03 Kasım 2021 14:20

Pandemi dönüşü öğrenci kulüplerine ilgi büyük

Pandeminin ardından yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte neredeyse tüm kulüpler rekor düzeyde üye kaydı yaparken biz de okul kulüpleri ile görüşerek çalışmaları ve katılım hakkında bilgiler aldık.

Paylaş

Mert AKYILDIZ

Çukurova Üniversitesi

 

Pandemiyle birlikte yüz yüze eğitime ara verilen üniversiteler yaklaşık bir buçuk yılın ardından nihayet öğrenciler için hibrit eğitim modeliyle tekrar açıldı. Çukurova Üniversitesi de 4 Ekim’de açılmasının ardından eğitim-öğretimde ilk dört haftasını tamamladı. Eğitim sürecinin yanı sıra online eğitimde öğrenci kulüp ve toplulukları da faaliyetlerine ara vermek, online süreçte kısıtlı imkanlarla çalışmalarını sürdürmek zorunda kalmıştı. Yüz yüze eğitim ile birlikte kulüp ve topluluklar da faaliyetlerine kaldığı yerden devam edecek. Çukurova Üniversitesinde 24-28 Ekim tarihleri arasında kulüpler üye kaydı yaparken öğrencilere kendini tanıtma fırsatı buldu. 4 gün boyunca yer yer karnaval havasını andıran kulüp stantlarının olduğu bölümde öğrenciler kulüp faaliyetleri hakkında bilgi alırken eğlenceli bir ortamla da karşılaştı. Pandeminin ardından yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte neredeyse tüm kulüpler rekor düzeyde üye kaydı yaparken biz de okulumuzun kulüpleri ile görüşerek çalışmaları ve öğrencilerin katılımı hakkında bilgiler aldık.

Müzik Kulübü Yöneticisi Laçin Sarıgül

Müzik kulübü daha önceden pasif bir kulüptü. Bu sene aktifleştirdik. Kulübümüz içerisinde enstrüman eğitimimiz var. Eğitimleri gönüllü olarak öğrenciler ve hocalarımız yapacak. Ayrıca müzik kültürü hakkında söyleşilerimiz olacak. Daha sonrasında eğitim alan gençlerle konser düzenlemeyi düşünüyoruz. Bunun dışında sosyal sorumluluk olarak sokak hayvanlarına mama için konserler düzenlemeyi düşünüyoruz. Bunları sadece yönetim olarak değil, aynı zamanda bize katılan arkadaşlarımızla beraber fikir alışverişi yaparak karar verme düşüncesindeyiz. Kulübe katılımlar bu dönem çok iyi, bu kadar beklemiyorduk. Elbette pandeminin etkisi var bunda, herkes çok sıkıldı. İlk üç günde 800’e yakın üye kaydımız oluştu. Şu an hepimiz çok heyecanlıyız bir şeyler yapacağız diye. Büyük ihtimalle bu durumu öğrencilere de çok aktarıyoruz.

Toplum Gönüllüleri Kulübü İletişim Sorumlusu Kenan Mert

Aslında sosyal sorumluluk deyince insanlar mühendislik bölümlerinin olmadığını düşünüyorlar ama bizde çok fazla mühendislik öğrencisi var, ben de bunlardan birisiyim. Çünkü hayatın her alanında buna ihtiyaç duyuyoruz. Sosyal sorumluluk bölümümüzle alakalı gibi gözükmese bile bize çok fazla motivasyon veriyor ve aktif olarak diğer yaşantımızın gerektirdiği ihtiyaçları yaparken de daha kolay yapmamızı sağlıyor. Okul boyaması yapıyoruz, okullara kütüphane açtık geçen sene, kırtasiye yardımında bulunuyoruz. Oradaki çocuklarla ilgilenip onlara eğitimler veriyoruz. Genelde Güney Adana bölgesine, ilçelere gidiyoruz. Hatay Reyhanlı’ya da gittik. Dezavantajlı olan bireylere yardım etmeye, onlarla vakit geçirmeye çalışıyoruz. Daha öncesinde sevgi evlerine gidiyorduk. Tabii ki gitmeden önce giden arkadaşlarımız Nar Harekatı kapsamında çocuk hakları eğitimi alıyor. Huzurevlerine gidiyoruz ve aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları gibi eğitimleri de alıyoruz. Şiir okuma, kitap okuma, bisiklet sürme, kamp yapma gibi birçok etkinliği birlikte yapıyoruz. Öğrencilerin ilgisine gelince, beklediğimiz gibi çok yüksek. Pandemiden önceye göre %30-35 artışımız var. Yaklaşık 1000 üyemiz var şu an, herkesi kulübümüze bekliyoruz.

Otomotiv Kulübü Başkanı Azra TorunOtomotiv Kulübü bünyesinde iki takım bulunduran bir kulüp. Bu kulüplerden biri Racing Takımı diğeri ise Hidromobil Takımı. Bu takımlar ulusal ve uluslararası yarışlarda başarı elde etmiş takımlar. Aynı zamanda biz kulüp olarak onların haricinde birçok etkinlik düzenleyen bir kulübüz. Kulüp olarak teknik geziler yapıyoruz. Aynı zamanda önemli makina mühendisleriyle söyleşiler yapıyoruz. Mesela Marmaris Dünya Ralli Şampiyonası’nı bizzat izlemeye gittik. Sosyalleşebilmek için Formula yarışlarını da izliyoruz. Üye sayısında ise 4 yılın rekorunu kırıyoruz. Şöyle ki daha önceki yıllara kıyaslarsak normalde 3 yılda ortalama 200-300 kayıt alırken ilk üç gün içinde 550’yi gördük. 3 günde 550 kulübümüz için bir rekor çünkü bizi sadece mühendislerin olduğu bir yer zannediyorlar çok farklı bölümlerden yoğun bir ilgi oldu.

Savunma ve Yüksek Teknolojiler Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Salim Ekiz

Savunma sanayi alanındaki tek kulübüz. Genel olarak misyonumuz daha önce yapılmamış şeyleri yapıp geliştirilmeye açık şeyler hakkında her yıl inovatif geliştirmeler yapmak. Her yıl yaklaşık 3-4 projemiz çıkıyor. Sadece savunma sanayi alanıyla değil, birçok yüksek teknoloji gerektiren şeylerle çalışıyoruz. Yarışma takımlarımızın yanı sıra inovasyon takımlarımız oluyor. Bunlarla insanlık yararına teknolojiler bünyesinde ne konuda katkı sağlayabileceksek o konuda bir şeyler çıkarmaya çalışıyoruz. Takımları kulüp içerisinde belirliyoruz. Zaten genelde interaktif bir kulübüz. Pandemiden sonra bir kesintiye uğradık elbette. Ama şu an kulüp etkinliklerine devam edebileceğiz. Yani genel olarak kulübümüze olan ilgi çok fazla çünkü biz genelde yapılmayan farklı şeyleri yapmaya çalışıyoruz. 3 gün içinde yaklaşık 300-350 üyemiz oldu. Bunların yanı sıra mühendislik öğrencileri ağırlıkta olmak üzere farklı bölümlerden aktif üyelerimiz var. Bunlara veterinerlik, grafik tasarımı da dahil oluyor. Çünkü aslında yaptığımız ürünler daha çok teknik işlerle alakalı olsa bile bunun yanında reklam ekibimiz, sponsorluk ekibimiz, tasarım ekibimiz ve sosyal medya ekibimiz olmak üzere geniş bir şekilde ayrılıyor.

Çizgi Roman Kulübü’nden Berke Diren Akkaya

Pandemide bazı kulüpler online olarak devam edebildi belki de ama bizim için öyle olmadı, üye de kaybettik. Bu sene ise ilk üç günde dahi yüzde 70 bir artış var üye sayımızda. Öğrenciler sosyalleşmek istiyor. Hayat öğrenciler için zaten zor olduğu için bunu biraz törpülemek, bunu hobi ekseninde yapmak istiyoruz. Kulüp olarak manga, çizgi roman, görsel romanlar okuyup, sinema uyarlamalarını izleyip konuşmak, muhabbet etmek istiyoruz. Okuma günleri yapmayı planlıyoruz. Örneğin Marvel filmleri, “Spider-Man No Way Home” filmi sinemaya geldiğinde hep beraber gidip izlemek planlarımız arasında. Pandemi öncesinde hocalarımızdan çizim dersleri almıştık, onları tekrar yapmayı düşünüyoruz. Maalesef kulüplere üniversite yönetimi bütçe vermediği için kısıtlı imkanlara sahibiz ancak hep beraber yapmak istiyoruz. Doğal alanlarda çalışmalar yapacağız, mekân kiralamak gibi bütçelerimiz yok. Bunların yanında çizgi roman dergisi çıkarmayı düşünüyoruz. Ancak o da maliyetli olduğu için yayınevleriyle görüşerek sponsor olmalarını isteyeceğiz. Öğrencilerin ilgisiyse gayet iyi. Zaten ilgisi, yeteneği olduğu için katılanlar da var, yeni hobiler edinmek için üye olanlar da var.

 

ÖNCEKİ HABER

Suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz tahliye olunca Bahçeli'yi ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Netflix, La Casa de Papel'in son bölümlerinin resmi fragmanını paylaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa