11 Kasım 2021 23:16

Türkiye’nin en pahalı suyu Güllük’te

Büyükşehir üzerinden yapılan dağıtımda suyun metreküpü 4.28 lira iken, suyu özelleştirilen Güllük’te 10.75 lira. Buna bir de şirketin ek güvence bedeli eklenince faturalar 350 liraya kadar çıkıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eda AKTAŞ
Muğla

Muğla’nın Milas ilçesi Güllük Mahallesi’nde 2005 yılında dönemin belediye başkanı, şu anki AKP Muğla Milletvekili Yavuz Demir ve meclis üyeleri su imtiyaz hakkını özelleştirerek bir firmaya verdi.

2007 yılında devir işlemi İçişleri Bakanlığının onayıyla gerçekleştirildikten sonra Muğla’nın genelinde belediye tarafından verilen su ve kanalizasyon hizmeti, Güllük Mahallesi’nde özel bir firma tarafından verilmeye başlandı.

2021’de HZR Su adlı firma su ve kanalizasyon hizmetini satın aldı. HZR, ekim 2021’de “Sözleşmeniz yenilenecek” diyerek yeni ek güvence adı altında Güllük halkından üç taksit olarak faturaya yansıyan yüksek miktarda bedeller istiyor. Firma ek güvence bedelinin en az 3 ay boyunca ödeneceğini duyurdu. 

Ayrıca Muğla genelinde Büyükşehir Belediyesine ait Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) üzerinden yapılan dağıtımda suyun metreküpü 4.28 TL iken, Milas Güllük’te bu fiyat metreküp başına 10.75 TL.

Suyun özel şirket elinde olmasına tepki gösteren Güllük halkı, “Türkiye’nin en pahalı suyunu kullandığımız yetmezmiş gibi bir de ek güvence adı altında yüksek meblağlar isteniyor. Biz bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz” dedi. 

"ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASI HALKI MAĞDUR EDİYOR"

Konuyla ilgili görüştüğümüz Güllük Mahallesi Muhtarı Ali Polat, 2005 yılından beri yaşadıkları süreci anlatarak, “Aslında baktığınızda özelleştirme politikalarının ne kadar yanlış olduğunun, amacının halkın refahı ve faydası değil işletmecinin para kazanması olduğunun somut bir örneği. Vatandaş mağdur” dedi.

Faturalara ek güvence bedeli güncellemesi diye bir şey çıkarıldığını belirten Polat, “27 bin lirayı bulan bir ek güvence bedeli güncellemesi diye bir şey getirdiler. Asgari ücret açlık sınırının altındayken insanlar bunu nasıl ödesin? İşletmelerde 1000 liranın altında fatura gelmiyor, tabii kullanıma bağlı olarak artıyor. Vergiyle beraber 3 bin lira su faturası gelen bir yere 8 bin 900 lira da ek güvence bedeli yansıtmışlar” diyerek ek güvence bedeline tepki gösterdi.

Konuyla ilgili muhtarlığa çokça şikayetin geldiğini, denetçi olan MUSKİ’ye, tüketici haklarına ve CİMER’e şikayetlerde bulunduklarını anlatan Polat, “Bu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını istiyoruz” dedi.

"İŞYERİME GEÇEN AY 538 LİRA, EVE 270 LİRA SU FATURASI GELDİ"

Dönerci işleten Esnaf Birol Okar, “İşyerime geçen ay 538 lira, eve 270 lira su faturası geldi. Eşim ve çocuğum var, üç kişi yaşıyoruz. Eşim ve ben çalışıyorum, çocuk okulda, akşamları evdeyiz ama yüksek rakamlar geliyor. Bu ay ayrıca bütün abonelere ek güvence adı altında fazla miktarda para yansıttılar” dedi.

Okar, işyerini yeni açtığı için ek güvence bedelinin daha faturaya yansımadığını ancak bir buçuk yıllık aboneliği olan evine aylık 80 lira olmak üzere toplamda üç aylık 240 lira güvence bedeli ödemek zorunda kaldığını anlattı.

"NE YAPALIM KENDİ KUYUMUZU MU AÇALIM?"

Ek güvence bedellerinin abonelik yılına göre arttığını ifade eden Okar, “İş yerinde çalışan diğer arkadaştan aylık 220 lira istiyorlar, üç ay boyunca 660 lira yapıyor. Ustamdan 270 lira, kimi esnaftan aylık 1800 lira istiyorlar. Kimse hakkımızı savunmuyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Elektriği zaten pahalı kullanıyorduk, su fiyatları elektrik fiyatlarına yaklaştı. Suyu kullanmaya mecburuz. Ne yapalım kendi kuyumuzu mu açalım? Zaten hayat pahalılığı varken bir de bununla uğraşıyoruz. CİMER’e de şikayette bulunduk ama kimse bir çözüm bulmuyor” diye konuştu.

"13 BİN 370 LİRA SU FATURASI GELDİ"

Otel işletmecisi olan Haydar Sönmez ise, “13 bin 370 lira su faturası geldi. Su kullanım bedeli 2 bin 322 lira, atık su tutarı 1161 lira, ilçe atık bedeli 660 lira, 8 bin 807 lira da ek güvence bedeli yansıtıldı. Bunu üç ay boyunca ödememiz isteniyor. Ama biz zaten zamanında abone olurken para ödedik. Aslında firmanın bize o parayı geri ödemesi gerekiyor. Normalde ek güvence bedeli olmasa atık su bedelleriyle 4 bin civarı su faturası ödüyorum. Bu 4 bin bile bizim için fazlayken 13 bin ödememiz bekleniyor” diyerek istenen meblağlara tepki gösterdi.

Evinin su faturasının da 500’ün üstünde olduğunu aktaran Sönmez, yılın sadece 4 ayı çalışabildiklerini, geçim sıkıntısı yaşadıklarını ve faturaları ödemekte zorlandıklarını söyledi. Yıllardır bu şekilde sorun yaşadıklarını anlatan Sönmez, yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulmasını istedi. 

"64 LİRA SU KULLANIMINA 349 LİRA FATURA GELDİ"

ASGARİ ücretle çalıştığını söyleyen Samet Gökten de eve gelen su faturasının yüksek olmasından şikayetçi. Gökten, “Normalde 64 lira su kullanım bedeli var. Ancak 32 lira atık su bedeli, 215 lira da ek güvence bedeli vergi falan eklemelerde olunca 349 lira su faturası geldi. Sabah işe gidiyoruz, evi neredeyse otel gibi kullanıyoruz. Duş almaya, makine çalıştırmaya bu kadar su faturasının gelmesi normal değil” dedi.

Ek güvence bedelinin ne olduğunu firmanın açıklamadığını belirten Gökten, “Bu neyin güvencesi bilmiyoruz. Her yere farklı tutarda güvence bedeli yansıtmışlar” dedi. Özel su kullanmalarına tepki gösteren Gökten, suyun zaruri ihtiyaç olduğunu ve belediye veya devlet güvencesiyle verilmesi gerektiğini söyledi. “Asgari ücretle geçinen bir insan olarak 349 lira su faturası ödüyorum. Elektrik faturaları zamlı gelecek, bunları nasıl ödeyeceğiz bilmiyoruz. Her şeye zam var ama asgari ücrete yok. Sonra da diyorlar geçinin. Nasıl geçineceğiz bu durumda. Biz zaten her şeyden kısmaya çalışıyoruz. Çamaşırları bile biriktirip makineyi haftada tek sefer çalıştıralım su gitmesin diye düşünüyoruz. Her şeyden kısmaya çalıştıkça sürekli zam geliyor” diye konuştu.

Şikayetlerine hiçbir kurumdan yanıt alamadıklarını ifade eden Gökten, “Devlet, bize destek olması gerekirken bizi özele bağlıyor ve doğal olarak onlar haklı oluyor” diyerek özelleştirmeye tepki gösterdi.

Konuya ilişkin aradığımız HZR firması, ek güvence bedelinin abonelik bedeli olduğunu söyledi. 645 lira olarak belirledikleri abonelik ücretinin geçmişte daha ucuz fiyatla abone olanlardan aradaki farkın alındığını belirtti. Bu uygulamanın üç aylık olduğunu söyleyen firma, işyeri ve bahçelerde ayrı fiyat uygulamasının olduğunu aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Genel Kurul'da Kobanê Davası tartışması: IŞİD’in vekaletini yürütme davasıdır

SONRAKİ HABER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: EYT'liler ile ilgili bir çalışmamız yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa