08 Kasım 2021 19:28

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

Merkez Bankası döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranını tüm vadelerde 200 baz puan artırdı.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı.

Resmi Gazete'de yayımlanan teliğe göre, döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu.

MERKEZ BANKASINDAN AÇIKLAMA

Merkez Bankası, bu düzenlemeyle Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar lira, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar dolar artmasını beklediğini bildirdi.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranı yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmüştür. Söz konusu imkan kademeli olarak azaltılarak sonlandırılacaktır. Ayrıca, yabancı para mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmıştır. Söz konusu değişiklikler, tesisi 12 Kasım 2021'de başlayacak olan 28 Ekim 2021 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır."

ZORUNLU KARŞILIK UYGULAMASI NEDİR?

Zorunlu karşılık, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları para ya da altındır. Zorunlu karşılık oranı, mevduatın vadesine ve yerli ve yabancı para cinsinden olup olmadığına göre belirlenir.

Zorunlu karşılık uygulaması, bankaların içine düşebileceği olası zorluklara karşı bir tedbir amacını taşır ancak para politikasının bir aracı olarak da (Piyasadaki likiditeyi kontrol etmek için) kullanılıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tokat'ta işçi servisi pansiyon bahçesine girdi: 5 yaralı

SONRAKİ HABER

Kastamonu'da taş kırma makinesine düşen işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa