Danimarka’da hemşireler "toplu istifa"yı tartışıyor
Salgın koşulları ve personel eksikliği nedeniyle baskı altındaki Danimarkalı hemşireler, başbakanın “Ekstra çaba” talebi nedeniyle öfkeli. Bir hemşirenin yaptığı “toplu istifa” çağrısı tartışılıyor.
Fotoğraf: Rawpixel
Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo
Danimarka’da hemşireler özellikle koronavirüs pandemisinin neden olduğu yoğun baskı ve personel eksikliği nedeniyle zor günler yaşıyor. Luca Pristed adlı hemşirenin tüm hemşireleri 30 Kasım'da toplu olarak istifa etmeye çağırması ülkede yankı uyandırdı.
Basında yer alan haberlere göre Danimarka’da hemşeriler uzun zamandır politikacılara seslerini duyurmaya ve onları çalışma koşulları konusunda harekete geçmeye çalışıyor. Bu süreçte hemşireler iş bırakma eylemleri ve grevler de gerçekleştirdi. Ancak yetkililer somut bir adım atmadı.
BAŞBAKANIN AÇIKLAMASI BARDAĞI TAŞIRDI
Danimarka’da 2015 yılından beri Sosyal Demokrat Parti’nin genel başkanı ve Haziran 2019’dan bu yana başbakan olan Mette Frederiksen, pazartesi günü salgınla ile ilgili yaptığı bir basın toplantısında hemşirelere çağrıda bulunarak "Sadece çaba sarfetmeyin, çünkü zaten bunu yapıyorsunuz. Ekstra bir çaba sarfedin” ifadelerini kullanması hemşirelerin sabrını taşırdı.
B.T. isimli gazeteye konuşan Hemşire Luca Pristed "Kaynak ve istihdam eksiğimiz var ve her şeyin üstesinden gelmek için fazladan çalışmamız gerektiğini söyleyen sözlerle karşılaşıyoruz. Siyasetçiler açısından bu kesinlikle ikiyüzlülüktür” dedi. Pristed, politikacıları uyandırmak için tüm hemşireleri 30 Kasım'da toplu olarak istifa etmesi çağrısı yaptı. Pristed bunun mutlak doğru bir çözüm yolu olmadığını ancak son çözümün bu olduğunu savundu.
Pristed’in bu amaçla düzenlediği Facebook etkinliğinde ise şimdiden binden fazla hemşire katılmış durumda. Pristed, bunun sağlık çalışanlarının Finlandiya’da 2007 yılında toplu olarak istifa ettikten sonra yüzde 22 ila 28 arasında bir ücret artışı aldığı eylemle aynı etkiye sahip olacağını umduğunu söylüyor.
SENDİKA ÇAĞRIYA UZAK DURUYOR
Danimarkalı 75 bin hemşirenin ücret ve istihdam koşulları için çalıştıklarını söyleyen Dansk Sygeplejeråd adlı sendika ise, kendilerini bu çağrıdan uzak tutuyor.
Sendikanın Başkan Yardımcısı Dorthe Boe Danbjørg, "Böyle bir çağrının altında yatan tüm hayal kırıklıklarını anlıyoruz. Güçsüzlük hissini çok iyi anlıyoruz, ama bir organizasyon olarak kendimizi ondan uzaklaştırmalıyız” dedi. Danbjørg, toplu istifanın toplu sözleşmeye aykırı olduğunu, bunun da İş Mahkemesine gidilmesine ve para cezasına yol açabileceğini söyleyerek diyalog çağrısı yaptı.
Luca Pristed ise diyalogun iyi bir yöntem olduğu konusunda hemfikir, ancak bunun işe yaramadığını belirtiyor ve “Artık politikacıların dinlemediğini, bizi görmezden geldiklerini ve umursamadıklarını gördük. Böyle gitmeye devam ederse, sabırlı olmak kesinlikle tehlikeli hale gelir. Sonuçta sağlık için savaşıyoruz, bu yüzden bizi bunun için cezalandırmak istiyorlarsa, yapsınlar” diyor.