İktidar orman yangınlarına müdahalede yetersiz kalırken, Erdoğan en zengin hava filosuna sahip olmakla övündü
Erdoğan "Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk" derken, yazın yaşanan orman yangınlarda Bakan Pakdemirli, "Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok" demişti.
Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA
“Milli Ağaçlandırma Günü”nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk" dedi. Ancak geçtğimiz yaz aylarında günlerce süren orman yangınlarını söndürmekte yetersiz kalındı. Cumhurbaşkanlığı envanterinde 13 uçağın olması, orman yangınları için sadece 3 uçağın olması tepki çekmişti. Erdoğan bugünkü konuşmasında "Kapasitemizi geliştirmeye ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı orman teşkilatımızı güçlendirmeye devam edeceğiz" dese de önceki gün gerçekleşen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe teklifi görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin, yangın söndürme uçağı alınması için ek ödenek sağlanması önergeleri AKP ve MHP milletvekili oylarıyla reddedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Milli Ağaçlandırma Günü'nde Beştepe'de gerçekleştirilen törende konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Son 19 yılda önceki 57 yılda yapılan ağaçlandırmanın 1,5 katına ulaşarak 5,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Biz geldiğimizde 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı 23 milyon hektar sınırına getirdik. BM Küresel Orman Kaynakları Raporu'na göre Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci dünyada 4. sırada yer alıyor. Yine aynı rapora göre yaptığımız ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarıyla dünya roman varlığı sıralamasındaki yerimizi 27. sıraya çıkardık. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar dikilen fidan sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını yüz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır."
"Ayrıca insanlarımızın tabiatla en kolay şekilde bulaşması için 136 adet şehir ormanı kurduk .Mesire yerlerinin sayısını 1663'e yükselttik. İnsanlarımızın tabiata olan ilgisinin artmasıyla son dönemin yükselen yıldızı haline gelen çadır ve karavan turizmini de teşvik ediyoruz. Milli park sayımızı 32'den 45'e çıkararak milli park alanımızı 907 bin hektara yükselterek ülkemizin tabiat değerlerini daha sıkı şekilde koruyoruz. Erozyonla mücadelede dünyaya örnek bir ülkeyiz. Türkiye 1970'li yıllarda her yıl ortalama 500 milyon ton toprağını erozyonla kaybederken ağaçlandırma faaliyetleri ve diğer tedbirlerle bu miktarı 154 milyon tona kadar düşürdük. Yani artık her yıl Kıbrıs adası büyüklüğünde bir toprağı kaybetmiyoruz."
"Bu yıl ülkemizin 54 ilinde yaşanan 299 orman yangını ve 255 kırsal alan yangınıyla mücadele ettik: Orman teşkilatımız kahraman mensupları, desteğe gelen kurumlarımızın personelleri ve gönüllü vatandaşlarımızla birlikte bu yangınlara karşı can siperhane bir mücadele yürüttük: Verdikleri mücadele için orman teşkilatımızın tüm personeline milletim adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Yangınlarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yaşadığımız afet sırasında ülkemize hava, uzman personel desteği sağlayan tüm ülkelere de buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Elbette yangınlar sadece ülkemizi etkilemedi. Dünyanın pek çok yerinde benzer felaketler yaşandı. Önümüzdeki yıllarda da devam edeceği belirtilen orman yangınlarına karşı uluslararası seviyede şimdiden güçlü iş birlikleri oluşturmamız gerekiyor. Ülkelerin sahip olduğu bilgi ve donanımı paylaşmaları bu afetle mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Türkiye olarak aldığımız tedbirlerle yangına ilk müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Orman Genel Müdürlüğümüz 21 binin üzerinde personeli ve farklı tiplerdeki 4 binin üstündeki aracıyla görev başındadır. Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk. Attığı su miktarı ve etkin manevra kabiliyetine sahip uçakları bu yıl filomuza dahil ettik. Geçen yıldan itibaren insansız hava araçlarını da orman yangınlarıyla mücadelede kullanmaya başladık." (HABER MERKEZİ)