05 Kasım 2021 07:47

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş: Akaryakıt fiyatında düşüş değil yükseliş bekliyoruz

Akaryakıt zamlarının ÖTV'den karşılanmasını sağlayan Eşel Mobil Sistemi'nde tüm limitlerin kullanıldığını savunan EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, fiyatlarda düşüş değil yükseliş beklediklerini söyledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt fiyatlarında düşüş değil, yükseliş beklediklerini söyledi.

Akaryakıt fiyatlarında uygulanan Eşel Mobil Sistemi ile bugüne kadar ÖTV'den karşılanan miktarın 41 milyar 839 milyon lira olduğunu belirten Aktaş, "Yıl sonuna kadar gelecek ek 14 milyar 319 milyon liralık miktar ile bu rakamın yaklaşık 56 milyar 158 milyon liraya ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Aktaş, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı değerlendirmede, ilk olarak 17 Mayıs 2018'de devreye alınan Eşel Mobil Sistemi'nin geçen yıl eylülde LPG'de, aralıkta da benzin ve motorin fiyatlarında yeniden uygulamaya girdiğini hatırlattı. Aktaş, "Akaryakıt satış fiyatında yükseliş baskısı oluşması durumunda, limitin üzerinde gelen zam miktarı kadar kısım akaryakıttan alınan ÖTV'den düşülüyordu" dedi.

"ARTAN DÖVİZ KURU FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Aktaş, son dönemde artan döviz kuru ve yükselen küresel petrol fiyatlarının Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarını olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Kovid-19 salgınının özellikle ilk döneminde 17 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı 84 dolara kadar çıktı. Küresel piyasalarda yaşanan enerji krizi, petrol fiyatlarındaki artış gibi konular akaryakıt sektörünü de şiddetli etkiliyor" diye konuştu.

"EŞEL MOBİL SİSTEMDE TÜM LİMİTLER KULLANILDI"

Bir süredir yurt içi pompa fiyatlarında meydana gelen yükselişlerin ÖTV ayarlamasıyla dengelenmeye çalışıldığına işaret eden Aktaş, "Eşel mobilde tüm limitler kullanıldı. Eğer eşel mobil sistem olmasaydı şu an İstanbul'da 8,44 lira olan benzinin litre fiyatı 10,97 lira, 8,18 lira olan motorinin litre fiyatı 10,23 lira ve 6,67 olan LPG'nin litre fiyatı da 7,67 lira olurdu" dedi.

Aktaş, 2005'te yüzde 68,82 olan benzin fiyatlarındaki vergi payının 28 Ekim'de yüzde 15,24'e gerilediğini; 2005'te yüzde 59,5 olan motorin fiyatlarındaki vergi oranının da 28 Ekim'de yüzde 15,2 seviyesine düştüğünü söyledi. Aktaş, bu oranların Avrupa ülkelerinde daha yüksek olduğunu ifade etti.

"HAM PETROL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ DEĞİL YÜKSELİŞ BEKLİYORUZ"

Aktaş, yıl sonuna kadar ham petrol fiyatlarında yükseliş öngördüklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Salgın sonrası yaşanan talep toparlanmasına ve üretimin artırılmasına yönelik çağrılara rağmen, OPEC'in mevcut üretimi kademeli olarak artırma planlamasından daha fazlasını yapmaya istekli olmadığı da konuşulanlar arasında. Bu nedenle ham petrol fiyatlarında düşüş değil, maalesef aksine yıl sonuna doğru yükseliş bekliyoruz." (EKONOMİ SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

15 kurumdan ortak açıklama: Türkiye COP26'da neden sessiz?

SONRAKİ HABER

Bütçe görüşmelerinde gündem asgari ücret: HDP ve CHP'li vekiller dövizli eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa