Hekimler: Geçinemiyoruz, ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz
Türk Tabipleri Birliği (TTB) bir çok ilde basın açıklamaları yaptı, "Ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz" diye seslendi.
Fotoğraf: Evrensel
Türk Tabipleri Birliği’nin "Emek Bizim Söz Bizim" sloganıyla başlattığı eylem süreci kapsamında hekimler maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 ek göstergenin uygulanması ve özel hizmet tazminat oranlarının yükseltilmesi talebine ilişkin basın açıklamasında bulundu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası, Beşiktaş'ta bulunan 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması
gerçekleştirdi. "Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz. Hekimlere 7200 ek gösterge derhal verilmelidir" diyen hekimler,
geçinemediklerini vurguladı.
"HALKIMIZ NASIL GEÇİNEMİYORSA HEKİMLERDE GEÇİNEMİYOR"
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, 2011'den beri uygulanmakta olan sağlıkta dönüşüm programına dikkat çekerek, "Sağlıkta dönüşüm programının ne kadar sağlığa zararları olduğunu görmüş bulunmaktayız. Şu anda artık hastalar hastanelerde randevu alamaz, gerçek hastalar tedaviye ulaşamaz durumda. Biz hekimler olarak önlüğümüzün beyazına ve halkın sağlığına sahip çıkmak üzere ulaşabilir sağlık sistemine vatandaşlarımıza ulaşmasını istiyoruz" dedi. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen Saip, "Halkımız nasıl geçinemiyorsa hekimlerden geçinememektedir" diye konuştu.
"EK ÖDEME DEĞİL TEK ÖDEME İSTİYORUZ"
Basın açıklamasını İTO Aile Hekimleri Komisyonu Başkanı Dr. Bilge Atlas Kaplan okudu. "Hakkımızın ödenmesini istiyoruz" diyen Kaplan, "Ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz" ifadelerini kullandı. Kaplan "Yoğun emek gerektiren meslek grubu olarak biz hekimler, emeğimizin karşılığı insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir alamamaktayız. Hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz. Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz" dedi.
Haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Kaplan, "23 Kasım Salı günü İstanbul'dan 'Beyaz Yürüyüş'ü başlatıyoruz. 27 Kasım Cumartesi günü Ankara'da yapacağımız 'Beyaz Forum'da da mücadele hattımızı birlikte tartışacağımızı bir kere daha duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaplan, taleplerini şöyle sıraladı:
- "Devlet memuru hekimler için ek göstergeler; 10 yıl ve üstü, 1. derece doçent eğitim görevlisi için 7200; uzman için 6400; 8. derece pratisyen için 1600 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli 4 yıl ve üstü profesör doktor için 7200, doçent için 6800 olmalıdır.
- Devlet memuru hekimler için özel hizmet tazminat oranları; doçent eğitim görevlisi için 7200; uzman için 6400 ; 8. derece pratisyen için 1600 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli profesör doktor için 7200, doçent için 6800 olmalıdır.
- Önerilen değişikliklerle hekimlerin çalışırken maaşı 18 bin TL'den, emeklilikte 10 bin TL'den daha az olmamalıdır." (İstanbul/EVRENSEL)
İZMİR TABİP ODASI: EMEKLİLİĞE YANSIYAN YAŞANABİLİR TEMEL ÖDEME İSTİYORUZ
İzmir Tabip Odası, Emek Bizim Söz Bizim etkinlikleri kapsamında “Emekliliğe yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz” sloganıyla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimleriyle bir buluşma gerçekleştirdi.
Buluşma öncesinde İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu adına Başkan Dr. Lütfi Çamlı, Genel Sekreter Dr. Nuri Seha Yüksel ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Doğu Barış Kılıççıoğlu İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz bir görüşme gerçekleştirdi.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve oda üyelerinin katılımı ile gerçekleşen “Emekliliğe yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz” etkinliğinde İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi hekimlerine, “7200 Ek gösterge İstiyoruz, Emekliliğe Yansıyan Yaşanabilir Temel Ödeme İstiyoruz!” kokartları dağıtılarak konuya ilişkin hazırlanan broşürler paylaşıldı.
“EK ÖDEMELER HASTANE GELİRLERİNİN AZALDIĞI GEREKÇESİYLE DÜŞTÜ”
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı hekimlerle yaptığı görüşmelerde; “Türk Tabipleri Birliği öteden beri bütün sağlık çalışanlarının ürettikleri emeğin karşılığında insanca yaşayabilecekleri güvenceli bir ücret almaları gerektiğini ifade etmektedir. Hekimlerin uzun yıllardır emekliliğe yansıyan ücretlerinde iyileştirme yapılmamıştır. Ülkemizde 2003 yılından itibaren uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Programıyla ile birlikte sağlıkta piyasalaşmanın önü açılmış, Performansa dayalı bir ücretlendirme sitemi uygulamaya sokulmuştur. Birçok adaletsizlikler içeren bu sistem aynı zamanda iş barışını da olumsuz etkilemiştir. Emekliliğe yansımayan performansa dayalı ek ödemeler son dönemde hastane gelirlerinin azaldığı gerekçesiyle iyiden iyiye düşmüştür” dedi.
ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
“Geldiğimiz noktada Türk Tabipleri Birliği’nin kapsamlı önerilerinde yer alan sistemli bir iyileştirme çalışmasının yapılması kaçınılmaz bir zorunluluktur” diyerek sözlerini sürdüren Çamlı, “Hekimlerin emekli olduklarında uzun eğitim sürelerine ve zorlu çalışma koşullarına rağmen bu koşullar yönünden emsali bile olmayan personelden daha az ücret alır hale gelmesi, adaletsizlik, haksızlık duygusunun birikmesine ve ciddi bir mağduriyete neden olmaktadır” diye konuştu. Çamlı son olarak, hekimleri meslek, özlük hakları ve ekonomik talepler için ortak mücadeleye çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)
ATO: SON 20 AYDA 9 BİN HEKİM İSTİFA ETTİ, 3 BİN HEKİM EMEKLİ OLDU
Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, son 20 ayda 9 bin hekimin istifa ettiğini, 3 bin hekim ise emekli olduğunu ifade etti. Hekimlerin insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir almadığına dikkat çeken Baytemür, “Türk Tabipleri Birliği olarak derhal hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 ek göstergenin uygulanması ve özel hizmet tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz.Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz” dedi.
Toplum sağlığına yönelik politikaların başarısı sağlık emekçilerinin sağlığının, özlük ve ekonomik haklarının geliştirilmesiyle gerçekleşebileceğini belirten Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, “Hekimlik yapabilmek; çalışma koşullarının yeterliğine, hukuki-insancıl çalışma sürelerine, mesleki bağımsızlığa, bilimsel desteğe, şiddetten uzak bir ortama bağlıdır. Ancak çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimler için giderek büyüyen bir sorun daha var: Geçinememek” dedi.
Sağlıkta dönüşüm nedeniyle iş yükü artan hekim ve tüm sağlık çalışanlarının, Covid-19 salgınında daha da artmış bir iş yükü ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Baytemür, “Daha fazla hastalanmış, daha fazla ölmüş, özveriyle, tüm deneyim ve bilimselliklerini ortaya koyarak; aile sağlığı merkezleri, aciller, pandemi poliklinik/klinik/yoğun bakımlarında, filyasyonda ve aşılamada var gücüyle çalışmaya devam etmiştir. ‘Hakkınız ödenmez’ denmiş ve gerçekten ödenmemiş, emeklerinin karşılığında alkıştan öteye gidilmemiştir. Adaletsiz ve çoğunlukla ödenmeyen ek ödeme yalanları ile süreç geçiştirilmiştir. Ek ödeme adaletsizliği çalışma barışını bozmaktan başka bir işe yaramadığı gibi, ödemeler ne düzgün dağıtılabilmiş, ne de adil olmuştur. Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli emek sömürüsünden başka bir şey değildir” diye konuştu.
"BAĞ-KUR VE SSK EMEKLİSİ HEKİMLERİN ÜCRETLERİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA"
Son dönemde çarşıda, pazarda, mutfakta artan enflasyon ve yeni zam haberleri ile hayat pahalılığının halkın gündemini işgal ettiğini söyleyen Baytemür şöyle devam etti: "Elbette hekimler ve sağlık emekçileri de bu yoksullaşmadan etkilenmekte, insanca yaşayacak ücreti alamamaktadır. Ekim 2021 Türk- İş araştırmasının sonucuna göre; aylık gelirde yoksulluk sınırı 10 bin 75 TL’dir. 2021 Temmuz ayı enflasyonu yüzde 18,95 olmasına rağmen bu yıl kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ücretlerinde verilen zam oranı yüzde 8,45 düzeyinde kalmıştır. Bağımsız araştırmacılara göre, halkın hissettiği ‘gerçek enflasyon’ yüzde 45’tir. Sabit ek ödeme hariç; mesleğe yeni başlayan pratisyen hekim maaşı yaklaşık 4 bin 900 TL; 30 yıllık uzman hekim maaşı 5 bin 800 TL’dir. Hekim emekli maaşında 2018’de yapılan değişiklikle kısmi bir iyileştirme yapılmış olsa da, emekli olup çalışılırsa bu ödeme kesilmektedir. Üstelik bu düzenlemeye BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler dâhil edilmemiş, yeni bir eşitsizlik ve hak kaybı yaratılmıştır. Emekli hekimlerin yüzde 30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2 bin 300- 4 bin TL arasında olup, ücretler maalesef açlık sınırının da altında kalmıştır”
"SON 20 AYDA 9 BİN HEKİM İSTİFA ETTİ"
Hekimlerin salgın ile iyice ağırlaşan çalışma koşulları, aşındırılan özlük hakları, emek karşılıksız çalışma ve hâlâ devam eden sağlıkta şiddet nedeniyle istifa ve göç ettiğini, emekli olmayı seçtiğini belirten Baytemür, “Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısı 9 bin kişiyi bulmaktadır, buna henüz asistan olduğu halde istifa edenler de dâhildir. Yine son 20 ayda üç bin hekim emekli olmuştur. Bu meslektaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmek durumunda olduğu aşikardır. Yoğun emek gerektiren meslek grubu olarak biz hekimler, emeğimizin karşılığı insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir alamamaktayız. Bu nedenle; Türk Tabipleri Birliği olarak derhal hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 ek göstergenin uygulanması ve özel hizmet tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz.Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz” dedi.
Baytemür, “Kasım Ayı boyunca ‘Emek Bizim Söz Bizim’ diyerek başlattığımız eylem sürecinde hekim maaşlarının yeterli düzeye yükseltilmesi amacıyla talepleri Ve elbette sonuç almak için mücadelemiz tüm tabip odası yöneticileriyle, meslektaşlarımızla, sağlık emek meslek örgütleriyle birlikte artarak devam edecektir. Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam diyor, 23 Kasım Salı günü İstanbul’dan ‘Beyaz Yürüyüş’ü başlatıyoruz. 27 Kasım Cumartesi günü Ankara’da yapacağımız ‘Beyaz Forum’da da mücadele hattımızı birlikte tartışacağımızı bir kere daha duyuruyoruz” diye seslendi. (Ankara/EVRENSEL)
DİYARBAKIR
Diyarbakır Tabip Odası, 7200 Ek Gösterge ve Yükseltilmiş Özel Hizmet Tazminatı oranına ilişkin dernek binalarında basın açıklaması yaptı. "Emek bizim söz bizim. Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz" yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, "TTB olarak emeğimizin görünmesini, hakkımızın ödenmesini istiyor, ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz" dedi.
Çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimlerin geçinme sorunu olduğunu söyleyen Turan, hekim ve tüm sağlık çalışanlarının Mart 2020’den itibaren Kovid-19 salgınıyla birlikte iş yüklerinin daha da arttığını kaydetti.
"TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLSİN"
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ise, yaptıkları hizmeti daha iyi vermek için mücadele ettiklerini belirterek, “En az yüzde 50 enflasyon var. Bizim maaşlarımız bile bize yetmiyor, toplumun diğer kesimlerini düşünemiyoruz. Maaşlarımız gittikçe azalıyor. Biz de geçimimizi sağlayamıyoruz. Taleplerimizin yerine gelmesini istoruz. Sağlık çalışanlarının birçoğu istifa ediyor ya da yurt dışına çıkıyor. Öyle bir kaos var ki insanlar hastanelerde tedavi göremiyor. Bu kaos yurttaşların ölümüne sebep olacaktır. Biz bu sorunların çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/MA)
URFA
Urfa Tabip Odası, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı.
Açıklamaya, TTB ve SES üyesi sağlık emekçileri katıldı. Açıklamada, "7200 ek gösterge hakkımız", "Performans değil temel ücret" yazılı dövizler taşınırken, "Emek bizim söz bizim" yazılı pankart açıldı. Burada konuşan Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, hekimler olarak emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
Yüksekyayla, "Türk Tabipleri Birliği olarak derhal; hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve özel hizmet tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz. Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz" dedi.
MERSİN
Mersin Tabip Odası (MTO) ise Şehir Hastanesi’nin önünde açıklama yaptı.
“Emekliliğe yansıyacak, yaşanabilir ücret” ve “7200 ek gösterge derhal verilsin” yazılı pankartların açıldığı açıklamaya, hekimler ve SES Şube yöneticileri katıldı. Açıklama yapan Tabip Odası yöneticisi Jini Güneş, seslerini duyurmak için eylem yaptıklarını belirterek, “Sonuç almak için mücadelemiz tüm tabip odası yöneticileriyle, meslektaşlarımızla, sağlık emek meslek örgütleriyle birlikte artarak devam edecektir” dedi.
ANTALYA
Antalya Tabip Odası da Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi. (Antalya/MA)
ADANA
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, yoğun emek gerektiren meslek grubu olarak hekim ve sağlık emekçilerinin maaşlarında emekliliğe de yansıyacak iyileştirme ve her yıla 120 gün yıpranma payı istediklerini söyledi.
Adana Şehir Hastanesi Başhekimliği önünde toplanarak taleplerini dile getiren emekçiler insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak gelir, Kovid-19 için meslek hastalığı yasası, hekimlere 7 bin 200 ek gösterge ve görev başlangıcından bu yana her yıla 120 gün yıpranma payı talep etti.
(Adana/EVRENSEL)
BURSA
Bursa Tabip Odası, 'Emek bizim, söz bizim!' sloganıyla başlatılan eylem sürecinde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Bursa Akademik Odalar Birliği'nde bulunan Türkan Saylan Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen açıklamada konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, hekimlerin hak ettiklerini alamadığını anlatırken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından da alıntılar yaparak, olguların hekimler açısından nasıl yaşandığını anlattı.
İSTİFA EDEN HEKİM SAYISI 9 BİNİ BULDU
Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısı 9 bin kişiyi bulmaktadır, buna henüz asistan olduğu halde istifa edenler de dâhil olduğunu söyleyen Türkkan, “Önceki dönemle karşılaştırınca yüzde 20’lik bir artış söz konusudur. Yine son 20 ayda 3 bin hekim emekli olmuştur. Önceki döneme göre artış yüzde 40’ı bulmaktadır. Bu meslektaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmek durumunda olduğu aşikardır. Yoğun emek gerektiren meslek grubu olarak biz hekimler, emeğimizin karşılığı insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir alamamaktayız. Bu nedenle; Türk Tabipleri Birliği olarak derhal; Hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)