CHP'li Tanal'dan yazılı basına destek teklifi: BİK ilan ve reklamlardan aldığı komisyonda indirime gitmeli
CHP Milletvekili Tanal, BİK'in yayımlanmasına aracı olduğu ilan ve reklamlar ile diğer ilan ve reklamlardan aldığı komisyon ücretinin düşürülmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.
Fotoğraf: DHA
CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, pandemi sürecinde ve ekonomik kriz ortamında zor günler geçiren, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan yazılı basını maddi açıdan rahatlatacak bir düzenlemeyi Meclis gündemine getirdi. Tanal, Basın İlan Kurumunun (BİK) gazete ve dergilerde yayımlanmasına aracı olduğu ilan ve reklamlar ile diğer ilan ve reklamlardan aldığı komisyon ücretinin düşürülmesini istedi.
Tanal, Basın İlan Kurumunun yayımlanmasına aracı olduğu ilan ve reklamlar ile diğer ilan ve reklamlardan aldığı komisyon ücretinin düşürülmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Söz konusu teklifte, Basın İlan Kurumunun gazete ve dergilerden yayınlanmasına aracılık ettiği ilan ve reklamlardan alınan yüzde 15’lik komisyon ücretinin yüzde 1’e, diğer ilan ve reklamlardan alınan azami yüzde 10’luk komisyon ücretinin de yüzde 1’e indirilmesi öngörülüyor.
TÜRKİYE’DE BASINA VERİLEN DESTEK YETERSİZ
Tanal’ın imzasını taşıyan 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, basına verilen destek ve güvencelerin yetersizliğine vurgu yapıldı.
Basın sektörünün yaşadığı sorunların hem sektörde çalışanlar hem de kamuoyu tarafından sıklıkla dile getirildiğinin altının çizildiği gerekçede, özellikle yerel basının yaşadığı maddi sıkıntılara, ilan ve reklama duyduğu ihtiyaca dikkat çekildi.
"BATI ÜLKELERİ BASINA SAHİP ÇIKIYOR"
Dünya çapında birçok gelişmiş ülke tarafından yerel basını desteklemek ve teşvik etmek amacıyla çalışmaların yürütüldüğünün aktarıldığı gerekçede, şöyle devam edildi: “Başta İskandinav ülkeleri Norveç, İsveç ve Finlandiya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde yerel basına yönelik KDV indirimleri, teşvik primleri, kâğıt ve lojistik desteği gibi yardımlar yapılmaktadır. Ülkemizde yerel basına yönelik yapılmış çalışmalar ve yardımlar yok denecek kadar azdır. Yerel basına yönelik KDV oranlarının düşürülmesi, kâğıt ve lojistik desteği, reklamlardan alınan komisyon bedellerinin düşürülmesi gibi çalışmalar yapılarak destek olunması mümkündür.”
Gerekçede, Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifiyle, basın sektörünü ayakta tutmak için medyanın en önemli gelir kapılarından olan ilan ve reklam gelirlerinden alınan komisyon oranının düşürülerek basın sektörüne ve çalışanlarına destek olunmasının hedeflendiği belirtildi.
"YEREL BASIN CAN ÇEKİŞİYOR"
Mahmut Tanal gerekçede, ulusal basına yansımayan onlarca sorunun yerel basın tarafından gündeme getirilerek çözüm için çaba harcandığı dile getirildi.
Yerel basının yok olması halinde mahalli renklerin de yok olacağının, basında tekelciliğin güçleneceğinin belirtildiği gerekçede, bunun sonucunda halkın haber alma özgürlüğünün zedeleneceğinin, demokrasinin zarar görmesinin kaçınılmaz olacağının altı çizildi.
Yerel basının artan maliyetler ve yükselen giderler ile oldukça zor durumda olduğunun kaydedildiği gerekçede, birçok yerel medya kuruluşunun kapanmanın eşiğine geldiğine dikkat çekildi. Gerekçede, “Tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 salgını, en az diğer sektörler kadar basın sektörünü de olumsuz yönde etkilemiştir. Yerel basın kuruluşlarına böylesine olağanüstü bir dönemden geçerken destek verilmesi şarttır. Aksi halde yerel basın tamamıyla yok olacaktır” denildi. (MEDYA SERVİSİ)