Sendika ve odalar 2022 yılı bütçesine karşı Ankara'da eylem yapacak
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 2022 yılı bütçesini görüşen Meclis’e seslenmek için Ankara’da eylem yapacak.
Görsel: Freepik
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 2022 yılı bütçesini görüşen Meclis’e seslenmek için Ankara’da "Geçinemiyoruz" diyerek 14 Kasım Pazar günü Anıtpark’ta eylem yapacak. Emekçilerin sırtındaki vergi yükünün zenginlerden karşılanması istenecek.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, tarafından yapılan açıklamada ülkeyi yönetenlerin büyüme rekorlarından bahsederken hayat pahalılığının her geçen gün artışına, alım gücünün düştüğüne ve işsizliğin arttığı belirtildi. Açıklamada "Her gece yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız endişesiyle yatıyoruz. Bu zorlu süreçte TBMM’de hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren, 2022 Bütçe yasa teklifi görüşülüyor. Bütçede gelirlerin kimlerden sağlanacağı ve kimler için harcanacağı belirleniyor. Anayasasında sosyal-hukuk devleti yazan bir ülkelerde, oluşturulacak bütçeler ile toplumun ezici çoğunluğu, üreten emekçi çoğunluğu korunabilir. Ancak ne yazık ki Türkiye’de yıllardır bütçeler ülke kaynaklarının, emekçilerden, halktan alınan vergilerin sermayeye-patronlara, yandaşlara aktarılmasının bir aracı haline dönüşmüştür” denildi.
Türkiye’nin salgın süresince milli gelirine oranla halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri olduğu kaydedilen açıklamada, öte yandan emekçilerden toplanan verginin patronlara ve yandaş müteahhitlere teşvik, prim desteği, hazine garantisi, faiz olarak aktarıldığına dikkat çekildi. "Bizim cebimizden alanlarla milyonlar yoksullaşırken, bir avuç şirket şahlanmaktadır” denilen açıklamada, oysa bütçelerin işçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, “geçinemiyoruz” diyen büyük çoğunluğun nefes alması için kullanılması gerektiği ifade edildi.
Sendika ve odalar 2022 yılı bütçesine ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:
- Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükün hafifletilsin, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayansın.
- Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.
- Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
- Dolaylı vergiler düşürülsün, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.
- Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilsin, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılsın.
- En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin. (Ankara/EVRENSEL)