Almanya’da 38 Pogrom Gecesi: Anmanın adı mücadeleye devamdır
Almanya Stuttgart’ta, 38 Pogromu'nun yıl dönümünde anma gecesi düzenlendi. Anmada "faşizme ve savaşa hayır" denildi.
Almanya | Fotoğraf: Ali Çarman / Evrensel
Ali ÇARMAN
Stuttgart
Almanya’da faşizmin iş başına getirilmesi adım adım işletilirken sokak cinayetleri, anti-faşist ve komünist avı da dolu dizgin devam etti. 1924-29 döneminde 171, 1930-32 döneminde ise 412 anti-faşist sorgusuz sualsiz katledildi. Yaşananlar, Almanya ve genel olarak insanlık için karanlığın habercisiydi.
Hitler partisinin, 15 Eylül 1935’de Nürnberg’de yapılan kongresinde ‘Nürnberg Kanunları’ ilan edildi. Alman kanını koruma yasası “Blutschutzgesetz“ ile Yahudi katli ödüllendirildi.
Hitler işbaşına geldikten sonra ise insanlık tarihinin en barbar görüntüleri sahnelendi. Önce kitleleri aldatmak için bir plan devreye sokuldu. 7 Kasım 1938, Paris’teki Alman elçiliğinde diplomat Ernst vom Rath 17 yaşındaki bir Yahudi genç tarafından vuruldu.
Bekelenen gün gelmişti. Paris olayının ardında tek bir yerden düğmeye basılmışçasına faşistler her yerde Yahudi avına başladı.
9 Kasım akşamı Yahudilere ait ne varsa (Sinagog, dükkan, evler) ateşe verildi.
250’nin üzerinde dini mekan olan Sinagog, 7 binden fazla işyeri yakıldı-yıkıldı tahrip edildi. Mağaza vitrinleri ve evlerin kırılan camlarının yarattığı görüntüden dolayı tarihe ‘Kristal Gece Pogrom’ olarak not düşüldü. Bu barbarca saldırı sadece Alman imparatorluğunda değil Avusturya ve Çekoslovakya’da da benzer saldırılar yaşandı. 400 kişi Nazilerce katledildi. 30 bin Yahudi erkeği suçlu gösterilerek tutuklanıp Nazilerin toplama (ölüm) kamplarına gönderildi. Saldırılar 12 Kasım’a kadar farklı biçimde devam etti.
FAŞİZM VE SAVAŞA HAYIR
Stuttgart’ta aralarında DİDF’in de bulunduğu Alman demokratik kurumlarının çağrısıyla her yıl kurbanları anma, faşizmi protesto etme mitingi gerçekleştirilmekte.
Faşizmin kurbanlarını anmak için, 9 Kasım akşam saat 18.00’de Bad Cannstatt Marktplatz meydanında yüzlerce kişinin katıldığı mitingde insanlar büyük bir hüzün içinde programı izlediler.
Uzun yıllara dayanan çalışması bulunan Özgür Koro sahne alarak faşizme karşı okunan direniş şarkılarını seslendirdi. Her şarkı dakikalarca alkış aldı.
VVN Almanya başkanı, tarihçi ve anti-faşist mücadelenin öne çıkmış isimlerinden Ulrich Schneider konuşmasında, “Nazilerin Yahudilere, anti-faşistlere ve genel olarak insanlığa yaptıklarını unutmak mümkün değil. Ari ırk kanunları ile başlatılan Yahudi avı için karanlık bir süreç başlatıldı. Almanya’da silahlanmanın dolu dizgin devam ettiği günlerde bizler savaşa ve faşizme hayır diyoruz” ifadelerini kullandı.
GENÇLİK IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE ETMEKTE
Sosyalist gençlik, Sol Parti gençliği, DİDF gençliği ve Yeşiller Partisi gençliğinden oluşan birlik adına yapılan ortak konuşmada, “Bugün de farklı biçimlerde devam eden ırkçılık ve saldırılar var. Bizlerin ortak yaşamı parçalanmak isteniyor. Halle, Hanau, NSU cinayetleri Almanya’da yaşandı. Devletin sağ teröre göz yumduğunu hep birlikte görüyoruz. Bizler ırkçılığa, faşizme ve savaşa hayır diyoruz. Gençlik yaşananlara seyirci kalmayacak” denildi.
Konuşmaların ardında 300 kişinin katıldığı yürüyüş başladı.
Katledilen Yahudiler için yapılan anıtının önüne gelindi. Burada faşistler tarafından katledilenler ve direnenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
Mitingin sonunda katılımcılar ellerindeki kırmızı karanfilleri anıtın önüne bıraktılar. Eylem önümüzdeki günlerde yapılacak etkinliklerin duyurusu ile sona erdi.