08 Kasım 2021 14:46
Son Güncellenme Tarihi: 09 Kasım 2021 13:31

Belarus'tan Polonya'ya geçmek isteyen mülteciler kürekle telleri kırmaya çalıştı

Yüzlerce mülteci kazma ve küreklerle telleri kırarak Belarus'tan Polonya'ya geçmeye çalıştı.

Fotoğraf: Polonya Bölgesel Savunma Kuvvetleri / AA

Paylaş

Avrupa’da değişik ülkelerde yaşamak için Belarus üzerinden Avrupa Birliği (AB) sınırına girmek isteyen çok sayıda mülteci küreklerle sınırda bulunan telleri kırmaya çalıştı. Polonya sınıra 12 bin asker daha konuşlandırdı.

Belarus’ta yaz aylarından bu yana AB’ye süren düzensiz göç hareketlerinden en büyüğü Polonya’ya sınırı olan Grodno şehrinde gerçekleşti.

Belarus’tan Polonya sınırına doğru yürüyüşe geçen ve sayısı binlere ulaşan göçmen kafilesi, Polonya sınır bölgelerinde güvenlik yığınağı yaptı. İki ülke arasındaki göçmen krizi büyüyor.

İki ülke karşılıklı suçlamalarda bulunurken, Polonya sınırı kapattı. Polonyalı yetkililer önceki gün yaptıkları açıklamada, Polonya tarafında 7 göçmenin ölü bulunduğunu fakat Belarus tarafında sayının daha yüksek olduğunu duyurdu. AB, NATO ve ABD Belarus yönetimini göçmenleri maşa olarak kullanmakla suçladı.

 

 

BELARUS VE POLONYA BİRBİRLERİNİ SUÇLUYOR

Polonya, Belarus sınırındaki yeni göçmen dalgası karşısında Kuznica geçiş noktasını kapattı. 8 Kasım’da Belarus’tan Polonya sınırına doğru yürüyüşe geçen ve sayısı binlere ulaşan göçmen kafilesi, Polonya sınırına yaklaşırken, Polonya sınıra güvenlik yığınağı yaptı. Polonya hükümeti 30 bin kişilik bir özel kuvveti de Belarus sınırına yönlendirdi.

Polonya hükümetinden yapılan açıklamaya göre, polis ve askerin “Sınırı ihlal için gerçekleştirilen ilk kitlesel girişimi durdurmayı başardığını” duyurdu. Açıklamada göçmenlerin Kuznica bölgesinde bir kamp kurduğu ve “Belaruslu birimlerin koruması altında oldukları” kaydedildi. Polonyalı yetkililer, göçmenlerin ülkeye geçişine izin vermediklerini, giriş yapabilenleri de Belarus’a geri göndereceklerini duyurdu. Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller de sınır bölgesine, çoğu Afganistan ve Irak’tan gelen 3 bin ila 4 bin kişinin yığıldığını ve gelecekte bu tür eylemlerin sayısında artış beklediklerini belirtti. Müller sığınmacıların kitlesel hareketlerinin arkasında “Belarus özel birimleri ile bağlantılı kişilerin bulunduğunu da ileri sürdü. Belarus Devlet Sınır Komitesi Sözcüsü Anton Bıçkovskiy, göçmenlerin, Polonya’nın kendilerini zorla geri göndermesine karşılık kalabalık bir şekilde organize olduğunu belirterek, “Polonya tarafının mültecilere karşı fiziksel güç ve özel ekipman kullanımını haklı çıkarmaya yönelik provokatif eylemlerini göz ardı etmiyoruz” dedi.

POLONYA TARAFINDA 7 KİŞİ ÖLÜ BULUNDU

Belarus’taki göçmenler ise soğuk hava şartları altında, yetersiz gıda ve tıbbi destek altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Polonyalı yetkililer, sınırın Polonya tarafında 7 göçmenin ölü bulunduğu ifade ederken, Belarus tarafında ise bu sayının daha da fazla olduğu iddia edildi. İnsan hakları örgütleri Polonya’yı uluslararası bir hak olan iltica hakkını tanımayarak göçmenleri Belarus’a itmekle suçluyor. Polonya ise attığı adımların yasal olduğunu ileri sürüyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Polonya sınırı sadece haritada bir çizgi değildir. Hudut kutsaldır, onun için Leh kanı akmıştır” ifadelerini kullandı.

AB, NATO VE ABD’DEN AÇIKLAMALAR

Polonya’ya göçmen akını karşısında AB, NATO ve ABD’den de Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’ya uyarı açıklamaları peş peşe geldi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Lukaşenko’dan göçmenleri araç olarak kullanmaktan vazgeçmesini isterken AB üyesi ülkeleri “Bu hibrid saldırıdan sorumlu Belarus makamlarına yönelik AB yaptırımlarının genişletilmesini onaylamaya” çağırdı. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas’ın da önümüzdeki günlerde menşe ve transit ülkelere giderek temaslarda bulunacağı bildirdi. NATO’dan yapılan açıklamada Belarus yönetimini göçmenleri AB’ye baskı yapmak için siyasi maşa olarak kullanmakla suçlandı. Açıklamada durumun kabul edilemez olduğu ve gerilimin tırmanmasından endişe duyulduğu ifade edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı yazılı açıklamada Belarusu’un Polonya sınırından Avrupa ülkelerine yönelik göçmen göçüne izin vermesini kınarken, iki ülke sınırındaki gerginlik konusunda Polonya’nın yanında olduklarını bildirdi. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, AB Komisyonuna, Birliğin dış sınırlarını koruması için Belarus sınırındaki göçmen krizinde Polonya’ya yardım etmesi çağrısında bulundu.

LUKAŞENKO TEHDİT ETMİŞTİ

AB, mayıs ayında gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinin özgür ve demokratik bir ortamda gerçekleşmediği gerekçesiyle Lukaşenko’nun yeniden seçildiği seçim sonuçlarını tanımamıştı. Lukaşenko, mayıs ayında AB’nin yürürlüğe soktuğu sertleştirilmiş yaptırımlara tepki olarak göçmenlerin Polonya ve Baltık ülkelerine geçişini engellemeyeceğini duyurmuştu.

AB GÖÇMEN İSTEMİYOR

AB göçmenleri istemiyor. Bunun için AB’nin sınırlarında bulunan ülkelere kaynak aktararak, göçmenlerin AB’yi girmesini engellemek istiyor. Polonya, AB’nin de maddi desteğiyle son haftalarda Belarus sınırına dikenli tel örgüler çekti. Benzer önlemler Litvanya tarafından da alındı. Litvanya-Belarus sınırının önemli bir kısmı duvarlarla çevrildi.

ÖNCEKİ HABER

Elektrik faturalarından TRT payı ve enerji fonu kesintileri kaldırılıyor

SONRAKİ HABER

Konya Meram'da 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa