Dargeçit JİTEM davasında savcı cezaevindeyken adresine ulaşamamışlar
Dargeçit JİTEM davasında tanık olarak dinlenmesi gereken savcıya, cezaevinde ve ev hapsinde olduğu dönemlerde "ulaşılamamış".
Fotoğraf: MA
Ahmet KANBAL
Mardin’in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ve 8 Mart 1996 tarihleri arasında Davut Altunkaynak (12), Seyhan Doğan (14), Nedim Akyön (16), Mehmet Emin Aslan (19), Abdurrahman Olcay (20), Abdurrahman Coşkun (21), Hikmet Kaya (24) ve Süleyman Seyhan (57) ile Uzman Çavuş Bilal Batır’ın kaybedilmesine ilişkin açılan Dargeçit JİTEM davası, Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz, Karakol Komutanı Yardımcısı Haydar Topçam ve Uzman Çavuş Kerim Şahin’in de aralarında bulunduğu 18 sanığın “taammüden öldürmek” suçundan yargılandığı davada, 30 Ekim 2014’ten bu yana çok sayıda tanık dinlendi. Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Aralık 2016’da dönemin Dargeçit Cumhuriyet Savcısı Adem Kul’un dinlenmesine karar verdi, ancak Kul bir türlü dinlenemedi.
YERİ BELLİ KENDİSİ YOK!
Mart 2017’de “Adresine ulaşılamadığı” iddia edilse de Kul’un, 21 Temmuz 2016’da Samsun’daki Fethullah Gülen Cemaati soruşturması kapsamında tutuklandığı ortaya çıktı. 18 Ocak 2018 tarihine kadar tutuklu olmasına rağmen “Adresine ulaşılamadığı” gerekçesiyle dinlenemeyen Kul, “Etkin Pişmanlık Yasası’ndan” yararlandı. Adem Kul, 23 Mart 2018’de karara bağlanan ve “örgüt üyeliği” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verilen karar duruşmasına kadar ayağına elektronik kelepçe takılarak, ev hapsine alındı. Ancak Dargeçit JİTEM dosyasında tanık olarak dinlenmesi için yazılan müzekkerelere her defasında “Adresine ulaşılamadığı” yönünde cevap verildi. 22 Ekim 2018’deki JİTEM davası duruşmasında mahkeme, bu kez Kul hakkında “Zorla getirilmesi” yönünde karar verdi. Ancak Samsun’dan yine Kul’a “Ulaşılamadığı” yönünde cevap geldi.
YAKALAMA KARARI
11 Ekim 2021’de görülen son duruşmada yine dinlenemeyen Kul’a, dair yeni bilgiler ortaya çıktı. UYAP kayıtlarına göre; Kul hakkında Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı İlamat ve İnfaz Bürosu tarafından verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası nedeniyle yakalama kararı olduğu, Yargıtay 9. Ceza Dairesince “Görevi kötüye kullanma” suçundan hakkında 2021 yılında kovuşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Ancak Kul’un yakalanıp, yakalanmadığı konusunda bilgi edinilemezken, hakkındaki kovuşturma kapsamında ifadesinin alınıp alınmadığı da tespit edilemedi.
"5 YIL ADRES TESPİTİYLE GEÇTİ"
Davanın avukatlarından Erdal Kuzu, tanık olarak dinlenen dönemin Dargeçit kaymakamının gözaltı işleminin, Dönemin Savcısı Adem Kul’un talimatı ile yapıldığı ve savcının konuya daha vakıf olduğu yönündeki beyanlarını hatırlattı. Kuzu, bu beyanların gözaltında kaybetme dosyaları açısından çok önemli olduğunu belirterek, bunun üzerine savcının mahkemede beyanlarının alınması yönünde karar alındığını söyledi. Mahkemenin 5 yıldır bu kişiyi dinlemek için kimi zaman tebligat yoluyla kimi zaman kolluk aracılığıyla işlem yaptığını ifade eden Kuzu, “5 yılımız bu kişinin adresinin tespiti ile geçti” dedi. Bu süre içinde kendi yaptıkları araştırmada Adem Kul’un cezaevine girdiği ve tahliye edildikten sonra adli kontrol altında tutulduğunu öğrendiklerini ifade eden Kuzu, bu bilgileri paylaşmalarına rağmen mahkemenin bildiği şekilde savcıyı aramayı sürdürdüğünü belirtti. (MA)