Kadınlar şiddete sessiz kalmamalı
Adana’da 173 kadın eğitimci ile “Çalışma yaşamında kadına yönelik şiddet” başlığı altında anket çalışması yaptıklarını belirten Eğitim Sen Adana Şubesi Kadın Sekreteri Esra Arslan Kösele, “Şiddete maruz kaldınız mı?” sorusuna kadın eğitimcilerin yüzde 61.30’unun “hayır”, yüzde 26&rsquo
ŞİDDET OLARAK GÖRMÜYORLAR!
Anket yapılan kadınlar arasında birkaç kez şiddete maruz kalmasına rağmen bunu şiddet olarak düşünmediğini belirten kadınların çıktığına dikkat çeken Kösele, aynı zamanda kimi kadınların ise şiddeti tanımlama biçimi ve bunu diğer insanlarla paylaşma noktasında da zorluklar yaşadığına işaret etti. Anketi MEB’den alınan izin ile pilot olarak seçilen 4 okulda ve 173 kadın emekçi ile yapıldığını ifade eden Kösele, anket sorularına verilen ilginç ve bir o kadar çarpıcı cevaplar bulunduğunu dile getirdi.
MAĞDURLARIN YÜZDE 52.9’U SESSİZ
Psikolojik şiddet gören kadınların yüzde 52.9’unun sessiz kalmayı, yüzde 10’unun yasal yollara başvurmayı diğer yüzde 22’sinin ise destek almayı seçtiğini bildiren Kösele, istismara uğrayan kadın eğitimcilerin ise sessiz kalma tutumu sergilediğine dikkat çekti.
ŞİDDETİN ADRESİ İDARECİ
Eğitimcilerin “Şiddete maruz kaldınız mı?” sorusuna yüzde 61.30 oranında “Hayır” cevabını verdiğini yüzde 26’sının ise “evet” dediği ve bunun “Psikolojik bir şiddet” olduğunu dile getirdiğini söyleyen Kösele, geri kalan yüzde 6.60’ının ise istismar biçiminde şiddete uğradığını belirtti.
Ankette eğitim kurumunda şiddete uğrayan 65 kadından yüzde 40’ının şiddet nedenini idareciye bağladığını söyleyen Kösele, psikolojik şiddet görenlerin yüzde 10.80’inin şiddeti çalışma arkadaşından, yüzde 9.20’lik kısmının öğrenciden gördüğünü belirttiğini ifade etti. İstismara uğrayan 12 kadın eğitimcinin yüzde 9. 20’sinin şiddetin kaynağını idareci olarak gösterdiğini dile getiren Kösele, ortaya çıkan sonuçta ise kadın eğitimcilerin şiddetin kaynağını erkek öğretmen, idareci ya da erkek öğrencileri gösterdiği ifade etti.
KADINLARIN YÜZDE 78’İ ŞİDDETİ SİSTEME BAĞLADI
Sendikanın kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak ve duyarlılık geliştirmek amacıyla yürüttüğü çalışma ve programlara katılmak isteyip istemedikleri yönündeki sorulara kadın eğitimcilerin yüzde 51.40’ının katılmak istediğini yüzde 45.70’inin katılmak istemediğini belirttiğini söyleyen Kösele şunları kaydetti:
“İçinde bulunduğumuz sistemin kadınların toplum içinde ikincileştirilmesini güçlendiren araçları barındırması şiddetin her boyutuyla artarak devam ettirdiği görüşüne kadın eğitimcilerin yüzde 78’i katılıyor. Yüzde 15’i az katıldığını yüzde 6.40’ı ise hiç katılmadığını söyledi. Cinsiyetçi eril ve muhafazakar değerlerle beslenen bu ilişki ağı kadına yönelik şiddeti eğitim alanında da çoğalarak devam eden bir olgu olmasına hizmet etmektedir.” diye konuştu. (Adana/DİHA)