12 Kasım 2021 07:00

Zamlar, geçim sıkıntısı, enflasyon ve yüksek vergiler | Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi'nde bu hafta Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak ile enflasyonu, fahiş zamları, yüksek vergileri ve geçim sıkıntısını konuşuyoruz.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi'nde bu hafta zamlar ve vergi kesintilerini Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak ile konuştuk.

Gıda enflasyonunun her geçen gün giderek attığını söyleyen Toprak, “Mevsiminde bile birçok meyve sebzeyi fahiş zamlarla karşıladık. Örneğin geçen ay salatalığa yüzde 128 zam geldi. Bu ay yüzde 62-63 oranında domatese zam geldi. Halbuki bu ürünlerin bu mevsimde daha düşük olması gerekiyor. Özellikle yaz aylarında gıda enflasyonunun en azından düşüş ya da stabil eğiliminde olmasını bekleriz. Ama ona rağmen ne yazık ki artış devam etti” dedi.

“TARIM VE GIDA POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Her türlü temel tüketim ürününe yüzde 40 ila 50 arasında zam geldiğini ifade eden Toprak, “Tabi bunlara baktığımız zaman pandeminin etkisi diyoruz. Dünyada bir artış var diyoruz ama bunları bu sözlerle hafifletmemek lazım. En başa döndüğümüz zaman bir tarım ve gıda politikasının mutlaka gözden geçirilmesi lazım. Kooperatifçilik desteklemeli, yerli tohumlarla üretim ve toprak analizleri yapmalı. Çiftçinin ne ekeceğini bilmesi lazım. Çiftçiye verilen destekler zamanında olması lazım. Eğer bunları zamanında vermezsek o desteğin de pek bir önemi kalmıyor ve bununla birlikte de girdi maliyetlerinde mutlaka düşürülmesi gerekiyor ki gıda enflasyonuna dur diyebilelim” diye konuştu.

“BÜYÜYEN ŞEY İŞSİZLİK”

Döviz kurunda yaşanan her bir dalgalanmanın gıda ürünlerine zam olarak yansıdığını söyleyen Toprak, “Her ne kadar ülkeyi yönetenler ülkenin şahlandığını, büyüdüğünü söylese de büyüyen kesim aslında belli bir kesim. İşçi ve emekçi büyüyemiyor. Büyüyen şey işsizlik. Her sabah bunu da özellikle genç ve kadın işsizliğimizden daha çok görebiliyoruz. Biz her akşam yatağa giderken acaba yarın neye zam gelecek, karakış geliyor bununla nasıl başa çıkacağız diye düşünüyoruz” dedi.

“TÜM GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ KDV SIFIRLANMALI”

Vergi kesintilerine de değinen Toprak, “İşçi, emekçi kesimin üstündeki vergilerin azaltılması, hafifletilmesi gerekiyor. Ama ne yazık ki ülke bütçesinde bu yok, işçinin, emekçinin ödediği dolaylı ya da dolaysız vergi işverenlerin, patronların ödediği vergiden ne yazık ki bugün çok daha fazla durumda. Yapılması gereken şey aslında belli. Özellikle elektrik, su, doğalgaz, internette gibi temel tüketimlerden vergilerin kaldırılması, asgari ücret ve diğer bütün ücretlerin asgari ücret kadar ki kısmındaki verginin kaldırılması ve net maaş olarak işçiye emekçiye ödeme yapılması gerek. Bununla birlikte tabi ki tüm gıda ürünlerindeki KDV'nin sıfırlanması lazım” diye ekledi.

DİSK’in 18 Kasım saat 13.00’da “Geçinemiyoruz” diyerek yapacağı eyleme oda olarak katılacaklarını aktaran Toprak, “DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği de bununla ilgili geçinemiyoruz başlıklı bir bildiri yayımladı. Paydaş kurumlarımız, bu ülkedeki emek ve emekçiler için beraber omuz omuza yürüyen insanlarız. Dolayısıyla DİSK’in çağrısına biz de canı gönülden destek veriyoruz. Şunu yapmak lazım, o çağrıya da az önce söylediğim gibi asgari ücretteki verginin ve diğer tüm ücretlerdeki verginin mutlaka kaldırılması gerekiyor. Açlık sınırı 3 bin liranın üzerine çıktı, yoksulluk sınırı 10 bin liranın üzerinde. Yani hepimiz yoksuluz. Çoğumuz açız demek artık ne yazık ki yanlış bir tabir olmuyor. Bu anlamda da asgari ücretin de açlık sınırının altında olduğunu düşünürsek, bu çağrıya kulak vermemek mümkün değil” diyerek eyleme katılım çağrısı yaptı.

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi her cuma Ramis Sağlam’ın sunumuyla Evrensel’de. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam