Uzundere Vadisi hafriyatlarla yok oluyor, şikayetlere rağmen önlem alınmıyor
Zeytincilik yapılan Uzundere Vadisi hafriyat ile kirletiliyor: "Uzundere Vadisi, asbestli molozlarla, hafriyatlarla ve hurda araçlarla doldu. Kaçak işletmelere bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz"
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların sayısız başvurularına rağmen zeytincilik yapılan Uzundere Vadisi’nde, As Özçev Atık Yönetimi İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. Nermanoğlu Hafriyat A.Ş.’e tarafından hafriyat ayrıştırma merkezi olarak kullanmaya devam ediyor.
Uzundere Vadisi’nde yaşanan hafriyat ayrıştırmalarını CİMER’e de taşıyan Uzundere Harmanyeri Kentsel Dönüşüm Derneği Yönetim Kurulu üyeleriyle, insan ve çevre sağlığını tehlikeye atan, imar kanuna aykırı tesis yapan, hafriyat ayrıştıran şirketleri konuştuk.
ŞİKAYETLERE RAĞMEN ÖNLEM ALINMIYOR
Dernek Yönetim Kurulu üyesi Savran Çetin, Uzundere Vadisi’yle ilgili kurumlara defalarca başvuru yapmalarına rağmen önlem alınmadığını ifade etti. Gaziemir Belediye’sine 22 Eylül 2020 tarihinde yaptıkları başvuruda, İzmir Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi 3962/31 sokakta, sıfır ada 785 ve 786 numaralı parsellerde faaliyet gösteren işletmelerin üzerinde 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılan inşaatların uydu görüntüleri ile tespitinin yapılmasını istediklerini söyledi.
Çetin, “Aynı tarihte CİMER üzerinden de başvuruda yaparak, İmar Kanunu’na aykırılığının tespiti durumunda yasal işlem yapılmasını istedik. CİMER üzerinden yaptığımız başvurumuza 22 Eylül 2020 tarihinde söz konusu firmaya (As Özçev Atık Yönetimi İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.) ait bahse konu sokakta verilmiş bir görüş bulunmadığı cevabı verildi” dedi.
“FİRMANIN YASAL BELGESİ BULUNMAMAKTADIR”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne yaptıkları başvurunun cevabını aktaran Çetin, bahse konu adres ve tapu kayıtları açıkça belirtilen alanda 785 parsel numaralı taşınmaz üzerinde faaliyet gösteren As Özçev Atık Yönetimi İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. isimli firmanın yasal hiçbir belgesi olmadığını iddia etti.
Derneği olarak CİMER’e yaptıkları başvuruyu aktaran Çetin, “Gerek İmar Planlarına gerekse de Çevre Kanunu’na açıkça aykırı faaliyet gösteren işletme hakkında gerekli incelemelerin yapılması, yasa ve yönetmeliklerce belediyenin yetki ve sorumluluk alanında kalan firmanın faaliyetinin sonlandırıp imara aykırı yapıların yıkılması konusunda gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Aynı zamanda başvurumuzun başında belirttiğimiz adreste 786 parsel numaralı taşınmaz üzerinde şu anda Nermanoğlu Hafriyat A.Ş. firmasına ait araçlar ve 31 Aralık 2017 tarihinden sonra İmar Barışına aykırı şekilde 2020 yılında yapılmış yapılar bulunmakta” diye konuştu.
“KANUNA AYKIRI YERLERİN YIKILMASINI İSTİYORUZ”
2015 yılına kadar söz edilen alanda başka bir beton firmasının faaliyet yürüttüğünü belirten Çetin, İmar Kanunu’na aykırılığı nedeniyle Gaziemir Belediyesi sınırları içinde kalan bu tesisin 2015 Mayıs ayında belediyenin aldığı kararla yıkıldığını söyledi.
Çetin, "Başvurumuza konu olan Zafer Mahallesi’ndeki zeytinliklerle kaplı tarım arazilerinize Gaziemir Belediyesi’ne vergi veriyoruz. Batıbeton’u 5 yıl önce İmar Kanunu’na aykırılıktan yıkan belediyeden aynı parsel ve komşu parseldeki hafriyat şirketlerini de yıkmasını istiyoruz” dedi.
“KAÇAK İŞLETMELERE BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNSUN”
Dernek Başkan Yardımcısı Murat Türkeli de uzun süredir mahalle sınırları içerisinde insan ve çevre kirliliğine yönelik önemli sorunlar yaşadıklarını dile getirdi. Yaşanan sorunları mahkemeye defalarca taşıdıkları belirten Türkeli, “Biz yaşadığımız alanı korumaya çalıştıkça karşımıza başka farklı engeller çıkıyor. Uzundere Vadisi sanki gözden çıkarılmış görünüyor. Hem ilçe hem de Büyükşehir Belediyesi’nden kalıcı çözüm bekliyoruz” dedi.
Gediz Nehri’ne sahip çıkmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den destek istediklerini söyleyen Türkeli, “Tunç Soyer’den Uzundere Vadisi’ne sahip çıkmasını istiyoruz. Uzundere Vadisi, asbestli molozlarla, hafriyatlarla ve hurda araçlarla doldu. Bu kaçak işletmelere bir an önce çözüm bulunmasını bekliyoruz” dedi.
“YIKIM GENELGESİ UYGULANSIN”
İzmir Valiliği geçtiğimiz Ocak ayında yayınladığı genelge ile 3194 Sayılı İmar Kanuna aykırı binaların yıkılmasını istemiş ve 29 Ocak 2021 tarihine kadar yıkılacak olan binaların listelerin verilmesi istenmişti. Valilik Genelgesi’nde bu çalışmaların hızlandırılmasının istendiğini ifade eden Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Eray Varol, hiç kimsenin artık mazeret belirtmemesi gerektiğini söyledi.
Varol, “Uzundere Vadisi’nde faaliyet yürüten hafriyat şirketleri, Gaziemir Belediyesi’nin daha önce ifade ettiği gibi İmar’a aykırı nedeniyle yıkılan alandaki hafriyat tesislerini vakit geçirmeden yıkmalıdır. İzmir Valiliğinin Genelgesi’ne rağmen yıkımı gerçekleştirmeyen İdareler hakkında İzmir Valiliği işlem yapmalıdır” dedi.