini, vergisini ödüyoruz. Borcunu ödemeyen çiftçiye önümüzdeki yıl elektrik vermeyeceğiz. Veremeyiz. Bizim takatimiz yok artık. Onun için bugünden eğer borcunu ödemeyecekse, bugünden ekin ekmesin. Boşuna heba olmasın. Biz yurt dışından doğal gaz alıyoruz, öyle elektrik üretiyoruz. Rüzgar santralleri, güneş sistemi kuruyoruz, öyle elektrik üretiyoruz. Yerin altında kömür çıkartıyoruz, öyle elektrik üretiyoruz. Bunu bedeli var, ödenmesi lazım. Nasıl çiftçilerimiz ürettikleri mısırın bedelini almayı hak ediyorsa bu elektrik bedelini de ödemesi lazım. Bununla ilgili davalar münferittir” ifadelerini kullandı.
DEDAŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas ise, “Neden ödemiyorlar” sorusunun sorulması gerektiğini belirterek, çiftçilerin modern tarım yöntemlerini kullanması gerektiğini söyledi. Arvas, mevcut üretim yöntemiyle çiftçilerin yarın gübreyi de ilacı da ödeyemeyecek duruma geleceklerini öngördüklerini dile getirdi.
Daha önce DEDAŞ Urfa'da, elektrikli sondaj pompalarıyla kuyulardan çekilen suyla tarlasını sulayan çiftçilerin faturasını ödeyemediği gerekçesiyle, jandarma ile birlikte trafolarını sökmüştü. (Diyarbakır/EVRENSEL)