Çocuklara yeni rol model: Polis
Adana İl Emniyet Müdürlüğü’nce hazırlanan ve Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak olduğu Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında “Önceliğimiz, güvenliğimiz” isimli bir proje başlatıldı. Adana İl Emni
ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİĞİMİZ PROJESİ
Projenin adı “Önceliğimiz güvenliğimiz”, Projenin başlığı ise “Önce sen”. Projede hedeflenen grup 5-16 yaş aralığında olan ve Adana’da öğrenim gören ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okul öğrencileri. Proje kapsamında Emniyet mensuplarından 325 okul “gönüllüsü” 507 okuldan görevli olacak. Her hafta düzenli olarak gidilip bu okullar denetlenecek, okullara bıraktıkları şikayet kutusu açılıp, şikayetler incelenecek.
ANAHTAR POLİSİN CEBİNDE
Proje kapsamında okullara şikâyet kutuları yerleştirilecek. Şikâyet kutusunun anahtarı polisin cebinde olacak. Polis her hafta okullara ziyaretlerde bulunacak.
Polis şikâyet kutusunu okul rehber öğretmeni ile birlikte inceleyecek. Polisin şikâyetleri inceleme bilgi ve birikiminin nereden geldiği ve neden okulun rehber öğretmeni varken polisin şikâyetleri incelediği ise ayrı bir muamma…
ÇOCUK POLİSLER YETİŞTİRİLECEK
Proje kapsamında çocuklara polis kıyafeti, polis şapkası ve polis kimliği dağıtılacak. İlkokul l. ve 2. Sınıf öğrencilerine emniyet tarafından hazırlanan ‘Çocuk polis kimlik kartları’ verilecek.
Böylece çocuklar polisliğe özendirilecek. Militarizmle mücadele ettiği propagandasını yapan AKP, militarizmi okullara kadar indirmiş olacak. İlkokul l. ve 2.sınıf öğrencilerine hediye olarak üzerinde proje arması (ÇOGEP) basılı 30 bin adet renkli kurşun kalemler dağıtılarak polis vatandaş ilişkilerinin artırılması hedeflenecek.
Öğretmen okulda rol modeldir. Rol model öğretmenin yerine model olarak polis konuluyor.
Eğitimin içerisine polis girecek. Çocukların şekillenmesinde önemli bir yanı olan ve çocuklar için rol model olan öğretmenlerin yerine polis rol model olarak lanse edilecek.
Öncelik güvenlik olunca, her şeye güvenlik merkezli bakılınca bütçe de buraya ayrılıyor. Projeye 40 bin liralık bütçe ayrılmış. Okullara beş kuruş para gönderilmezken, söz konusu güvenlik olunca hemen bütçe ayarlanıyor. Polisin okullara yerleşmesi, eğitimin içine girmesi için harcanan bütçenin kaynağının ne olduğu ve nereden karşılanacağı ise belirsiz.
POLİSLE OLAN DİYALOG GELİŞTİRİLECEK
Projede beklenen sonuçlar ise şöyle ifade edilmiş: “Hedef yaş grubu olarak belirlenen 5–16 yaş çocukların yaşadıkları, eğitim gördükleri yerlerde daha duyarlı olmaları, vatandaşlık bilinçlerinin gelişmesi, düşünce ve önerilerinin dinlenip ciddiye alındığını bilmeleri, rahatsızlık duydukları konularda devletin yanlarında olduğunu hissetmeleri ve polis ile olan diyaloglarını geliştirilmesi.”
GÖÇLE GELENLERE SUÇLU MUAMELESİ
Projede hedeflenen 5–16 yaş gurubu risk altında kabul ediliyor. Projenin amacı ve önceliği ise göçle gelenlerin topluma kazandırılması. Amaç ve öncelik bölümünde “İlimiz genelinde büyük ölçekli ve sürekli göç kentin ekonomik, sosyal ve fiziksel yapısında önemli değişiklik ve sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunların belirlenmesi ve risk altında bulunan çocukların sorun, öneri ve bildirimlerinin öğrenilmesi bunlara diğer kurumların katılımı ile mahalli çözümler üretilmesi gerekmektedir” deniliyor.
ÇOCUKLAR MUHBİRLİĞE TEŞVİK EDİLİYOR
Okulların asıl görevi suç oluşmasını engellemek. Ancak Emniyet okullarda suçu takip etmek için çocukları birbirine ispiyonlamaya ve polisliğe teşvik ediyor. Mahallede olup bitenlerde çocuklar aracılığı ile öğrenilecek. ‘Haberi çocuktan al’ mantığı ile çocuklar ispiyoncu olarak kullanılacak.
Eğitim sisteminde bugün, sınıf öğretmeni var. Branş öğretmeni var. Okul müdürü var, Okul Aile Birliği var. Onur Kurulu var, Disiplin Kurulu var, Teftiş Kurulu var. Eğitim alanında o kadar çok mekanizma varken neden emniyetin şikâyet kutusu koyup, eğitim içine müdahale ettiği ise anlaşılmış değil.
Ortada bir şikâyet kutusu olunca herkes, herkes hakkında şikâyette bulunacak. Öğretmen öğretmen hakkında, öğretmen idareci hakkında, idareci öğretmen hakkında, öğrenci arkadaşı ve öğretmeni hakkında şikâyette bulunacak. Sonuçta güvensizlik, kuşku yaratılacak. (Adana/EVRENSEL)