Eğitim Sen Samsun Şubesi: 19 Mayıs Üniversitesinde kişiye özel ilan açıldı
Eğitim Sen Samsun Şubesi, Meslek Yüksekokulu Seracılık Programı ve Bafra Turizm Meslek Yüksekokulu Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programına öğretim görevlisi için kişiye özel ilan açıldığını açıkladı.
Fotoğraf: Fotoğraf: Haluk Comertel/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Eğitim Sen Samsun Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Samsun Meslek Yüksekokulu Seracılık Programı ve Bafra Turizm Meslek Yüksekokulu Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programına öğretim görevlisi alınırken kişiye özel ilan açıldığını açıkladı.
Açıklamada “Son dönemlerde üniversitelerin kadro ilanlarına ilişkin tartışmaların had safhaya çıktığı görülmektedir. Kadrolar akademik gerekliliklere, toplumsal beklentilere ya da bilimsel yeterliliklere göre değil, politik ilişkilere, eş dost akraba ilişkilerine göre belirlenmektedir. Akademik kadro ilanlarındaki usulsüzlüklerin de açıkça gösterdiği gibi, çürüme olağanlaşmıştır” denildi.
“19 Mayıs Üniversitesi de bu kervana katılmıştır” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“3 Kasım Çarşamba günü yayımlanan 31648 sayılı Resmi Gazetedeki ilanda Samsun Meslek Yüksekokulu Seracılık Programı ve Bafra Turizm Meslek Yüksekokulu Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programına alınacak iki öğretim görevlisi için belirlenen kriterler esasen malumun ilanından başka bir şey değildir. Bu ilan bir yandan üniversitemizin düştüğü açık çoraklaşmanın örneği iken, diğer yandan Türk akademisinin içerisinden geçtiği değersizleş(tir)me sürecinin bir göstergesi olması bakımından da önemlidir.
"ÜNİVERSİTEYİ AMACININ DIŞINDA YÖNETMEYE KİMSENİN HAKKI YOKTUR"
Örneğin Turizm Meslek Yüksekokulu için verilen ilan, akademinin içerisine düştüğü edilgenliğin ve üniversite için olmazsa olmaz ilkeler olan ‘eşitlik ve liyakat’ ilkelerine aykırılık göstermektedir. Kendisini kalite çalışmalarına, liyakate, eşitliğe, şeffaflığa önem verdiğini iddia eden bir kurumun söylemlerinin hiçbir anlam ifade etmediğinin de göstergesidir. Turizm Programı için çıkılan ilanın ‘Dinler Tarihi alanında yüksek lisans, Yunanca Dil bilgisi sertifikası ve iki yıl ders verme tecrübesi’ gibi kriterlerle tamamen kişiye özel olduğu açıktır. Turizm bölümünün müfredatında ‘Dinler tarihi’ dersi olmadığı gibi, seçmeli dersleri arasında Yunanca da yoktur. Ayrıca büyük ihtimalle alınmasına karar verilen kişinin lisans mezuniyetinin de Turizmle alakası olmadığı için lisans koşulu aranmamıştır (Diğer ilanlarda bu koşul bulunmaktadır). Aynı şekilde diğer ilanda yer alan ‘Yüksek Öğretim Kurumlarında 2 yıl ders vermiş olma’ koşulu Turizm için verilen ilanda ‘2 yıl ders verme’ye indirgenmiştir. Alınmasına önceden kesin karar verilen şahıs muhtemelen farklı kurum, özel okul veya MEB çalışanıdır. Üniversiteyi amacının dışında yönetmeye ve yönlendirmeye kimsenin hakkı yoktur.”
Eğitim Sen Samsun Şubesi açıklamasında, “Sendikamız bu ilandan önceki öğretim elemanı alımında yapılan usulsüzlüklere dava açtığı gibi bu ilana da dava açacaktır. Devletin kurumlarını ve çalışanlarını itibarsızlaştıran bu ve benzeri uygulamaları gerçekleştirenler bugün olmasa bile yarın tarih ve hukuk önünde hesap vereceklerdir” dedi. (HABER MERKEZİ)