Üniversite öğrencileri eğitimlerine devam edebilmek için iş arıyor
Kocaeli Üniversitesi Genç Hayat Okurları, üniversitedeki sorunlara ilişkin 13 fakülteden 138 öğrenci ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
Kocaeli Üniversitesi Genç Hayat okurları 13 fakülteden 138 öğrenci ile, aşı, yurt, barınma sorununa dair yaptıkları kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıkladı. Ekonomik krizin her alanda etkisini arttırdığı, uzaktan eğitimden yüz yüze eğitime geçildiği bu dönemde gençlerin üniversiteki pandemi önlemleri, yurt ve barınma sorunları, iş hayatlarına dair çarpıcı veriler elde ettiklerini ifade eden Kocaeli Üniversitesi Genç Hayat okurları aşılanma oranını yüzde 93.4 olarak açıkladı. Aşı olmayanların gerekçesinin ‘Güvensizlik’ olduğu belirtilen açıklamada; aşının teşvik edilmesi için rektörlük tarafından kurullar oluşturulması, bilgilendirme toplantıları yapılması gibi öneriler yer aldı.
Öğrencilerin ezici çoğunluğunun üniversitede alınan pandemi önlemlerini yeterli bulmadığı belirtilen açıklamada maske kontrolünün yapılmadığı, özellikle yemekhane sırasında sosyal mesafe kuralının tamamen rafa kalktığı vurgulandı. Ayrıca tuvaletlerdeki muslukların bazılarının çalışmaması, sabun yetersizliği ve lavabolarda peçete bulunmaması ilk göze çarpan eksiklikler. Otobüs sayılarının arttırılması da üniversiteliler açısından öne çıkan bir diğer talep. Öğrenciler kalabalık otobüslerin virüsün yayılımını arttıracağını söylüyor: “Vali, yerel yönetim ve okul yönetimi otobüs seferlerini arttırmalı, öğrencilerin nitelikli ve sağlıklı bir şekilde okula devam edebilmeleri için gerekli ihtiyaçları gidermeli.”
KAŞIKLA VERİLEN KEPÇE İLE ALINIYOR
Görüşmeye katılan öğrencilerin yüzde 38.7’si devlet yurdunda kalıyor. Özel yurtlarla bu oran yüzde 48’e çıkıyor. Öğrencilerin yüzde 31.4’ü ise öğrenci evinde kalıyor. Açıklamada, “Öğrencilerin yüzde 52’sinden fazlası sadece barınacak bir yer için 350 TL ve üstü para verdiklerini ifade ettiler. Devletin verdiği KYK ücretinin 650 TL olduğu onun da barınmak için yetmediği fikri öne çıkıyor. KYK yurdunda kalan öğrenciler yurda 450 TL verdiklerini söylüyor. Hem evde kalan hem yurtta kalan öğrenciler barınma sorununun çözümü için gerçekçi çözümler bulunmasını istiyor” denildi.
KYK yurdunda kalan öğrencilerin öne çıkan bir diğer sorunu ise yurtta uygulanan yemek kotasının az olması. Öğrenciler sabah ve akşam yemeklerinde düşük kota nedeniyle ceplerinden fark ödüyor. Yemek için ödenen ücret ile yurt parasını toplayınca devletten aldıkları paranın bittiğini söyleyen öğrenciler, “Kaşık ile verilip kepçe ile alınıyor” diyor. Açıklamada, “Yıllardır üniversite gençliğinin mücadelesini verdiği parasız bir eğitim talebinin gençlik açısından ne kadar önemli olduğunu bu çalışma ile bir kez daha görüyoruz” ifadeleri yer aldı.
YURTLAR HAFTADA BİR TEMİZLENİYOR
Öğrenciler, okul ve yurtlarda önlemleri kimin alacağı ve denetleyeceği konusunda rektörlük, dekanlık ve yurt müdürlerini işaret ediyor. Okullarda alınmayan önlemlerden üniversite yönetimi sorumlu tutulurken yurtta alınmayan önlemlerin sorumluluğu ise yurt yönetiminde. Yurtlarda kalan gençler tıpkı okuldaki gibi önlemlerin yetersiz olduğunu ifade ediyorlar. Yurtlarda temizlik süresinin haftada bir olması ise en çok dikkat çeken sorun. Bu soruna karşı acil önlem alınmasını isteyen öğrenciler, hijyenik bir yaşam için bunun gerekli olduğunu söylüyor.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ HEM OKUYOR HEM ÇALIŞIYOR
Açıklamada görüşülen öğrencilerin yüzde 21.2’sinin çalıştığı, çalışmayan öğrencilerin ise büyük çoğunluğunun bir iş bulduğu taktirde çalışacaklarını belirttiği ifade edilirken, “Zamlar, enflasyon, hayat pahalılığı gençliği hem çalışıp hem okumaya itiyor. Herkesin nitelikli, ulaşılabilir ve eşit şartlarda öğrenim görmesi için eğitim hayatımızın ücretsiz olması, bir öğrencinin okul hayatı boyunca tüm ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması talebi aciliyetini koruyor. Görüştüğümüz gençlerin yemek masrafı günlük ortalama 30-40 TL. Gençleri iş aramaya iten şeylerin başlarında ise temel tüketim maddelerine gelen fahiş zamlar olduğunu elimizdeki verilerden elde edebiliyoruz” denildi.
Öğrencilerin sağlıklı ve ücretsiz yemek hakkı için üniversite hayatı boyunca barınma sorunu yaşamadığı bir eğitim sistemi için, KYK yurtlarının sayısının arttırıldığı, öğrencilerin yüksek kiralarda, özel yurtlardaki fahiş fiyatlara ve cemaat yurtlarına itilmediği bir eğitim modeli için sıraladığı sorunlara karşı birlikte ses yükseltme çağrısı yapılan açıklamada “Kocaeli Üniversitesi Genç Hayat okurları olarak, yurt, aşı ve barınma sorunu başta olmak üzere sorunların çözümünün gençliğin tüm memlekette yaşadığı sorunlar karşısında yan yana gelip harekete geçmesi ve ancak kendi mücadelesi ile geleceğine inanıyoruz. Taleplerimiz ve geleceğimiz için yan yana gelelim” çağrısı yapıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)