27 Aralık 2012 04:53

İşçiye asgari demokrasi!

"Asgari ücret insanca yaşayacak düzeye çıkarılsın!" İşte bu talebi dile getiren emekçilerin önce Adana’da mitingi yasaklandı, sonra Kocaeli’nde yaptıkları yürüyüşe polis biber gazı ve tazikli suyla müdahale etti.Adana’da asgari ücret mitinginin yasaklanmasına tepkiler artıyor. Adana Valisi Hü

İşçiye asgari demokrasi!
Paylaş
Halil İmrek

Adana’da asgari ücret mitinginin yasaklanmasına tepkiler artıyor. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un talimatıyla Adana’da ilk kez bir asgari ücret mitingi yasaklandı. Valiliğin yasaklama gerekçesiyse hayli ilginç: “Mitinge kaç kişi geleceği ile ilgili tahminde bulunulamamış olması ve yılbaşı etkinliklerinden dolayı yeterince güvenlik önlemi alınamayacak olması...”

İTİRAZ YOLU KAPATILIYOR

Miting Tertip Komitesi Üyesi Avukat Tugay Bek, emniyete çağrıldığını ve Adana Emniyet Şube Müdürlüğünde yasaklama kararının şifahen kendisine iletildiğini söyledi. Resmi bir tebligat yapılmamasını da eleştiren Bek, “Bir gün sonra ise Emniyet mitingin yasaklanmadığını bir ay ertelendiğinin bilgisini veriyor. Ama hâlâ yazılı bir açıklama yok” diye konuştu. Yasaklama kararının resmi olarak iletilmemesinin itiraz yolunu engellemeye dönük olduğunu ifade eden Bek, karara ulaşır ulaşmaz yürütmeyi durdurma talebiyle idari mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

İNANDIRICI DEĞİL

Asgari Ücret Mitingi Tertip Komitesi Başkanı metal işçisi Soner Şahin, Adana valisinin yasaklama kararını kınarken yasaklama gerekçesinin inandırıcı olmadığını söyledi. Şahin, yasaklamayı “asgari ücretliye asgari demokrasi” sözleriyle değerlendirdi. Asgari ücret mitingine dahi valiliğin tahammülü olmadığını belirten Şahin, “Biz isteriz ki bütün Adana mitinge katılsın. Kaç kişinin katılacağı kestirilemiyormuş. Biz bir çalışma yaptık ‘asgari ücretle geçinemiyorsan, gel, birlik ol, sesini yükselt, yüzde 3 zammı kabul etme’ dedik. Ötesi işçilerin göstereceği duyarlılık ve meselesine sahip çıkmasıdır. Valiliğin yapması gereken bizim en demokratik hakkımızı kullanmayı güvenceye almaktır. Mitingimizi yasaklamak değildir” dedi.


OHAL KANUNLARI MI İŞLİYOR?

Organize Sanayi Bölgesinde işçi Seyfettin Bayramoğlu, “Adana’da OHAL kanunları mı işliyor” diye sordu. Asgari Ücreti Tespit Komisyonuna işçilerin taleplerinin yansımadığını belirten Bayramoğlu şunları söyledi: “Bu nasıl bir demokrasi? AKP, mitingi yasaklama kararı ile gerçek yüzünün açığa çıkmasını istemiyor. Çünkü işçiler arasında bir kazan kaynıyor, öfke birikiyor. Ve bu ücretle nasıl yaşanılır sorusunu her geçen gün yüksek sesle soruluyor. Bundandır ki bir patlamadan, emek ve sermaye saflaşmasının gün yüzüne çıkmasından korkuyorlar. Adana işçilerinin Antep işçileri gibi ayağa kalkacağından ürküyorlar.”


KARARI PATRONLAR MI ALDI?

Organize Sanayi Bölgesinde çalışan işçiler mitingin yasaklanmasına tepki gösterdi. İşçiler, Valiliğin yasaklama kararı verdiği günün öncesi Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi patronlarının toplantı yapmış olmasının, yasaklama kararı ile bir ilgisi olabileceğini söyledi. Valinin bütün Adanalıların Valisi olması gerektiğini belirten işçiler, “Neden işçilerin asgari ücret ile ilgili konuşmasına, gösteri yapmasına izin verilmiyor. Vali sadece patronların, AKP’nin valisi mi?​” dedi.

İşçiler miting çalışmaları sırasında da sürekli engellemelerle karşılaştıklarını söylüyor. Adana Tekstil İşçileri Platformu Temsilcisi Mehmet Karataş, polislerin akşam kendisini evden alıp “Mitingi terör örgütleri yapıyor. Tertip Komitesi Üyesi Avukat Tugay Bek de örgüt propagandasından dolayı 3 yıl hapis cezası aldı. Bu işçilerin mitingi değil, senin ne işin var tertip komitesinde” şeklinde tehdit ettiklerini söylemişti. Karataş bu olaydan sonra Platform temsilciliğinden ve tertip komitesindeki görevinden ayrıldığını açıklamıştı.


SENDİKALARDAN TEPKİ

DİSK Bölge Başkanı Kemal Aslan: İşçilerin asgari ücret ile ilgili yapacağı miting yasaklamasını DİSK olarak kınıyoruz. Yasaklama ileri demokrasinin bir ürünü. Konfederasyon olarak işçilerin mücadelesinin yanındayız.

KESK Dönem Sözcüsü Yusuf Kösele: Adana’da uzun bir süredir yapmak istediğimiz yürüyüşler çeşitli gerekçeler ile engelleniyor. Asgari ücret mitingi de bu düşüncenin devamı olarak yasaklandı. Kararı kınıyoruz.

Eğitim-İş Şube Başkanı İsa Kayadan: İşçilerin yapmak istediği mitingin valilik tarafından yasaklanmasını devlet adamlığı olarak değil, iktidar adamlığı olarak görüyoruz.

SES Şube Başkanı Muzaffer Yüksel: Mitingin yasaklanma gerekçesi alanın alışveriş alanı olarak kullanılacağı söylenmiş. İşçilere 740 TL verip hem miting için hem de alışveriş için alan işçilere tamamen kapatılmış. Karar demokrasi adına utanç verici. (Adana/EVRENSEL)


KOCAELİ'DE ASGARİ ÜCRET MİTİNGİNE SALDIRI: http://evrensel.net/news.php?id=44650

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Gücün maskesi savaş!

SONRAKİ HABER

2012 gençlik mücadelesi panoraması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa