03 Kasım 2021 14:42

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi depremde yıkılan binaların davalarına müdahil olacak

JMO Bayraklı’da 9 binanın yıkılmasında ve 117 vatandaşın yaşamını yitirmesinde sorumluluğu bulunanların ortaya çıkarılması için depremzedelerin yanında, davalara müdahil olma kararı verdi.

Fotoğraf: DHA

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’de 9 binanın çöktüğü ve 100 binanın acil yıkım kararı alınıp yıkıldığı 618 ağır, 660 orta 7671 binanın az hasarlı olmasına neden olan depremin ardından binaların davalarına ilişkin Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi müdahil olmaya karar verdiğini söyledi.

Depremde 117 vatandaşın yaşamını yitirdiği, Yağcıoğlu, Yılmaz Erberk,  Barış sitesi (B ve D Blok), Emrah Apartmanı,  Rızabey Apartmanı, Karagül Apartmanı, Doğanlar Apartman ve Cumhuriyet Sitesi (A blok) binalarının yıkılmasında sorumluluğu bulunanlar hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılmıştı. JMO tarafından yapılan açıklamada, sorumluların ortaya çıkarılması için depremzedelerin yanında davalara müdahil olma kararı verdikleri belirtildi. JMO, “Yıkılan binalar için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalar sonucunda açılan davaların savsaklanmasına izin verilmemeli, sorumlular ortaya çıkarılarak en ağır cezalar verilmelidir” dedi.

“CAN KAYIPLARININ NEDENLERİNDEN BİRİ BETON LOBİSİ” 

Bayraklı’da ağır can ve mal kayıplarının yaşanmasının en önemli nedeninin, “Beton Lobisi”  olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Yönetim Kurulu, beton lobisinin istemleri çerçevesinde ‘ranta ve talana’ dayalı egemen bir anlayışla bataklık niteliğinde, zayıf mühendislik özelliklerine sahip zemin birimleri üzerine oturtulan yapılar olduğunun altı çizildi.

İzmir’de de 7 ve üstü büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip 17 adet aktif fay zonu veya fay hattı bulunduğuna değinilen açıklamada, “Fay zonlarının deformasyon bölgeleri üzerine inşa edilmiş yüzlerce binada, binlerce insanımız yaşamını sürdürmeye devam etmektedir” denildi.

Açıklamada, olası bir depremde daha ağır can kayıplarına neden olunacağı bilinmesine rağmen, beton lobisi ve bunun belediyede yuvalanmış yapıları vasıtasıyla, depremzedelerin çaresizliğinden yararlanılarak gündeme getirdikleri emsal artışı, ranta ve talana dayalı imar, kentleşme, yapı üretim ve denetim süreçlerinin değişmeden yürütüleceği ifade edildi.

YAPI ÜRETİM VE DENETİM SÜREÇLERİNDE ZAFİYET

Bayraklı’ya 70 km. mesafede bulunan bir fayın ürettiği Mw.6.9 büyüklüğündeki depremde, proje müellifleri tarafından hazırlanmış, fenni mesul ve belediyelerin imar müdürlüklerinin denetim ve onayından geçerek yapı  ruhsatı ve yine tamamlanmasından sonra ilgili belediyece yapı kullanma izin belgesi verildiğine dikkat çekilen açıklamada, çok sayıda binanın  hasar görmesi, bunlardan bazılarının göçmesi yapı üretim ve denetim süreçlerindeki zafiyeti açıkça gösterdiği belirtildi.

“MİKRO BÖLGELEME ÇALIŞMALARI BAŞLATILMALI”

JMO, İzmir Büyükşehir Belediyesi hiç vakit kaybetmeden il genelinde yerleşim birimlerinin bulunduğu alanlarda, tüm afet türlerine ilişkin çalışmaları içerecek şekilde ayrıntılı mikro bölgeleme çalışmalarının acilen başlatılmasını talep ederken, kentin afet risk tehlike haritaları hazırlanarak buna ilişkin tedbirlerin de belirli bir strateji çerçevesinde alınması gerektiğini söyledi.

Reklam