03 Kasım 2021 15:45

Çiftçilere kulaklarını tıkayan Tarım ve Orman Bakanı: Türkiye'de bu sezon 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok

Tarım ve Orman Bakanı “Türkiye'de bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir” ifadelerini kullandı. Hemen ardından ise maliyetlerin arttığını kabul etti.

Fotoğraf: Mehmet Kaman / AA

Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Çiftçilere, “Siz ekip biçmeye devam edin hem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde hem daha öncesinde sizin emeğinizi yere düşürmedik, düşürmeyeceğiz” dediklerini anlatan Pakdemirli, “Türkiye'de bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir. Gübre desteklerini artırdık, yeterli mi? Değil. Elimde olsa çok daha fazlasını veririm. Çiftçimize moral ve motivasyon vermek en önemlisi” dedi.

Pakdemirli, dünyadaki fiyat artışlarına dikkat çekerek, üretici dostu politikalarla hareket ettiklerini savundu.

Bakan Pakdemirli, "Türkiye'de bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir" diyebiliyorken çiftçilerin yaşadıkları gerçek böyle değil. Haberlerimize de yansıyan birkaç örnek:

Malatya'da Çiftçi Kasım Erengül: “Ne buğday ne arpa ne de kavun… Tarım krediye çalıştık. 1 yılda maliyetler yüzde 100'ün üzerinde arttı. Kuraklık yardımı da alamadım. Mazot 8 TL olmuş. Gübreyi geçen sene 100 TL’ye aldık. Bu sene 225 TL olmuş. 25 bin TL kredi aldım, kredim de bitti. Mazotu nasıl alıp da tarlayı nasıl süreceğim onu düşünüyorum. Kredi ödemesi faiziyle 30 bin TL olur muhtemelen. Şu an ödeyebilecek durumda değilim, bu gidişle de ödeyemeyecek gibiyim.”

Diyarbakır'dan çiftçi Mustafa Tayfur: “Çiftçinin önüne sürekli barikatlar kuruyorlar, bir yıl mazot, bir yıl tohum, bir yıl ilaç, bu yıl da en büyük barikat gübre. Geçen yıl 3 bin TL’ye aldığımız gübreden, bu yıl 6 bin TL diye bahsediyorlar. Bu hükümetin çiftçilerle ne alıp veremediği var? Büyük iş insanlarına kredi çıkarıyor, kredilerini erteliyorlar. Ama çiftçiye hiçbir imkan sunmuyorlar."

• Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay dahi yaptığı açıklamada çiftçinin elektrik borcunu ödeyemediğini söylemiş, “Borcunu ödemeyen çiftçiye önümüzdeki yıl elektrik vermeyeceğiz. Veremeyiz, takatimiz kalmadı. Eğer borcunu ödemeyecekse ekin ekmesin. Boşuna heba olmasın” demişti.

• 2009 yılından 2021 yılının Haziran ayına kadar geçen süreçte, SGK’ye kayıtlı aktif çiftçi (4b) sayısı 1 milyon 16 bin 692 kişiden 551 bin 610 kişiye düştü.

• TÜİK verilerine göre üretim miktarlarının, 2021 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 12, sebzelerde yüzde 0,2 azalacağı tahmin edildi.

• HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli’ye, “Çiftçinin borçlarının ileri bir tarihte ödenmesi ve tüm borçların faizsiz ertelenmesi konusunda bakanlığınızın bir çalışmaları var mıdır?​” diye sormuştu.

• CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankaya olan borçlarının 147 milyar TL’yi bulduğunu, bankalar tarafından tarım kredisi takip hesaplarında izlenen stok müşteri sayısının 174 bin 280 olmasının çiftçinin içinde bulunduğu durumu özetler nitelikte olduğunu kaydetmişti.

• Tüm Köy Sen de çiftçilerin acil sorunlarının çözümü için 10 temel talep açıklamıştı.

Besiciler de yem, saman ve ilaçlara gelen zamlardan kaynaklı iş yapamaz hale geldi. Tarsus'ta besicilik yapan Hacı Demir: "Devletin verdiği destek bize yetmiyor, zaten çoğumuz da bu desteği almıyoruz. Zahmetine değmiyor."

“MALİYETLERİN ARTTIĞININ ÇOK FARKINDAYIZ”

"Bu sezon 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok" diyen Bakan sözlerinin devamında "Maliyetlerin arttığının çok farkındayız, bununla yatıyoruz, bununla kalkıyoruz. Elimizde olan şeyler var, elimizde olmayan şeyler var" itirafında bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki “Çiftçilere de ihanet ediyorlar. Buğdayı biz ton başına 2 bin 250 liradan alıyoruz. Dışarıdan buğday alıyoruz, ton başına 3 bin 343 lira ediyoruz. Yüzde 48 dışarıdaki çiftçiye daha fazla para ödüyoruz” sözlerine karşılık veren Pakdemirli, şunları söyledi:

“O güne verdiğimiz fiyat dünya piyasalarının üzerinde bir fiyattı. Kasım ayında benim haziran ayında açıkladığım fiyatı karşılaştırmanız gerekir. Dünya bir pandemi sarmalının içerisinde, burada önemli olan regülasyonu doğru yapmak. Toprak Mahsulleri Ofisimiz de doğru bir regülasyon politikası ile çiftçisini hiç üzmedi, bundan sonra da üzmeyecek merak etmeyin. Maliyetlerin arttığının çok farkındayız, bununla yatıyoruz, bununla kalkıyoruz. Elimizde olan şeyler var, elimizde olmayan şeyler var. Dünyadaki bu emtia fiyatlarının artışı... Çeşitli destekleri açıkladık, açıklıyoruz ve açıklamaya da devam edeceğiz.”

Bakan Pakdemirli, gübrenin karaborsada olduğu iddiası üzerine, “Bunların denetimlerine de devam ediyoruz. Ticaret Bakanlığı olsun biz olalım denetimlere devam ediyoruz. Gelen şikayetlerin hepsini de değerlendiriyoruz...” dedi.

Çiftçilerin finansmanla ilgili sorunlarını hem Tarım Kredi Kooperatifleri hem de Ziraat Bankası ile konuştuklarını söyleyen Pakdemirli, "Bu alanda biraz daha böyle bir dönemde çiftçimizi nefeslendirmelerini, ihtiyaçlarında işletme kredileri kullandırmaları konusunda da bankalarla da konuşuyoruz" ifadelerini kullandı.

"KİRLİLİKLE MÜCADELE PLANI ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK"

Pakdemirli, Ergene Nehri'ndeki kirlilikle mücadele konusunda planlama çalışmasına başladıklarını ifade etti.

Tarımda peptisitin kullanımına ilişkin ise Pakdemirli, “Rusya ile ilgili bugün arkadaşlarımın toplantısı vardı. Narenciye ile ilgili sorun olup olmadığını sorduk, bir resmi cevap vermediler ama geri dönen bir ürün yok. 2009'dan beri de 213 tane maddeyi yasakladık. Hâlâ da yasaklayarak gidiyoruz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Batıkent halkı: Haydarcan’ın katili bu politikaları üretenlerdir

SONRAKİ HABER

RTÜK: 'Gündüz kuşağı programları kaldırılsın' demiyoruz, revize edilmesinden yanayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa