07 Kasım 2021 07:20

Tarım işçisi kadınlar: Her şey zamlandı, tezek yakacak hale geldik

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl az ekim yapıldığı için satış fiyatı biraz yükselen patates tarlalarında, söküm yapan işçilerin sorunlarını dinledi.

Ömer Fethi Gürer (ayakta, sağdan üçüncü) ve tarım işçisi kadınlar | Fotoğraf: CHP Basın

Paylaş

Niğde’de patates sökümünde çalışan tarım işçisi kadınlar, temel tüketim maddelerine gelen zamlar karşısında yevmiyelerin yerinde saydığını söylüyor. Patates söküm işi de bittikten sonra başka yapacak işleri kalmayacağını söyleyen kadın işçiler, kara kara kışı nasıl geçireceklerini düşünüyor.

Bir kadın işçi yaşadıkları ekonomik zorluğu şöyle ifade etti: “Ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok evde, tezek yeniden yakacak haline geldi. Tüp fiyatları artınca tezek ile soba yakıyor, yemeklerimizi de sobada pişiriyoruz.”

‘KIŞI NASIL GEÇİRECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hasatın devam ettiği patates tarlalarında söküm yapan işçi ve çiftçilerle bir araya geldi. Patates söküm işinde çalışan bir kadın işçi her şeye zam gelirken tarım işçiliği ücretlerinin yerinde saymasından dert yandı. Kısa süre sonra patates söküm işinin biteceğini belirten kadın işçi, “Bundan sonra başka yapacak işimiz olmadığından, kışı nasıl geçireceğimiz kara kara düşünmeye başladık” diye konuştu.

‘KÖMÜR ALACAK DURUMUMUZ YOK’

Tarımsal girdi maliyetleri yükselirken, temel tüketim ürünlerine de sürekli zam geldiğini ifade eden bir başka işçi de “Evimizde yakacak odun, kömür alacak durumumuz yok. Yazdan tedbir alıp tezekleri hazırladık. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle köylerimizde birçok evde, tezek yeniden yakacak haline geldi. Isınmamız da yemek yapmamız da tezek sayesinde oluyor. Tüp fiyatları artınca tezek ile soba yakıp yemeklerimizi sobada pişiriyoruz” diyerek, yaşadıkları buhranı ifade etti.

GEÇEN YIL PARA ETMEYİNCE EKMEDİ

Geçen yıl maliyeti 1 lira olan patatesi tarlada 40 kuruşa satamadığı için bu yıl ekim yapmadığını anlatan çiftçi Recep, “Gübre, tohum, yeraltından çıkarılan su maliyeti çok yüksek olduğu için bu yıl ekim yapmadım. Benim gibi çok sayıda üretici ekim yapmayınca, bu yıl patates biraz para etti. Ben ekim yapmadığım için başkasının tarlasında söküme refakatçi olarak çalışıyorum” dedi.

Ekim az olduğu için tarlada fiyatı biraz yüksek olan patatesin, büyükşehirlerde tüketiciye çok daha pahalıya ulaşacağının tahmin edildiğini kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “Tarımda bir planlama olmadığı için sürekli değişken şekilde sorunlar yaşanıyor. Bir yıl çok yüksek miktarda ekim yapıldığı için üretici maliyetine bile ürün satamazken, bir başka yıl az ekim yapılınca, fiyat biraz artıyor ama market fiyatları daha da arttığı için tüketici çok pahalıya ürün almak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

GÜBRE FİYATI 5 KATINA ÇIKTI

İstikrarlı bir tarım politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Gürer “AKP iktidarında uygulanan yanlış tarım politikalarının etkisi kuraklık ve pandemi nedeniyle iyice belirginleşti. Çiftçi, üretici, besici ve süt inekçiliği yapanları, üretim girdilerine gelen zamlar ciddi şekilde zorluyor. Üretim düştü, fiyatlar arttı. Gübre fiyatlarında inanılmaz bir artış yaşandı. Bir yıl önce ton fiyatı bin 800 TL olan üre gübrenin ton fiyatı 9 bin 100 TL’ye çıktı. Mazot ve elektrik zammını tohum, ilaç ve yem fiyatlarında yaşanan artışlar izledi. Çiftçi maliyetler altında ezildi. İthal ürün fiyatları yurt içinden daha yüksek olunca ithalat da çözüm olmadı” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Patron örgütü TİSK'ten asgari ücret açıklaması

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Çorum'da metal işçileriyle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa