OHAL Komisyonunun, barış akademisyenleri için verdiği ret kararları 100’e yaklaşıyor
OHAL Komisyonu, KHK ile ihraç edilen 65 barış akademisyenin daha işe iade başvurusunu reddetti, toplam sayı 81’e çıktı.
Fotoğraf: Evrensel
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
OHAL Komisyonu, "Barış İçin Akademisyenler" bildirisine imza atan ve KHK ile ihraç edilen akademisyenlerle ilgili ret kararı vermeye devam ediyor. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun 11 Kasım’da 65 akademisyenin daha işe iade başvurusuna ret kararı vermesiyle ile toplam sayı 81’e çıktı. Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Mutlu Arslan,”Hukuk mücadelemiz sürecek. Dün olduğu gibi bugün de bu hukuksuzlukla mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu bir yılı olağanüstü hal döneminde olmak üzere beş yıldır yapılan başvuruları inceliyor. OHAL döneminde yapılan işlemlere itiraz edenlerin birçoğuna ret kararı veren komisyonun çalışmaları hala bitmedi. 2 binin üzerinde akademisyenin imza attığı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yapılan ihraçlara karşı iade başvurularına ise ardı ardına ret yanıtı gelmeye başladı. Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere çeşitli yargı kararlarına rağmen OHAL Komisyonunun ret kararı vermesi tepki topladı.
SIRADA 300’DEN FAZLA AKADEMİSYEN VAR
Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Mutlu Arslan, OHAL Komisyonu’ndaki 406 akademisyenin 5 yıldır başvurusuna yanıt beklediğini aktardı. İlk ret kararının 28 Ekim 2021 tarihinde sonuçlandığını söyleyen Arslan, “28 Ekim’de 5 akademisyene, 3 Kasım’da 11 akademisyene 11 Kasım’da ise 65 akademisyene ret kararı verildii. Son olarak toplam sayı 81’e ulaştı. Bu sayı önümüzdeki günlerde artmaya devam edecektir. Ankara Üniversitesi’nde akademisyen olan 82 başvurunun 14’üne, Ege Üniversitesi’nde 10 başvurunun 10’una, Kocaeli Üniversitesi’nde 19 başvurudan 16’sına Marmara Üniversitesi’nde de 24 başvurudan 14’üne red kararı verildi. 325 akademisyenin başvurusu karara bağlanmadı. Bu süreçte kabul edilen bir başvuru da yok” dedi.
"MÜCADELEMİZ SÜRECEK"
KHK ile ihraç edilen Anayasa Profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’nun barış akademisyenlerine ilişkin Meclise sunduğu önergenin görüşülmesi sırasında, AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’nın “Ceza davasından beraat etti, otomatik başla diye bir hukuk sistemi yoktur” sözlerine tepki gösteren Arslan, iktidarın hukukla bağını kestiğini söyledi. İhraç kararları gibi ret kararları gerekçesinin de hukuki değil siyasi olduğunu belirten Arslan, “Anayasa Mahkemesi’nde düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında beraat kararı verilmişti. İdare Mahkemelerine başvuruda da bu ifade kapsamında olacak. Ret kararlarına ilişkin yetkili idari mahkemeler ile görüşüldükten sonra istinafa, Danıştay’a, AYM’ye, AİHM’E... Kazanana kadar hukuk mücadelemiz sürecek. Dün olduğu gibi bugün de bu hukuksuzlukla mücadele etmeye devam edeceğiz. Ankara Üniversitesi’nde 100’e yakın hocamız ihraç edilmişti. Çoğu hakkında henüz bir karar verilmedi. Önümüzdeki haftalarda hocalarımızla ortaklaşa değerlendirme yaparak eylem ve etkinlikler yapacağız” dedi.