Çevre ve halk sağlığı için "Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Günleri" başladı
Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Barosu tarafından düzenlenen "Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Günleri" çevrimiçi olarak başladı.
Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Günleri etkinliğinden ekran görüntüsü alınmıştır
Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Barosu tarafından düzenlenen "Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Günleri (EMANET 2021)", 12 Kasım Cuma günü çevrimiçi olarak başladı. Etkinliğin açılışında EMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Yıldırım, 2011 ve 2013 yıllarında İstanbul`da, 2015 yılında Mersin`de yapılan EMANET Sempozyumu`nun ardından, bu yıl İstanbul`da Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Günleri`nin düzenlendiğini kaydetti. Açılışta ilk olarak söz alan EMANET Düzenleme Kurulu Başkanı Murat Başkan, elektromanyetik alanlar ve etkilerinin teknik, sağlık ve hukuki açılardan değerlendirilmesi ve kamuoyunda farkındalığın artırılması amacıyla bu etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi. Dünyada hücresel iletişimin hızla yaygınlaştığını, son 2 yıldaki pandemi koşullarının da yaşam alanlarımızdaki elektromanyetik değerleri artırdığını belirten Başkan, "İletişimin baş döndüren bir hızla değişime uğradığı son yıllarda maruz kaldığımız elektromanyetik alanların etkilerinin ne olduğunu bilimsel olarak tartışarak, halk sağlını yakından ilgilendiren bu konuyla ilgili doğru bilgilendirme yapılması ve sorunun çözümü için izlenecek adımların belirlenmesi etkinliğin temel amaçları arasındadır" dedi.
BAŞ AĞRISI, KONSANTRASYON GÜÇLÜĞÜ, MİDE BULANTISI
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Saip, her gün yaşantımıza yeni elektromanyetik alanların girdiğini ancak bunun halk sağlığı açısından ne ifade ettiğinin çalışmalarla netleştirilmediğini kaydetti. Bu konuda çok ciddi uzun takipli çalışmalara gereksinim olduğunu belirten Saip, "Etkileri konusunda ne biliyoruz, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, mide bulantısı gibi problemlere neden olabiliyor, belki daha bilemediğimiz sorunlara yol açıyor. Bu tür araştırmaların zaman içinde sürmesi ve destek verilmesi çok önemli" diye konuştu. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Durakoğlu, teknolojik devrimin bir yaşam biçimine dönüştüğü ve her alanda son derece önemli değişikliklerin ortaya çıktığını belirtti. Teknolojinin katma değerli bir yatırım olması, kapitalizm ve şirketlerin bu alanda kendine yer aramaya başlamasıyla yaşanan gelişmelerin çevre ve sağlık gibi alanları tehdit ettiğini vurgulayan Durakoğlu, "O gelişmeleri yaşarken, yaşam hakkımızı tehdit etmesine izin verecek miyiz? Bu tablo karşısında bizim yeni önlemler almamız kaçınılmaz hale geldi. Bütün dünyanın aradığı çözümü, bugün bu sempozyumda arıyor olacağız" dedi.
"ÜRETMİYORUZ, TÜKETİYORUZ…"
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, günümüzde teknolojinin insan yaşamını kolaylaştırdığını, ancak bir yandan gelişim ve dönüşüm sağlanırken diğer yandan çevre ve halk sağlığı açısından olumsuz etkiler ortaya çıkabildiğini söyledi. Pala, "Bugün bu zararlı etkilerin bertaraf edilmesi için teknolojik, bilimsel ve hukuksal açılardan toplum için son derece önemli olan bu konuyu ele alacak, konunun tüm taraflarıyla birlikte yapılan bilimsel araştırmalar ve değerli görüşleri masaya yatıracak, kamuoyuna aktarma imkânı bulacağız" diye konuştu.
Bilim ve teknolojiden uzak yönetim anlayışıyla teknoloji üreten değil, tüketen bir ülke olduğumuz gerçeğine dikkat çeken Pala, elektromanyetik alanların etkilerine yönelik önlem alınmadığını ve yeterli bilgilendirme yapılmadığını kaydetti. Pala, elektronik cihaz ve sistemler kullanılırken çevrede yarattığı tahribat ve insan sağlına etkilerinin denetimi, düzenlenmesi ve yönetimi konusunda çalışmalar yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
EMANET 2021 etkinliğinde; "Baz İstasyonları ve cep telefonları kanser yapar mı? Çocuklara cep telefonu kullandırmalı mıyız? Cep telefonu kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Cep telefonu alırken elektromanyetik alan açısından nelere dikkat etmeliyiz? Yüksek gerilim hatları ya da trafo merkezleri yakınında oturmak ne kadar sağlıklı? MR çektirirken radyasyona maruz kalır mıyım? Mikrodalga fırınlarda yemek ısıtmak güvenli mi? 5G teknolojisi geleceğimizi nasıl şekillendirecek? 5G ile Kovid19 pandemisi arasında bir ilişki var mı? Elektromanyetik alanların yoğun olduğu çalışma birimlerinde, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından alınacak tedbirler nelerdir? İşçi sağlığı ve iş güvenliği kriterleri arasında elektromanyetik alan maruziyeti var mıdır? Ülkemizdeki, elektromanyetik alan limit değerleri güvenli midir? Elektromanyetik alanlarla ilgili güvenlik prosedürleri yeterli mi? Diğer ülkeler ne tür tedbirler alıyor? Evimizin karşısındaki baz istasyonu ile ilgili ne tür hukuksal bir süreç işletilmelidir?" sorularına ve daha birçok soruya yanıtlar aranıyor. (HABER MERKEZİ)