05 Kasım 2021 00:14

B/S/H işçileri: Taslak gerçek enflasyona göre yenilenmeli

Gerçek enflasyonun yüzde 49.87’yi bulduğunu, sendikalarının ise MESS sözleşmesinde yüzde 27 istediğini hatırlatan B/S/H “Oran gerçek enflasyonun üstünde olmalı” diyor.

Ekran görüntüsü BSH Group Turkey YouTube kanalında yayımlanan tanıtım filminden alınmıştır.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

150 bine yakın işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesinde iki görüşme yapıldı. Bazı idari maddelerin geçtiği görüşmelerde ücret ve sosyal hakları kapsayan maddeler ise henüz görüşülmedi. Öte yandan metal işçilerinin ücretleri taslakların açıklandığı günden bu yana erimeye devam etti. Taslakların açıklandığı 24 Ağustos’ta dolar/TL kuru 8.42 lira iken şimdi 9.60 civarında. Avro/TL kuru, 9.89’dan 11.15’e, gram altın ise 490 liradan 543 liraya ulaştı. Neredeyse her ay otomatiğe bağlanan zamlar ile kabaran faturalar, iğneden ipliğe gelen zamlarla boğuştuklarını ifade eden Türk Metal üyesi B/S/H işçileri, iki ay geçmeden taslağın anlamını yitirdiğini belirtti. İşçiler taslağın gerçek enflasyona göre yenilenmesini istiyor.

ZAM TALEBİ SÖZLEŞME İMZALANMADAN ERİDİ

Türk Metal’in MESS’e sunduğu taslakta ilk altı ay için ortalama 29.57 lira zam talebinin güncellenmesi gerektiğini belirten bir B/S/H işçisi, “Taslak hazırlanırken anketler yapıldı ama bize son şeklini söylemeden açıkladılar. Anketlerde biz daha yüksek rakamları işaretlemiştik. Açıklanan rakam geçen dönemki kayıplarımızı karşılamadığı gibi gelecek için de umut vermiyor. İki yıl resmi enflasyona bağlanan zamların bizi nereye getirdiğini geçen sözleşmede gördük. Taslaktaki rakamın hepsi alınsa ne yazar! Daha imzalanmadan eriyip gitti” dedi.

"BİR AYLIK ÜCRETLE ÇAMAŞIR MAKİNESİ ALAMIYORUM"

İşçiler enflasyon ve döviz karşısında alım gücünün düşmesine tepkili. Asgari ücretin açlık sınırının altında kalması, yoksulluk sınırının 10 bin lirayı aştığı ortamda bu tepkiyi dindirmek için sendikal örgütlülüğün olmadığı başta tekstil olmak üzere birçok fabrikada patronlar ya ara zam yaptı ya ocak zamlarını şimdiden uygulamaya soktu. Bazı fabrikalarda ise ikramiye, alışveriş çekleri verilmeye başlandı. Örgütsüz olan fabrikalarda bile şimdiden 200 lira ila 500 lira arasında zamların yapıldığını belirten bir B/S/H işçisi, “Daha önce B/S/H ya da Arçelik’te çalışmanın bir ayrıcalığı vardı. Diğer fabrikalardaki işçiler ‘Buralarda ücretler daha yüksek, sosyal haklar var’ diyorlardı. Ama şimdi ücretler tekstil ile eşitlendi. Hatta Barış Tekstil’de çalışan bir arkadaşım benden daha fazla ücret alıyor. Oysa biz güya sendikalıyız. Dört saniyede bir 5 bin liralık çamaşır makinesi üretiyoruz. Ben bir ay çalışarak aldığım ücret ile bir çamaşır makinesi alamıyorum” diye konuştu.

ÇİP KRİZİNİN FATURASI İŞÇİYE KESİLİYOR

Ford ve Renault gibi otomotiv ve yan sanayi fabrikalarında olduğu gibi başta yarı iletken çip olmak üzere tedarik zincirindeki aksamaların faturası B/S/H işçisine de kesilmeye çalışılıyor. Sık sık kısa dönemli duruşların olduğu fabrikada vardiya sayıları düşürülüyor. Özellikle bulaşık, çamaşır makinesi ve fırın bölümlerinde bazı vardiyalar iptal edildiğinden dolayı işçiler birer haftalık izne gönderilirken şimdiyse işten çıkarmalar başladı. Sözleşmesi biten sözleşmeli işçilerin sözleşmeleri yenilenmediği gibi kadrolu işçiler de işten çıkarılıyor. Geçen sene pandemiye rağmen üretim ve kâr rekorları kıran B/S/H, 2020 yılında bir önceki yıla oranla üretimini yüzde 10, net satışını yüzde 24 arttırmıştı. 2020’deki cirosunu ise yüzde 24 arttıran B/S/H en ufak bir dalgalanmada ise faturayı işçiye kesiyor. Geçen sene pandemi döneminde kelle koltukta çalışarak üretim ve kâr rekorları kırdıklarını belirten B/S/H işçisi, “Çip krizi var diyorlar. Tedarik zinciri aksıyormuş. Bu bizim sorunumuz değil ki. Ama hemen fatura bize kesiliyor” dedi.

"KAYBEDECEK NEYİMİZ KALDI?"

Bantlarda vardiya sayılarının düşürülmesinin, duruşların ve işten çıkarmaların sözleşme döneminde işçiyi baskılandırmak için kullanıldığını, her sözleşme döneminde mutlaka böyle şeyler ile karşılaştıklarını belirten B/S/H işçisi, “Ne hikmetse üretimde yaşanan sorunlar hep sözleşme döneminde çıkıyor. Şimdi hem yöneticiler hem de sendikacılar işinize sahip çıkın diyerek tedirginlik yaratmaya çalışıyorlar. Sanki ‘Sözleşmede çok şey istemeyin’ diyorlar. Bu söylemlerin üzerine çıkışlar da olunca herkes tedirgin. Ama kaybedecek daha neyimiz kaldı? Bu ücrete her yerde iş bulunur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da "Millet aç" deyip Bakırköy’de sıfır zam dayatmak

SONRAKİ HABER

İngiltere Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa