Mersin’de hastanedeki şiddet protesto edildi
Mersin Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde hastanenin güvenlik görevlisi darbedildi. Sağlık emekçileri şiddeti protesto etti.
Fotoğraf: Evrensel
Mersin Şehir Hastanesi Çocuk acil servisinde çalışan hemşir Burak Ellek ve bir güvenlik personeli dün akşam akşam saatlerinde hasta yakınları tarafından şiddete uğradı. Vücudunun birçok yerlerinde darp izleri oluştu ve kolu yaralanma sonucunda atele alındı.
Bugün öğlen saatlerinde çocuk acil servisinin önünde Sağlık-Sen basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Mersin Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) yönetim kurulu ve iş yeri temsilcileriyle, Mersin Tabip Odası, Sağlık-Sen, gazi ve şehit yakınları sendikası ve sağlık çalışanları açıklamaya destek verdi.
“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”
Basın okuyan Sağlık Sen Mersin Şube Başkanı Hasan Özer şunları söyledi:
“Bitmeyen-, ardı arkası kesilmeyen sağlıkta şiddet vakalarının sadece kınayan tarafı olmaktan bir adım ötesine geçme zamanı gelmiştir. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Adı üstüne şifa dağıtılan, yara sarılan, dert dinlenen sağlık kurumlarında mesleğini hakkıyla icra eden emektar sağlık çalışanlarının tırnağına zarar gelmesine sessiz kalmamız mümkün değildir. Kıymetli sağlık çalışanları sağlıkta şiddet vakaları bir halk sağlığı sorunudur. Bu sorunsalı başta toplum sağlığı için çözmek zorundayız. Yetkililerin ve toplumlun tüm katmanlarının çözüm noktasında ortaya irade koymalarını bekliyoruz. Mesleki geleceğimiz için, yeni nesillerimize sağlıklı bir gelecek bırakmak için, sağlıkta şiddeti çözmek zorundayız. Bu son olsun, sağlık çalışanlarımız yalnız değildir. Yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, konunun takipçisi olarak gereği yapılıncaya kadar sürecin peşini bırakmayacağız.”
“SAĞLIKTA SORUNLAR GİTTİKÇE ARTMAKTA BU DA ŞİDDETİ DOĞURMAKTADIR”
Görüştüğümüz SES yönetim kurulu üyesi Filiz Çelebi de, “Bu olay yaşanmadan yaklaşık 10 gün önce acil serviste çalışan arkadaşlara görevi dışında ek bir iş olaraktan PCR için sürüntü alma görevi yazılı olarak bildirildiğinde, 5 kişiyle yapılacak işin 3 kişiyle yüklenmesinin, işe yetememekten kaynaklı sağlıkta şiddete ve iş kazalarına yol açacağını dile getirmiştik sendika olarak.
Bu konuda yönetimle de görüşmeler yaptık fakat covid döneminde bu tür görevler de bir görev tanımlaması olmadığı için, Türkiye’nin her yerinde sağlık çalışanlarına PCR alma görevi verildiği için iş yükü artmaktadır. İş yükü artan sağlık emekçileri işin altından kalkamamakta. Sağlıkta sorunlar gittikçe artmakta bu da şiddeti doğurmaktadır. Az kişiyle çok iş üretmek, Kar amacını ön plana alan sistem şiddetin artmasına her zaman sebep olur diye söylüyoruz. Sözümüzün her zaman arkasındayız.” Dedi. (Mersin/EVRENSEL)