Guardian: Etiyopya, Tigray’a karşı Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları mı kullanıyor?
Etiyopya’nın Ankara ile askeri iş birliği anlaşması imzalandıktan sonra Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını satın aldığı ileri sürüldü.
Bayraktar TB2 Runway | Fotoğraf: Bayhaluk/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
İngiltere merkezli Guardian gazetesinden Dan Sabbagh’ın haberine göre, Etiyopya hükümeti, Tigray Halk Kurtuluş Cephesine karşı yürüttüğü savaşta, Türkiye’de üretilen silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) kullanmak istedi.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ağustos ayında Ankara ziyaretinde askeri iş birliği anlaşması imzaladığı hatırlatılan haberde, anlaşmanın detaylarının yayımlanmadığı, ancak bazı yetkililerin geçtiğimiz ay Reuters'a verdiği bilgilere göre Etiyopya'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını talep ettiğini söyledi.
Haberde “Abiy'in ziyareti, Etiyopya kuvvetlerinin Tigray'ın başkenti Mekelle'den sınır dışı edilmesinden iki ay sonra ve hızla geri püskürtülmüş gibi görünen ekimdeki hava ve kara karşı taarruzunun öncesinde gerçekleşti” vurgusu yapıldı.
Gazeteye konuşan Tufts Üniversitesi Dünya Barış Vakfı Direktörü Alex de Waal da şunları söyledi: “Etiyopya tarafında belki de 100 bin askerin öldüğü savaş şimdiden yoğun bir ölçekte ve vahşet dolu. Çatışma nedeniyle beş milyon sivilin gıda yardımına ihtiyacı var ve hükümet hala insansız hava araçları ve diğer silahlar için alışverişte.”
Habere TB2 insansız hava araçları, geçen sonbaharda tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi üzerine Ermenistan ile olan savaşında dengeyi Azerbaycan lehine çevirdiğinin kabul edilmesinden sonra Afrika, Asya ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde aranır olduğuna dikkat çekildi.
Etiyopya hükümetinin şimdiden İran ve Çin'de yapılan insansız hava araçlarını konuşlandırdığı ancak bunların yeterli gelmediği belirtiliyor.
Her iki hükümet de insansız hava araçlarının satışı hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı, ancak Guardian’a göre Türkiye mühimmatının kullanıldığını gösteren kanıtlar ortaya çıkmış durumda: Tigray kuvvetleri tarafından bulunan Türkiye yapımı lazer güdümlü bir bombanın bir parçası geçen ay ve gazeteci-analist Martin Plaut'a verildi.
Nereden ateşlendiği kesin olarak belirlenemiyor ancak Batılı uzmanların, parçanın geldiği füzenin TB2 insansız hava araçları tarafından kullanılabileceğini söyledikleri belirtiliyor.
Maliyetleri, Washington'un yalnızca bir avuç ülkeye satmaya istekli olduğu daha yüksek özellikli ABD İHA’larının onda biri veya daha azı. Türkiye, SİHA ihracatını hızla hızlandırdı ve geçen hafta Kırgızistan, SİHA siparişi veren en son ülke olmuştu.
Tufts Üniversitesi Dünya Barış Vakfı Direktörü Alex de Waal’a göre muhtemelen 30bin kadar genç, kötü eğitimli, zayıf silahlı Etiyopyalı asker yoğun çatışmalarda öldürüldü. Mekelle, son günlerde bir dizi hükümet hava saldırısının hedefi oldu ve çoğu zaman siviller kurban oldu. Karadan gelen haberlere göre, geçen hafta düzenlenen ve en az 27 kişinin yaralandığı bir saldırıda üçü çocuk altı kişi öldü.
Kısmen çok az gazeteci ve insani yardım kuruluşunun sahada faaliyet göstermesi nedeniyle, çatışma ve etkisi hakkında doğru bilgi elde etmek zor. Ancak saldırılara rağmen Tigray güçlerinin başkent Adis Abiba’ya 350 kilometre kadar yaklaştığı ileri sürülüyor. (DIŞ HABERLER)