Tiyatro "hayal gücünüzü" geliştirir
Bu ülkede en zor yapılan iş sanattır. İşin zorluğu biraz da önündeki engellerden meydana geliyor. Yıllar boyu engellenen, yasaklanan sanat ezile büzüle bugünlere gelmiştir. İktidarlar hangi görüşe mensup olurlarsa olsunlar sanattan ve sanatçıdan çekinmişler ve bunun içindir ki baskı altına almak istemişlerdir. Sanat&cce
Atalar Eml’de tiyatro çalışmaları nasıl oluştu?
Ertürk Yenigün: Okulda bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan değerli hocalar tarafından başlatıldı.
Furkan Çakır: Atalar meslek lisesinde tiyatro çalışmaları değerli elektrik öğretmenimiz Selim Çelik sayesinde oluştu. Okulda tiyatro eğitimi vermek adına sayısız fedakarlıklar yapan öğretmenimiz okulumuzda daha iyi tiyatro eğitimi vermek adına ilçe Halk Eğitim Merkezi’nden özel bir eğitmenle okulumuzda iyi bir tiyatro kulübü kurdu.
Bedirhan Namlı: Atalar Eml’de Tiyatro sevdalı Öğrenci Ve Öğretmenlerin Müdüre talepleriyle oluştu.
Öğrencilerin ilgisini çekiyor mu?
Ertürk Yenigün: Yeteneği ve oyunculuğa ilgisi olanların illaki ilgisini çeker. Ben yaparım başarırım diyen azimli insanlarda katılır.
Furkan Çakır: Tiyatro Kulübü’nün başarılı faaliyetleri, oynadığı oyunlar öğrencilerde tiyatro Kulübü’ne ve çalışmalarına bir merak uyandırıyor. Tiyatro kulübüne gelen öğrenci sayısı bir önceki seneye nazaran daha da artıyor. Ayrıca kulübümüzde 1 yıl eğitim alan öğrenci Halk Eğitim Merkezi’nden sertifikalı oluyor ve bu da öğrencilerde ayrı bir ilgi ve merak uyandırıyor.
Bedirhan Namlı: Her sene bir çığ gibi büyüyor.
Bugüne kadar nasıl çalışmalar yürüttünüz?
Ertürk Yenigün: Öncelikle kendini tanıma, mimikler, doğaçlamalar derken birden oyunun içinde bulur kendini insan.
Furkan Çakır: Bugüne kadar başarılı, işini seven ve iyi yapan bir o kadar da fedakar olan eğitmenimiz, abimiz, arkadaşımız Ay
dın Aktepe ile drama eğitimi, doğaçlama, uygulamalı tiyatro eğitimleri aldıktan sonra değerli yazarımız Orhan Kemal’in 72. Koğuş adlı oyununu çalıştık. Oyun 1941 yılında Türkiye’de bir cezaevinde geçiyor. Cezaevinin 72 nolu koğuşunda çeşitli suçlardan yatan “adem babaların” insanlığa özlemi anlatılıyor. 72. Koğuş zamanın olmadığı, mekanın duvar olduğu yalnızlığın ışık, korkunun kelepçe, umudun ise kumar olduğu yer. Kaptan’ın, Berbat’ın, Kaya Ali’nin, Tavukçu’nun, Leşçi’nin, karanın ve İzmirli’nin hayata dair düşleri, çelişkileri, aşkları ve kavgaları sürmekte olan 2.Dünya Savaşı’nın etkisinde kalan Türkiye’nin toplumsal ve sosyal koşullarıyla birleşip önümüze gerçek ve çarpıcı bir hikaye sunuyor. Başarılı hocamız ile 8 aylık bir çalışma sürecinden sonra oyunumuzu sahneledik. Ben de leşçi karakterine hayat verdim, okulumuz öğrencilerine ve Kartal ilçemizin birçok sahnesinde oyunumuzu oynadık. Daha sonra ilçe tiyatro yarışmasında 1. olduk ve İstanbul il genelindeki yarışmaya girmeye hak kazandık. 2. senemizde yine değerli bir yazarımız olan Mehmet Baydur’un Kamyon adlı oyununu 7 aylık bir süreçten sonra sahneledik okulumuz öğrencilerine, değerli Kartal halkına ve Kartal ilçesindeki dershanelere oynadık.
Bedirhan Namlı: Egzersizler ve tiyatro provaları yaptık, senaryolar okuyarak hem kelime haznemizi hem de hayal gücümüz geliştirdik.